Sanatate la indemana cu dr. A. V. Ditoiu: Evolutia bolior de ficat - de la hepatita la ciroza

Luni, 22 Septembrie 2014, ora 12:20
22094 citiri
Sanatate la indemana cu dr. A. V. Ditoiu: Evolutia bolior de ficat - de la hepatita la ciroza
Foto: Arhiva personala

Fibroza (dezvoltarea exagerata a unui tesut) este un proces biologic normal al organismului, de reparare a unor distrugeri de tesut, indiferent de localizarea acestor distrugeri.

Aceasta poate avea un ritm normal, si atunci este utila organismului - ca in repararea ranilor accidentale si operatorii ale pielii, repararea zonelor de infarct de miocard etc -, dar exista si fibroza patologica, defavorabila organismului.

Asa cum o tesatura carpita nu este la fel de rezistenta ca una intacta, nici tesutul fibros care se formeaza in conditii normale sau patologice nu are aceleasi functii cu tesutul reparat. In principiu poate deforma vasele de sange, canalele excretorii, nervii sau vasele limfatice din organul in care se produce, aceste modificari putand da simptome mai mult sau mai putin suparatoare, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Fibroza hepatica apare in zonele de ficat distruse din cauze diverse, fiind un proces de vindecare a inflamatiei care precede fibroza. Inlocuirea tesutului hepatic normal cu tesut fibros (care arata cam ca un tendon) scade capacitatea globala de functionare a ficatului, modifica circulatia vasculara sau prin caile biliare.

Scaderea capacitatii de functionare a ficatului se poate manifesta prin modificarea parametrilor unor analize care tin de ficat (fibrinogen, colesterol, albumina, protrombina). Modificarea circulatiei vasculare, ce poate aparea si ea, poate duce la cresterea presiunii in circulatia hepatica (vena porta, care aduna sangele din tot abdomenul) cu marirea splinei, aparitia de varice esofagiene sau ascita.

Cat despre modificarea configuratiei cailor biliare, ce poate aparea de asemenea, aceasta poate duce la cresterea bilirubinei si aparitia icterului.

Cum apare fibroza hepatica

Atunci cand ficatul este atacat, se distrug celulele sale pe arii mai mult sau mai putin extinse. Reziduurile celulelor distruse stimuleaza inmultirea unor celule care asigura "scheletul" ficatului, fibroblastii, care secreta o serie de substante reparatorii ale ariilor de tesut distruse, in final rezultand o cicatrice fibroasa.

Procesul este la fel, indiferent de cauza distrugerii ficatului: alcool, virusuri, grasime, stocarea diferitelor substante, infectii etc.

Daca atacul asupra ficatului este de scurta durata, iar distrugerile, prin urmare si fibroza, nu sunt extinse, ficatul poate functiona aproape de parametrii normali, dar daca agresiunea continua, iar ficatul a fost distrus in mare parte, apar semne, simptome si analize modificate in diferite grade.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cat de importante sunt analizele de rutina si ce inseamna

De la ficat sanatos la ciroza

Clasificarea fibrozei hepatice se face in mai multe grade: gradul 0 inseamna ficat sanatos, iar cel mai mare grad de fibroza, patru, inseamna ciroza hepatica. Celelalte grade de fibroza - 1, 2 si 3 - sunt caracteristice hepatitei cronice in diferite stadii.

Deci o boala de ficat ajunge de la gradul 0 de fibroza in gradul 4, adica ciroza hepatica.

Cine poate face fibroza hepatica

Asa cum am mentionat deja, fibroza hepatica este rezultatul oricarei agresiuni asupra ficatului. Cele mai frecvente situatii in care ficatul se fibrozeaza sunt hepatitele virale, consumul de alcool, lucrul in mediu cu substante toxice pentru ficat, boli autoimune hepatice (hepatita autoimuna, colangita scleroasa), stocarea in ficat a unor substante (fier - in hemocromatoza, cupru - in boala Wilson, glicogen, galactoza) sau stagnarea indelungata a sangelui in ficat (ca in bolile de inima cronice, rezultand ciroza cardiaca).

Este mai putin stiut ca tot la ciroza poate duce si consumul de medicamente toxice pentru ficat, obezitatea urmata de steatoza hepatica (chiar daca nu are nicio legatura cu alcoolul) sau consumul indelungat de alimente care contin substante nocive pentru ficat.

Desi fibroza hepatica este identica la persoana cu virusuri hepatitice si la bautorul cronic sau cel cu steatoza hepatica, in practica constat ca sunt mult mai speriati de fibroza hepatica cei cu virusuri decat bautorii sau obezii.

Cum se evalueaza gradul de fibroza hepatica

Cea mai buna metoda de evaluare este biopsia hepatica, dar in prezent, din cauza faptului ca metoda este invaziva, se folosesc alte metode, cele mai cunoscute fiind fibroscan, fibrotest si fibromax.

Fibroza hepatica este reversibila?

Fibroza hepatica poate fi reversibila. Gradul de reversibilitate tine de stadiul fibrozei, de tratamentul urmat, de inlaturarea cauzei fibrozei sau a altor factori de risc supraadaugati.

Cel mai mult regreseaza fibroza in stadiile 0 - 3, iar cel mai greu cea din stadiul 4, adica din ciroza hepatica, dar indiferent de viteza regresiei si gradul fibrozei, evolutia functiilor ficatului este mult mai buna daca dispare factorul cauzator al fibrozei (virusuri, alcool, onezitate etc).

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Evolutia bolior de ficat, #evolutie hepatita ciroza, #fibroza gepatica medic, #dr Alecse Valerian Ditoiu Fundeni , #boli