Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sanatate la-ndemana cu Dr.Apostolescu Robert Cristian: Cauzele coxartrozei

Marti, 18 August 2015, ora 10:43
7368 citiri
Sanatate la-ndemana cu Dr.Apostolescu Robert Cristian: Cauzele coxartrozei
Foto: Medical Pr

Coxartroza este o afectiune dureroasa, fiind o boala artrozica, de uzura a articulatiei soldului, foarte solicitata in timpul mersului, statului in picioare sau al obezitatii.

Cauza exacta a coxartrozei este necunoscuta. Ceea ce se cunoaste este faptul ca cei mai multi oameni cu coxartroza prezinta cel putin unul dintre factorii de risc enumerati de Dr. Apostolescu Robert Cristian in cele ce urmeaza.

Sanatate la-ndemana Dr.Apostolescu Robert Cristian: Cum tratam cotul tenismenului

1. Varsta inaintata.Pe parcursul unei vietii, soldul sufera din cauza uzurii, cartilajul se subtiaza si devine mai putin flexibil. Simptomele coxartrozei pot incepe la orice varsta, dar cel mai adesea la 45 de ani sau mai tarziu. Cel mai frecvent, persoanele afectate de artroza soldului au varste cuprinse intre 60 si 70 de ani.

2. Defectele si bolile ereditare si congenitale. Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) estimeaza ca 50% dintre persoanele care fac coxartroza au fost influentate de factorul ereditar. Dar aceasta cifra nu inseamna neaparat ca 50% dintre toate cazurile de coxartroza sunt mostenite.

Mai degraba, unele persoane pot mosteni caracteristici sau boli care in cele din urma duc la aparitia artrozei soldului. Exemplele includ alinierea necorespunzatoare a oaselor, luxatie de sold congenitala, artrita reumatoida, tulburari metabolice cum ar fi guta, si multe altele.

Sanatate la-ndemana Dr.Apostolescu Robert Cristian: Pantofii cu toc cui si sacrificiile din spatele lor

3. Traume sau lovituri la nivelul incheieturii. Traumatismele incheieturilor cum ar fi un sold rupt sau interventii chirurgicale pot duce la afectiuni specifice coxartrozei dupa ani sau chiar zeci de ani mai tarziu.

Sportivii care practica timp de ani sporturi de contact precum hochei, fotbal, sunt predispusi, de asemenea, la aparitia coxartrozei.

4. Sexul. Coxartroza este mai des intalnita in randul femeilor. Un studiu al CDC arata ca, in randul persoanelor de peste 45 ani, 8,3% dintre barbati prezinta afectiuni ale soldului, in timp ce in randul femeilor procetul este de 11,3%.

5. Excesul de greutate. Potrivit Fundatiei Artritei, soldul sustine presiunea a trei kg pentru fiecare 0,5 kg acumulate. Prin urmare, chiar si un plus de cinci kg, pe parcursul a mai multi ani, poate contribui in mod semnificativ la uzura cartilajului.

Spre deosebire de gonartrozaa, relatia dintre obezitate si coxartroza nu este definitiva.Unii experti sugereaza ca obezitatea nu poate provoca debutul coxartrozei, ci pur si simplu accelereaza progresia acesteia.

Factorii de risc de mai sus cresc sansele unei persoane de a dezvolta coxartroza, dar nu-l garanteaza.In schimb, chiar si cei care nu au niciunul dintre factorii de risc prezentati, pot dezvolta in continuare coxartroza.

Sanatate la-ndemana Dr.Apostolescu Robert Cristian: Ce sa faci daca te accidentezi la fotbal

Dr. Apostolescu Robert Cristian este medic specialist ortoped certificat de Colegiul medicilor Bucuresti. Absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti, si-a continuat studiile de rezidentiat in Ortopedie-Traumatologie la Spitalul Clinic de Urgenta Bagdasar-Arseni si la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca Bucuresti, urmate de specializarea in Artroscopie la spitalul de ortopedie Foisor-Bucuresti.

Este membru al Societatii Romane de Ortopedie si Traumatologie, precum si al uneia din cele mai prestigioase Asociatii internationale de Trauma -AOTrauma, Elvetia. In prezent este angajat permanent la Spitalului Clinic de Urgenta Floreasca- Bucuresti, Sectia Ortopedie.

www.doctorortoped.ro

Facebook/Doctor Ortoped Apostolescu Robert Cristian

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Cauzele coxartrozei, #cauza coxartroza, #persoane predispuse coxartroza , #boli