Sanatate la-ndemana cu dr. Otilia Motoi: De ce se umfla picioarele

Luni, 29 Decembrie 2014, ora 14:58
32887 citiri
Sanatate la-ndemana cu dr. Otilia Motoi: De ce se umfla picioarele
Foto: Arhiva personala

Foarte multe femei, unele foarte tinere, se plang de umflarea picioarelor. In functie de starea psihica, ele considera aceasta manifestare ori o simpla consecinta a statului indelungat in picioare ori semnul unei boli mai mult sau mai putin grave.

Umflarea unor zone ale organismului apare de obicei prin retinere locala de lichide, dar si din alte cauze (infectioase, inflamatorii, traumatisme, blocajul unor vase de sange etc) si poarta numele de edem, explica pentru cititorii Ziare.com dr. Otilia Motoi.

Edemele sunt localizate doar la gambe?

Edemele se localizeaza cel mai frecvent si sunt mai usor de depistat la nivelul gambelor, cauza cea mai frecventa fiind insuficienta venoasa cronica, provocata de statul prelungit in picioare, varice, obezitate (cauze frecventa, dar greu de acceptat de catre detinatorul edemelor) sau o structura vasculare mai slaba calitativ.

Nu trebuie insa neglijat faptul ca tot la gambe apar si edemele din bolile de rinichi, (sunt albe, moi si pufoase, ca o coca), din bolile de inima (sunt dure si reci) sau ciroza hepatica (se insotesc de obicei de ascita - lichid in abdomen).

Edeme localizate la fata (edemele pleoapelor) sunt si ele depistate relativ usor - fiecare om se uita in oglinda. Apar de obicei in bolile de rinichi, dar si prin iritatie locala din cauza cremelor/fardurilor, in cazul unui somn neodihnitor sa insuficient sau in traumatisme locale.

Exista situatii in care edemele sunt generalizate: apar la fata, abdomen, membrele inferioare si uneori chiar la cele superioare. Aceasta situatie poarte numele medical de anasarca si este semnul unor boli serioase - insuficienta cardiaca, ciroza hepatica, boli de rinichi cu pierderi mari de proteine prin urina, pierderi de proteine prin mucoasa intestinala, in caz de diaree cronica, lipsa de absorbtie a proteinelor din tubul digestiv sau hipotiroidie (functionare lenta a glandei tiroide).

Uneori observam ca se umfla doar o mica zona, asimetric, in aceasta situatie vorbind despre edeme localizate. Ele sunt date de obicei de o cauza locala infectioasa - erizipel, noduli tuberculosi sau reumatismali -, inflamatorie sau existenta unei tumori in profunzime.

Nu trebuie sa uitam ca exista si unele medicamente care pot da edeme - nifedipina, cortizon sau unele antiinflamatoare.

Cum se pune diagnosticul de edem?

Diagnosticul edemelor il punem simplu, prin examinarea zonei respective (membrele inferioare, abdomen etc) ; zona este mai umflata decat in mod normal, iar la apasarea prelungita a zonei cu degetul (cateva secunde) apare o adancitura (godeu) care persista cateva secunde.

Faptul ca am aflat ca avem edeme nu este suficient pentru a le trata, este nevoie si de depistarea cauzei lor, lucru care se face de obicei prin explorari mai mult sau mai putin laborioase a functiei ficatului, rinichilor, inimii sau glandei tiroide.

Tratamentul edemelor - regim fara sare?

Edemele se trateaza cauzal, de fapt se trateaza cauza care a dus la aparitia edemelor.

Majoritatea cazurilor de edem se trateaza cu regim fara sare si diuretice (medicamente care elimina apa in exces), dar nu sunt rare situatiile in care este nevoie de tratamente mai speciale - in ciroza sau bolile renale este nevoie si de albumina sau plasma, in tromboflebita de anticoagulante, in erizipel de penicilina etc.

Dr. Motoi Otilia

Medic Primar Medicina Interna

Asistent Universitar al UMF C Davila, Bucuresti

Doctor in Stiinte Medicale

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#De ce se umfla picioarele, #picioare umflate cauze, #picioare umflate stat picioare, #picioare umflate retinere apa, #medic picioare umflate, #dr Otilia Motoi , #boli