Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Hepatita sau ciroza?

Luni, 27 Ianuarie 2014, ora 16:20
13505 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Hepatita sau ciroza?
Foto: Arhiva personala

In mod normal se poate considera ca evolutia unei boli de ficat este de la hepatita acuta la hepatita cronica si, ulterior, ciroza hepatica sau cancer hepatic.

In practica medicala se intalnesc insa frecvent situatii in care unui pacient i se pune diagnosticul de hepatita cronica fara ca acesta sa-si aminteasca ca ar fi avut vreodata hepatita acuta. Nu sunt rare nici cazurile in care se pune diagnosticul de ciroza hepatica unui pacient care nu avut niciodata vreo problema aparenta cu ficatul.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Suprasolicitarea si detoxifierea ficatului

Acest lucru se intampla, deoarece in foarte multe cazuri hepatita acuta nu are simptome tipice (icter, febra, dureri abdominale, astenie importanta), iar simptomele hepatitei cronice sunt nesemnificative in majoritatea cazurilor, chiar in formele foarte active de boala, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Hepatita nu este o boala infectioasa

Hepatita acuta - hepatita cronica - ciroza

Aceasta secventa reprezinta schema clasica de evolutie a unei boli de ficat, indiferent de cauza. Importanta unui diagnostic corect al stadiului unei boli de ficat este foarte mare, deoarece tratamentul si regimul dietetic sunt diferite, la fel si evolutia si prognosticul lor.

In hepatita acuta inflamatia ficatului este de scurta durata (maximum sase luni) si, in functie de cauza hepatitei si rezistenta organismului, evolutia poate fi catre vindecare (in majoritatea cazurilor), hepatita cronica si, foarte rar, catre deces.

Daca evolutia hepatitei acute se face catre hepatita cronica, inflamatia continua, dar zonele de ficat distruse se vindeca prin regenerare, dar si prin formare de tesut fibros.

In cazul cirozei, inflamatia este aproape absenta, in schimb fibroza este avansata, inconjurand zonele de ficat regenerate, formandu-se astfel noduli ce nu functioneaza la fel ca tesutul hepatic normal.

In mod normal, dintr-o suta de bolnavi cu hepatita cronica, cam 20 ajung sa faca ciroza, in cazul celorlalti evolutia fiind mai putin severa. Dintre bolnavii cu ciroza, anual 3-5% fac cancer de ficat, in principal din cauza modificarilor genetice ale unora dintre celulele hepatice, care devin "nemuritoare", avand o inmultire exagerata, scapata de sub controlul organismului.

Simptomele hepatitei si cirozei

Desi deosebirile dintre hepatita cronica si ciroza sunt mari din punct de vedere al evolutiei si gravitatii, simptomele nu sunt atat de diferite incat sa permita diferentierea lor.

Majoritatea oamenilor se gandesc ca au o boala de ficat atunci cand au pete pe piele sau oboseala. Desi este adevarat ca bolile de ficat dau o stare de oboseala, acest lucru este intalnit de regula in hepatita acuta sau ciroza avansata, nu si in hepatita cronica.

Acest lucru se intampla, deoarece ficatul stocheaza si furnizeaza organismului glucoza, principala sursa de energie a acestuia, lucru care nu este posibil daca ficatul este serios afectat.

Nici in privinta petelor hepatice lucrurile nu sunt chiat atat de simple, majoritatea bolnavilor de ficat neavand niciun fel de manifestare la nivelul pielii. Balonarea sau sangerarile gingivale sunt destul de frecvente in bolile hepatice, dar nici ele nu sunt caracteristice.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Ce tradeaza balonarea

Icterul, care semnifica pentru majoritatea oamenilor existenta unei hepatite acute virale, poate fi prezent in orice boala de ficat, indiferent de cauza si stadiu, dar acest simptom lipseste la peste 80% dintre bolnavi. In aceasta situatie, deosebirea diferitelor stadii de evolutie ale unei boli de ficat este reprezentata de investigatiile de laborator sau imagistice.

Analizele pentru hepatita si cele pentru ciroza

Transaminazele sunt printre cele mai caracteristice analize care arata existenta unei boli de ficat, dar ele sunt crescute de obicei in hepatita acuta virala, in timp ce in hepatita cronica pot fi normale, iar in ciroza pot fi chiar scazute.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cand cresc transaminazele

Nici viremia - care arata incarcarea organismului cu virusuri in bolile de ficat virale - nu este semnificativa pentru diagnosticul diferential, deoarece exista hepatita cronica virala sau ciroza cu viremie foarte mica sau absenta, acelasi lucru intamplandu-se deseori si cu alte analize - bilirubina, GGT, fosfataza alcalina.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Transaminazele si ficatul

In schimb, unele analize banale pot sugera cu mare probabilitate diagnosticul de ciroza hepatica: scaderea hemoglobinei, leucocitelor, trombocitelor, colesterolului, protrombinei sau fibrinogenului.

Rolul ecografiei

Ecografia este foarte importanta in diagnosticul cirozei hepatice. Daca in hepatita cronica ecografia este de obicei normala, in ciroza ea poate sugera diagnosticul cu un grad mare de probabilitate, fiind utila si pentru urmarirea evolutiei bolii - aparitia ascitei, aparitia unor noduli hepatici sau a litiazei biliare, complicatii frecvente ale cirozei hepatice.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Diferentele dintre hepatita si ciroza, #hepatita acuta cronica simptome, #hepatita ciroza diferente simptome, #doctor Alecse Valerian Ditoiu, #medic Valerian Ditoiu Fundeni, #hepatita doctor Alecse Valerian Ditoiu, #semne ciroza medic, #analize hepatita ciroza , #boli