Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Sa fie ciroza hepatica? Iata simptomele

Luni, 30 Iunie 2014, ora 16:14
19784 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Sa fie ciroza hepatica? Iata simptomele
Foto: Arhiva personala

Din nefericire, bolile de ficat evolueaza de multe ori tacut. De regula, o boala de ficat de gravitate mica sau medie nu da nici un fel de simptom, iar cele mai multe simptome localizate in zona ficatului nu sunt date de o boala de ficat.

Simptomele simtite in zona ficatului (hipocondrul drept), de obicei, sunt date de o problema de fiere, colon, pleura sau plaman drept, pereteabdominal sau sunt "pe sistem nervos", explica pentru Ziare.com dr. Alecse Valerian Ditoiu.

Simptomele cirozei hepatice nu sunt specifice si apar in stadii destul de avansate ale bolii. De aceea, vedem destul de des pacienti surprinsi de acest diagnostic pus aparent in plina stare de sanatate.

Ciroza hepatica compensata

In stadiile de inceput ale bolii, ciroza numita popular "uscata", adica fara ascita, pacientul poate sa nu aiba niciun simptom (sa nu-l supere nimic) si niciun semn (medicul sa nu gaseasca nimic anormal la consult), diagnosticul fiind pus doar pe baza analizelor, ecografiei si endoscopiei digestive superioare sau biopsiei hepatice.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cancerul gastric, o boala vindecabila

In acest stadiu, pacientul se mira ca i s-a pus diagnosticul de ciroza, cand nu are nimic, niciun simptom, si crede ca este o greseala a medicilor. Am vazut si cazuri de pacienti respinsi de la pensionare tot pentru aspectul lor aparent sanatos.

Uneori, poate exista astenie, toleranta scazuta la eforturi mai mari, balonare postprandiala, dar aceste simptome nespecifice pot fi neglijate de pacienti.

Ciroza hepatica decompensata parenchimatos

In stadiile mai avansate (forma medie de ciroza, de obicei, fara lichid, adica tot "uscata"), functiile ficatului sunt afectate, iar persoana bolnava se poate plange de astenie (oboseala) nejustificata de efort, gingivoragii (sangerare din gingii la periajul dentar), balonare dupa anumite alimente sau greata, iar uneori somnolenta ziua si insomnie noaptea.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Simptomele bolilor de ficat

Am vazut si cazuri de ciroza in care simptomul cel mai neplacut (dupa parerea pacientului) l-a reprezentat scaderea apetitului sexual sau potentei, cresterea sanilor la barbati si caderea parului de pe piept sau tulburari de ciclu menstrual.

In acest stadiu pot sa apara si niste vinisoare rosii pe piele (stelute vasculare), uneori icter, splina se mareste, iar ficatul este dur la palpare.

Ciroza hepatica decompensata portal (ciroza cu lichid, cu ascita)

In stadiile cele mai avansate de ciroza (ciroza "umeda"), din cauza lipsei de sinteza a proteinelor, cresterii presiunii in vena care aduce sangele la ficat (vena porta) si lipsei de inactivare a unor hormoni, apare ascita cu marirea abdomenului, umflarea picioarelor sau scaderea cantitatii de urina eliminata.

Sanatate la-ndemana cu dr. A. V. Ditoiu: Cand se impune endoscopia digestiva superioara

Uneori, pacientul poate prezenta tulburari de comportament in cazul abuzului de carne sau al consumului unor medicamente si uneori chiar coma instalata brusc. In acest stadiu poate sa apara si ruperea varicelor esofagiene, cu greata, varsaturi cu sange curat sau negru, scaune negre si moi ca pacura, tulburari de constienta mergand pana la coma, scaderea tensiunii arteriale, transpiratii.

Diagnosticul in primele faze creste sansa de supravietuire indelungata cu regim alimentar si tratament corect, iar lipsa diagnosticului bolii aflate in ultima faza creste evident riscul de deces.

Dr. Alecse Valerian Ditoiu

Spitalul Fundeni

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Simptomele cirozei hepatice, #medic ciroza hepatica, #dr Alecse Valerian Ditoiu Fundeni, #ciroza hepatica tratament , #boli