Sapte semne pe care ar trebui sa nu le ignori

Sambata, 26 Iunie 2010, ora 13:48
8164 citiri
Sapte semne pe care ar trebui sa nu le ignori
Foto: Arhiva

Multi dintre noi au de suportat deseori dureri de cap, de spate, de piept etc. Insa, desi de multe ori acestea sunt normale, in situatii de suprasurescitare spre exemplu, si trec in scurt timp, uneori pot fi si un semnal de alarma pentru o afectiune ascunsa.

Iata cateva semne pe care nu ar trebui sa le ignori, conform womenshealthmag.com:

1. Dureri puternice de cap

De obicei, durerile de cap inseamna doar o migrena. Daca observi insa ca nu ai si alte simptome care sa indice ca ar fi vorba de o migrena, cum ar fi o sensibilitate la lumina, o durere de cap foarte puternica si aparuta brusc, poate fi cauzata de un anevrism cerebral (un vas de sange din creier se sparge).

Daca fumezi sau ai antecedente in familie, riscul de a avea un anevrism este mai mare. Atunci cand simti o astfel de durere extrem de intensa si aparuta subit, cel mai bine este sa mergi de urgenta la spital. Acolo vei fi supus unui examen CT (computer tomograf), iar doctorul iti va spune daca, intr-adevar, este o hemoragie in creierul tau. Daca da, vei fi supus unei operatii.

2. Dinti sensibili

Atunci cand simti o durere ascutita la atingerea unui aliment foarte rece sau fierbinte, poate fi o simpla sensibilitate, dar poate fi si un nerv deteriorat, mai ales daca dintele are vreo carie. Intr-o situatie ca asta, cel mai bine este sa mergi la stomatolog imediat, ca sa nu se agraveze. Daca astepti, nu numai ca suporti durerea, dar risti si sa faci o infectie care va fi mult mai greu de tratat si indepartat.

3. Dureri ascutite intr-o parte

O durere in partea dreapta, insotita de greata si febra, poate indica inflamarea apendicelui, ceea ce inseamna ca ai nevoie de operatie pentru a nu ajunge la complicatii precum peritonita, care te poate ucide. De asemenea, la femei ar mai putea fi vorba de un chist ovarian care, de cele mai multe ori se absoarbe de la sine. Exista insa situatii cand se poate sparge, provocand dureri mari. In acest caz, ai nevoie urgent de o interventie chirurgicala.

4. Dureri de piept

La astfel de dureri trebuie sa fii foarte atent, mai ales daca stii ca esti supus unui risc mai mare de a avea probleme de inima. O durere in piept poate fi semnalul de alarma pentru un atac de cord. In fiecare an, aproximativ 10.000 de femei sub 45 de ani au unul. Iar simptomele tind sa fie mai putin evidente la femei decat la barbati. Poti simti doar presiune, oboseala, dureri in gat sau dificultati in respiratie.

Daca te simti ca si cum ai fi strans de un sarpe constrictor mai ales dupa ce muncesti mult, ar fi bine sa te duci la un doctor pentru a face o electrocardiograma. Medicul iti va spune apoi cat de grave sunt problemele tale, daca ai nevoie doar de tratament sau de o operatie.

5. Disconfort la nivel abdominal si balonari

Fiecare om are astfel de senzatii, mai ales femeile, in perioada de dinaintea menstruatiei. Daca observi insa ca acestea sunt dese, exista posibilitatea de a avea o afectiune mai grava, chiar si un cancer ovarian. In urma mai multor studii si sondaje, specialisti in acest tip de cancer au ajuns la concluzia ca simptomele timpurii ale afectiunii presupun balonare, durere in zona abdominala ori pelviana, si dificultati in a manca.

Astfel, in cazul in care ai aceste neplaceri in fiecare zi, mai mult de doua-trei saptamani, cel mai bine este sa mergi la un medic. Probabil ai sa simti o retinere sa faci acest pas, insa gandeste-te ca cel mai bine este sa previi. Daca un cancer este descoperit la timp, exista mai multe sanse de supravietuire.

6. Dureri de spate

Daca tocmai ai ridicat obiecte grele si te-ai ales cu o durere de spate, nu este nimic neobisnuit si ar trebui sa iti treaca cu ceva medicamente antiinflamatorii. Daca simti insa ca ai dureri de spate care nu cedeaza la tratament, mergi la un ortoped. Ai putea avea probleme la un disc intervertebral, care sa apese pe nervul spinal.

7. Dureri de picioare si umflaturi

Atunci cand iti simti gleznele dureroase, vizibil umflate, rosii si fierbinti la atingere, ai putea avea tromboza venoasa profunda. Desi tendinta este de a masa zona sau de a face cativa pasi, cel mai bine este sa vezi un doctor inainte, pentru a te asigura ca nu faci complicatii.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#semne boli, #dureri spate, #dureri cap , #boli