Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Constipatia cronica, de la cauze la consecinte

Luni, 24 Martie 2014, ora 14:17
36906 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Constipatia cronica, de la cauze la consecinte
Foto: Arhiva personala

In mod normal, un aliment parcurge intreg traiectul tubului digestiv in circa 48 de ore. In caz de constipatie, acest traiect este strabatut intr-un timp mai lung, iar eliminarea scaunului se face la mai mult de doua zile.

O persoana care are scaun zilnic sau la doua zile, nu este constipata, chiar daca scaunul este tare, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu. Desi frecventa, de obicei constipatia cronica nu este o boala, poate fi considerata o stare functionala a organismului, ca si... somnul nocturn de 7 ore!

Atunci cand constipatia nu este cauzata de o boala, apelul la medicatie de obicei nu rezolva problema pe termen lung, dar consultarea medicului poate fi utila pentru a-i explora cauzele si consecintele, a stabili regulile alimentare si de viata care o pot ameliora.

Cauzele constipatiei

In cele mai multe cazuri, constipatia tine de obiceiurile alimentare sau de viata. Exista anumite obiceiuri alimentare care pot ingreuna eliminarea scaunului la persoane perfect sanatoase, unul dintre ele fiind consumul insuficient de fibre alimentare (care se gasesc mai ales in legume, fructe, fainoase, cereale integrale) sau consumul insuficient de apa si alte lichide (supe, ciorbe, sucuri).

O alimentatie mai "uscata" este logic sa duca la eliminarea unui scaun asemeni, mai tare, de aceea consumul in exces de carne, snacks-uri, pizza, prajeli, cafea, condimente, branzeturi cu cheag sau orez pot cauza sau agrava o constipatie. La fel si alcoolul!

Eliminarea de apa in exces (prin diuretice sau transpiratie) sau administrarea unor medicamente ce intaresc materiile fecale (fier, calciu, aluminiu) pot cauza de asemenea constipatie. Si viata sedentara are acelasi efect secundar.

In afara de situatiile mentionate, exista boli insotite de constipatie, in care musculatura colonului are contractii insuficiente pentru a elimina materiile fecale - asa numita constipatie atona. Aceasta se intalneste la persoanele cu boli neurologice (scleroza multipla, accidente vasculare cerebrale, boala Parkinson, tumori cerebrale sau de coloana), boli metabolice - diabet, uremie, hipocalcemie, amiloidoza, porfiria acuta, boli endocrine (scaderea functiei tiroidei sau hipofizei, feocromocitom sau glucagonom).

Scaderea potasiului sanguin sau folosirea unor medicamente - antidepresive, codeina, loperamid, analgezice, anticolinergice, antihipertensive, blocantele canalelor de calciu, antiparkinsoniene, antiinflamatoare, bariu, sucralfat, fier, colestiramina, clonidina - pot genera la randul lor constipatie.

Nu sunt rare cazurile in care constipatia apare din cauza unor traumatisme ale sfincterului anal (clisme, sex, hemoroizi, fistule, infectii), stenoze ale colonului, diverticuli tumori sau aderente, prolapsul rectal sau rectocel.

Exista si asa-numita constipatie psihosomatica sau "pe sistem nervos", intalnita in colonul iritabil, in cazul deficientei de adaptare la un mediu nou (la hotel, in concediu, spital, un nou loc de munca, renuntarea la fumat etc) sau dupa operatii abdominale sau ginecologice.

Si cum de obicei un pacient nu merge la medic pentru a reclama o constipatie, frecvent descoperim diferite boli relevate de existenta unei constipatii, cea mai frecventa explorare in cazul constipatiei fiind colonoscopia.

Cand este necesara colonoscopia in caz de constipatie?

Desi constipatia poate sa sperie, nu este necesara explorarea prin colonoscopie in toate situatiile. Daca persoana cu constipatie are simptomul de mult timp, fara sa-si fi modificat caracteristicile in ultima perioada, daca nu au aparut alte simptome, daca nu a scazut in greutate, daca este tanara, probabil colonoscopia nu este necesara.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cand e necesara colonoscopia

In schimb, colonoscopia poate descoperi modificari semnificative daca constipatia si-a modificat caracterele (este mai severa sau alterneaza cu diaree), se insoteste de dureri abdominale, balonare recent aparuta, hemoroizi, scaunele au sange, apare scaderea in greutate, febra sau anemia, se poate indica efectuarea unei colonoscopii.

Explorarea poate fi indicata si daca apar unele analize modificate - scaderea hemoglobinei, cresterea VSH, cresterea unor markeri tumorali specifici cancerului de colon, cresterea fibrinogenului, prezenta hemoragiilor oculte in scaun -, daca au aparut adenopatii (cresterea dimensiunilor unor ganglioni) sau noduli in ficat sau plamani (care ar putea fi metastaze).

Riscul ca o constipatie sa fie cauzata de o boala grava este mai mare la persoanele in varsta sau la cele care au cazuri de cancer de colon in familie, deci ar fi utila colonoscopia si in aceste cazuri.

Consecintele constipatiei

Desi este o problema banala, constipatia cronica poate da unele neplaceri, mai mari sau ma mici. Destul de frecvent se ajunge la stagnarea materiilor fecale in colon si scaunele tari pot produce unele neplaceri ca largirea si alungirea colonului (megacolon sau megadolicocolon), hemoroizi, fisuri anale, diverticuli ai colonului sau prolaps rectal.

Prevenirea si tratamentul:

Deoarece in marea majoritate a cazurilor constipatia nu reprezinta simptomul unei boli, ci o consecinta a modului de alimentatie si de viata, schimbarea acestora poate duce deseori la prevenirea constipatiei, ameliorarea sau rezolvarea acestei probleme.

Regimul alimentar poate fi ameliorat prin consum de fibre din salata verde, paine integrala si cereale, dovlecei,morcovi,telina,cartofi,ceapa,castraveti, lactate, fasole sau mazare verde,rosii,praz,spanac,struguri,portocale, mere, pere,banane,prune,smochine,miere sau lapte batut, asociate cu limitarea consumului excesiv de carne, snacks-uri, pizza, prajeli, cafea, condimente, branzeturi cu cheag, orez, alcool si cresterea cantitatii de lichide la minimum 2l zilnic, cu conditia sa nu fie vorba despre o boala care necesita alt tratament.

Schimbarea stilului de viata - cu mese la ore regulate, luate fara graba, cu o buna masticatie a alimentelor sau pastrarea aceleiasi ore pentru mersul la toaleta - duce la o educatie a evacuarii intestinului gros. Evitarea sedentarismului, prin mers pe jos minimum 20 minute zilnic si exercitiile fizice de contractie a musculaturii abdominale ("abdomene"), pot fi de asemenea utile.

Mentionam ca trebuie evitat consumul de laxative de orice fel, acesta dand dependenta, deshidratare, tulburari electrolitice, iar cu timpul eficienta lor scade.

Datele mentioante sunt valabile doar in cazul constipatiei vechi, cronice. O constipatie recent aparuta pune cu totul alte probleme, iar cauzele si efectele sale trebuie lamurite neaparat de catre medicul gastroenterolog.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Constipatia cronica, #Constipatia cronica cauze, #constipatie cronica netratata efecte, #medic constipatie boli, #constipatie simptom boala, #dr Alecse Valerian Ditoiu Fundeni , #boli