Sanatate la-ndemana: Ce risti daca nu ai suficient fier in organism - cum recunosti simptomele

Miercuri, 27 Mai 2015, ora 13:10
13550 citiri
Sanatate la-ndemana: Ce risti daca nu ai suficient fier in organism - cum recunosti simptomele
Foto: Nutri Shape

Deficienta de fier este cea mai frecventa deficienta nutritionala la nivel mondial. Fierul este prezent in celulele corpului si are diferite functii vitale in organism. De exemplu, transportul de oxigen din plamani castre tesuturi (producerea hemoglobinei).

Deficienta de fier poate duce la anemie, care se produce in momentul in care nu exista destule celule rosii sanatoase in corp pentru a oferi oxigen tesuturilor.

Fierul este important si pentru scaderea in greutate. Organismul are nevoie de fier pentru a produce celulele rosii, iar acestea sunt necesare pentru oxigenare si arderea grasimilor si a caloriilor. Prin urmare, de cele mai multe ori, dietele restrictive caloric dau gres.

Fii in forma: Cum ne pregatim pentru sezonul cald

Cel mai frecvent, femeile sunt cele care sufera de deficit de fier din cauza pierderii mineralului in timpul menstruatiei. Aportul de fier recomandat pentru femeile aflate la post-menopauza este de 8 ml/zi, insa cantitatea recomandata femeilor inainte de menopauza este de 15- 18 mg/zi. In cazul celor insarcinate poate creste pana la 27 mg/zi, iar pentru barbati este recomandat 8 mg/zi, in timp ce pentru copii recomandarile difera in functie de varsta.

Cum ne dam seama daca suntem anemici?

Simptomele anemiei sunt in general oboseala persistenta, dureri de cap, dificultatea de concentrare sau gandire, unghii exfoliate, caderea excesiva a parului, piele foarte palida, ameteli si dureri de limba.

Cauzele care duc, de obicei, la anemia de fier sunt pierderea unei cantitati mari de sange, absorbtia scazuta a fierului, sarcina si dieta. In mod normal organismul obtine cantitatea de fier necesara printr-o alimentatie echilibrata. Daca intr-o perioada mai indelungata, aportul de fier este scazut sau daca absorbtia digestiva a acestuia nu este optima, intervine anemia de fier.

Fii in forma: Adevarul despre produsele dietetice si la ce trebuie sa fii atent

De unde obtinem fierul prin alimentatie?

Alimentele cele mai bogate in fier sunt de origine animala, in special carnea rosie. Din acest motiv, poate fi dificil uneori pentru vegetarieni sa asimileze suficient fier. Pentru asimilarea optima a fierului este recomandat sa obtinem prin alimentatie si o cantitate suficienta de vitamine din grupul B, mai exact riboflavin (B2), si piridoxina (B6).

Capacitatea de asimilare a fierului poate fi redusa de alimente precum: ceaiul, cafeaua, proteina de soia, sarurile acidului fitinic.

Pentru a preveni deficienta si anemia de fier este recomandat sa includem in dieta alimente precum: carne rosie, peste, fructe de mare, ficat, legume cu frunze verzi, carne alba, fasole. De asemenea, este recomandat sa consumam alimente bogate in vitamina C pentru a ajuta la absorbtia fierului. Exemple pentru acestea acestea sunt: broccoli, kiwi, portocale, ardei, capsune, grapefruit sau rosii.

De retinut faptul ca o alimentatie sanatoasa si echilibrata ofera organismului suficient fier, iar suplimentele de fier trebuie consumate doar daca au fost recomandate de medic.

Fii in forma: Caloriile - Prieten sau dusman? Ce trebuie sa stii

Alexandra Ispas - Nutritionist si Life Coach at NutriShape (www.nutrishape.ro) - a absolvit Facultatea de Nutritie Globala si Sanatate, specializare in "Lifestyle Coaching & Fitness Management", in cadrul Universitatii Metropolitan (Copenhaga, Danemarca). A condus workshopuri in Danemarca dedicate atat nutritiei si sanatatii fizice, cat si coaching-ului si sanatatii psihice. Alexandra este adepta practicilor integrative ce imbina cercetarea de ultima generatie si conceptul de sanatate holistica.

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Deficienta de fier, #simptome deficienta fier, #probleme lipsa fier organism, #lipsa fier organism , #boli