Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Jena care nu este un fleac - Nici nu poti sta pe scaun

Luni, 26 Mai 2014, ora 15:54
49320 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Jena care nu este un fleac - Nici nu poti sta pe scaun
Foto: Arhiva personala

Durerea anala sau rectala de durata mai mult sau mai putin lunga este destul de frecvent intalnita si nu sunt rare cazurile in care ea este considerata un fleac - de unde si expresia uzuala "ma doare in fund".

Care sunt cauzele durerii anale?

Oamenii presupun frecvent ca principala cauza de durere anala o reprezinta hemoroizii sau fisura anala si, desi aceste cauze sunt reale, o durere anala poate fi data si de alte boli. Simpla analiza a acestei dureri poate sugera destul decorect cauza ei.

Astfel, o durere data de o fisura anala este de obicei acuta, ascutita. Un episod dureros poate dura mai multe ore, putand sa fie insotit si de spasme musculare.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: O problema medicala mai delicata, dar deloc de neglijat

O fisura anala poate sa fie insotita de un abces anal, infectie microbiana care poate da dureri prelungite, constante si permanente, insotite de febra, transpiratii nocturne si stare generala proasta.

O infectie fungica (cu ciuperci) anala poate da dureri prelungite mai putin severe decat cele date de abcesul anal.

Tumorile anale canceroase sau necanceroase dau durere ce apare progresiv si se agraveaza pe masura trecerii timpului, putand fi insotita de scadere in greutate, sangerare anala si uneori de constipatie sau diaree.

Exista si spasme musculare la nivelul musculaturii rectale care pot produce dureri foarte ascutite, dar care din fericire de multe ori dispar repede.

Ulcerul anal, leziune a mucoasei mai profunda decat o fisura, poate fi si el dureros si poate sangera. Se poate complica cu abces anal.

Alte cauze de dureri anale sunt bolile rectale transmise sexual cum ar fi gonoreea, Chlamydia sau herpesul, dar si unele boli dermatologice, ca psoriazisul sau dermatita, care pot provoca si mancarimi sau arsuri anale.

Caracteristicile durerii pot sugera diagnosticul

Durerea anala poate sa aiba legatura cu scaunul sau nu, poate fi de scurta sau de lunga durata. In functie de momentul in care apare durerea anala, puteti banui cauza sa astfel: durerea anala care apare de obicei in timpul actului de defecare este mai desgenerata de o fisura anala; in acest caz durerea dispare in general dupa ce scaunul trece, dar poate continua o perioada din cauza spasmelor musculare.

Durerea anala care apare la stergere cu hartia igienica este generata de obicei de o problema a pielii, in timp ce durerea care apare in mod constant, indiferent de prezenta sau absenta scaunului, este data mai probabil de un abces sau infectie ori uneori de hemoroizi trombozati, fara insa sa se poata exclude o tumoare.

Daca durerea apare si se agraveaza progresiv in timp poate indica hemoroizi trombozati, infectie sau tumora, iar una severa, puternica, care nu permite sederea in sezut, poate indica un abces, un spasm muscular sau o tumora.

Alte elemente de diagnostic

Atunci cand aceasta este localizata spre fata sau spatele anusului, la defecatie este de obicei data de o fisura. Durerea anala care este asociata cu o denivelare de marimea unui bob de mazare in aceasta zona poate fi tot din cauza unei fisuri anale.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Flora intestinala

Cand este asociata cu o umflatura profunda ce trece in zona de piele perianala este data de obicei de un abces, in timp ce un nodul care apare brusc la deschiderea orificiului anal si este de culoare albastra este in general un hemoroid trombozat de un cheag format in vasele de sange.

O umflatura dureroasa care apare in mai multe luni si creste progresiv poate fi un cancer.

Cand poate fi o problema serioasa?

In principiu, o durere, indiferent unde este localizata, semnifica o boala mai mult sau mai putin grava.

Sunt riscuri mai mari de a prezenta o problema serioasa atunci cand durata este mare sau permanenta, se agraveaza progresiv, este insotita si de alte simptome: scaune cu sange, scadere in greutate, tulburari de tranzit - diaree sau constipatie -, febra, anemie.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Constipatia cronica, de la cauze la consecinte

Indiferent de caractersiticile durerii, insa, cel mai bine este sa fie depistata cauza, putandu-se face astfel un tratament corect.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Jena care nu este un fleac, #durere fund medic, #jena sezut doctor, #durere anus cauze boli , #boli