Sanatate la-ndemana: Copilul si-a bagat o jucarie in nas sau ureche. Ce e de facut

Joi, 02 Aprilie 2015, ora 10:49
10068 citiri
Sanatate la-ndemana: Copilul si-a bagat o jucarie in nas sau ureche. Ce e de facut
Foto: Health Shlok

Una dintre cele mai mari probleme ale parintilor este tendinta copiilor de a baga in nas, ureche sau gura lucruri sau alimente pe care le iau in mana.

Corpii straini introdusi in corp reprezinta o urgenta relativ frecventa in randul copiilor, cei esofagieni fiind mai des intalniti in patologia pediatrica decat cei situati la nivelul arborelui traheobronsic.

Intervalul de varsta cel mai intens afectat este cel al copiilor pana la doi ani, care au tendinta de a introduce in nas, ureche sau gura obiecte pe care le intalnesc in mediul lor de joaca (monede, baterii, bile, piese de lego, cioburi etc.), dar si resturi alimentare.

La varste atat de fragede, reflexul de ocluzie laringiana si reflexul de tuse si de expulzie a corpului strain sunt mult mai putin dezvoltate, explica pentru Ziare.com dr. Adina Zamfir, medic specialist ORL.

Mici secrete pentru parintii care isi doresc copii sanatosi si fericiti

Simptomele imediate sunt reprezentate de:

1. Durere - este perceputa diferit, in functie de locul blocarii corpului strain la nivelul esofagului. In pozitiile superioare sunt manifestate cele mai zgomotoase simptome cu durere si imposibilitatea inghitirii salivei (sialoree) si uneori senzatia de sufocare.

In pozitiile medii si inferioare, simptomele sunt ceva mai "blande" cu durere retrosternala sau in epigastru.

2. Senzatia de corp strain.

3. Dispnee (imposibilitatea de a respira) - simptom major in cazul corpilor straini bronsici, urmata de tuse ineficienta, soldate cu cianozarea (invinetirea) copilului.

ATENTIE: corpii straini vegetali (samanta de floarea soarelui, aluna, fasolea) reprezinta un pericol foarte mare, deoarece isi maresc volumul sub actiunea secretiilor existente la nivelul arborelui bronsic generand obstructia progresiva si rapida a cailor respiratorii, riscul de deces fiind foarte mare.

4. Imposibilitatea de a inghiti (solide sau lichide - in functie de gradul de obstructie al esofagului).

Peste 50% dintre parinti dau medicamente copiilor dupa ureche

Diagnosticul este dat de compilarea mai multor date:

1. Anamneza (istoricul dat de persoana care a fost in prezenta copilului in momentul respectiv).

2. Examenul radiologic este indispensabil pentru precizarea naturii, pozitiei corpilor straini, dar si a existentei complicatiilor generate de acestia. Atentie: doar corpii straini radioopaci se pot identifica pe radiografie (metal, os, lemn consistent) nu si plasticul, sticla sau alte materiale radiotransparente.

3. Examenul clinic. Copilul este agitat, plange, refuza alimentatia, nu poate inghiti saliva in cazul corpului esofagian. In cazul corpilor straini bronsici copilul nu respira eficient, cianotic, cu stridor (harait la nivelul toracelui).

Mituri despre sanatatea copiilor

Tratamentul:

Corpii straini trebuie considerati din start o urgenta. Prezentarea la spital este obligatorie si urgenta.

NU se vor utiliza metode ca: provocarea vomei, inghitirea de alimente (de exemplu: miez de paine), impingerea corpilor straini in stomac cu diverse aparate neconventionale, fara control endoscopic.

La spital este OBLIGATORIE explorarea prin esofagoscopie sau bronhoscopie a tuturor suspiciunilor de corpi straini, fiind metoda cea mai sigura, atat pentru diagnostic, cat si pentru tratament.

Dr. Adina Zamfir, Medic specialist ORL in cadrul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Jucariile bagate in nas sau ureche, #copii jucarii ureche nas, #copii obiecte nas ureche , #boli