Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Semnalele bolii Parkinson - Ce spune medicul

Duminica, 10 Iulie 2011, ora 13:57
8391 citiri
Semnalele bolii Parkinson - Ce spune medicul

Boala Parkinson este o afectiune ce poate deveni extrem de dificila pentru persoanele care se confrunta cu ea, neexistand modalitati prin care poate fi evitata. Afecteaza capacitatea de a-ti controla miscarile, in primul stadiu fiind greu de depistat.

Boala Parkinson este cauzata de distrugerea celulelor cerebrale responsabile cu producerea dopaminei, fapt care duce la un tremor usor ce se poate dezvolta apoi pana in momentul in care persoana respectiva nu mai poate intreprinde activitati cotidiene normale.

Cel mai adesea afectiunea apare intre 50 si 60 ani, factorii de risc fiind inca cercetati cu atentie pentru a se stabili o legatura sigura intre acestia si aparitia bolii. Potrivit dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, cauza principala este reprezentata de varsta avansata. Desi boala poate aparea inca de la 30 ani, majoritatea cazurilor se inregistreaza dupa 50 ani.

Doar un numar destul de mic de pacienti au un alt membru al familiei ce a mai fost afectat de Parkinson. De aceea nu trebuie sa te sperii daca cineva din familia ta sufera de aceasta afectiune, intrucat istoricul familial nu este un factor de risc important.

Exista numite studii ce sustin ca expunerea pe perioade lungi de timp sau la cantitati mari de chimicale, pesticide sau alte lucruri nocive pentru organism poate declansa boala, dar nu exista inca dovezi care sa ateste in mod clar acest lucru.

Alte afectiuni care includ tremor, rigiditate musculara sau tulburari de echilibru pot duce in cele la urma la Parkinson. Evolutia bolii difera de la o persoana la alta, putandu-se agrava foarte repede sau ramanand toata viata intr-un stadiu in care te poti descurca foarte usor.

Din cauza faptului ca nu se poate vindeca pe deplin, neexistand inca un tratament in acest sens, este bine ca inca de la primele simptome sa iei masuri care sa incetineasca progresul.

Foarte mult conteaza starea emotionala a pacientului. Daca acesta este nervos, tensionat, trist, boala poate evolua mult mai repede. Familia trebuie sa fie alaturi de persoana ce sufera de Parkinson si sa o protejeze de suparari.

Simptome care ar trebui sa-ti dea de gandit

-tremorul: daca observi un tremor la nivelul mainilor sau al picioarelor atunci cand esti in picioare sau stai pe scaun, acesta disparand daca misti membrele, este cazul sa vizitezi medicul pentru investigatii;

- rigiditate musculara si durere: atunci cand muschii devin durerosi sau isi pierd din mobilitate trebuie sa iei masuri de precautie. Daca observi ca in timpul mersului membrele inferioare parca se blocheaza sau mainile nu mai au acelasi balans ca inainte, mergi la medic;

- limitarea miscarilor: atunci cand miscarile devin dureroase, chiar si acelea de a te ridica din pat sau de scaun;

- dificultati in mentinerea echilibrului: daca iti este greu sa mai mergi rapid sau sa faci intoarceri bruste in timp ce esti in picioare. Deasemenea, poti observa o usoara inclinare a trupului inspre fata;

- muschii fetei sunt afectati: de aceea vorbitul sau mancatul pot deveni operatiuni greu de executat, caci muschii nu se mai contracta cum trebuie;

- pot aparea probleme ale sistemului digestiv si urinar: constipatia este cea mai frecventa, asociata cu incapacitatea de abtinere de la urinare;

- tulburari ale somnului;

- anumite functii ale organismului nu mai functioneaza cum trebuie; pacientul poate transpira mai mult decat de obicei, pielea poate screta mai mult sebum sau poate manifesta disfunctii sexuale.

Din pacate Parkinsonul isi pune amprenta si pe mentalul oamenilor, de multe ori intamplandu-se la persoana afectata sa aiba stari sporite de anxietate si tristete care o vor putea face dependenta de cei din jurul sau.

Depresia este foarte frecventa iar fara un tratament adecvat se poate ajunge chiar la dementa, starea generala devenind similara cu cea cauzata de boala Alzheimer.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#boala parkinson simptome, #boala parkinson cauze, #cum se manifesta parkinson, #parkinson tratatemt , #boli