Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: O problema medicala mai delicata, dar deloc de neglijat

Luni, 31 Martie 2014, ora 11:12
7027 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: O problema medicala mai delicata, dar deloc de neglijat
Foto: Arhiva personala

Nu trebuie sa ignoram nicio problema medicala, oricat de delicata ar fi discutia despre ea. Din pacate, in multe cazuri, oamenii tind sa treaca cu vederea din jena sau neglijenta o chestiune foarte serioasa: sangerarea pe cale anala, cauza parandu-li-se simpla: hemoroizi sau poate o fisura anala din cauza unui scaun prea dur.

Desi lucrurile pot sa stea chiar asa, nu sunt rare cazurile in care cauza pierderii de sange in scaun este mult mai grava, iar neglijarea descoperirii si tratamentului sau poate avea urmari extrem de neplacute, explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Se vede sangele?

Eliminarea sangelui in materiile fecale poate fi aparenta, sangele fiind vizibil in scaun, dar sunt si situatii in care sangele, fiind in cantitate mica, se elimina fara a fi vizibil cu ochiul liber (asa-numita hemoragie oculta), detectarea facandu-se prin analize de laborator. Mentionez ca aceasta pierdere oculta de sange cauzeaza de multe ori anemie de cauza, mai greu de depistat.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Constipatia cronica, de la cauze la consecinte

Cauze posibile

Cea mai frecventa cauza de sangerare de acest gen o reprezinta hemoroizii, situatie in care hemoragia se asociaza cu durere locala, palparea unui mic buton dureros la nivelul orificiului si eventual constipatie.

A doua cauza ca frecventa este fisura anala, cu durere sau usturime la eliminarea scaunului, constipatie si eliminarea de secretii ce murdaresc lenjeria.

Sangerarea poate proveni si dintr-o tumora colonica, in acest caz persoana respectiva poate avea diaree, dar si constipatie, balonare si, destul de des, anemie si scadere in greutate.

Alte cauze de sangerare pentru aceasta zona sunt abcesul rectal (plus puroi, durere, caldura locala, febra), diverticulii colonului (se adauga si diaree, balonare, dureri abdominale), bolile inflamatorii intestinale, boli de coagulare sau tratamente cu anticoagulante, traumatisme rectale (inclusiv sexuale, prin supozitoare sau clisme frecvente) sau proctita de iradiere (apare la iradierea terapeutica pe abdomen/pelvis/rect).

Ce trebuie sa faci daca ai aceasta problema?

In astfel de cazuri este obligatoriu diagnosticul cauzei, pentru a se putea prescrie un tratament adecvat.

Indiferent in ce context apare o sangerare de acest fel, trebuie sa va prezentati pentru examinare la un medic gastroenterolog. Sigur ca nu orice sangerare inseamna cancer, dar aceasta varianta trebuie exclusa de un profesionist. Am vazut cazuri in care pacientul a asteptat sa se opreasca sangerarea - despre care credea ca e hemoroidala -, iar cand s-a pus diagnosticul de tumora nu s-a mai putut face nimic curativ.

Pentru depistarea cauzei sangerarii pot fi necesare unele investigatii suplimentare, cele mai frecvent folosite fiind tuseul rectal (poate depista hemoroizi, tumori, fisuri), rectoscopia, sigmoidoscopia, colonoscopia sau irigografia; explorarea cu capsula endoscopica poate fi utila, dar este scumpa (800-1.000 de euro) si nu permite recoltarea de biopsii.

Tratamentul sangerarii de acest gen poate fi medicamentos, endoscopic sau chirurgical, in functie de cauza.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#O problema medicala delicata, #sange materii fecale, #sange scaun boala, #sange scaun cauze, #dr Alecse Valerian Ditoiu Fundeni , #boli