Sindromul burn-out - atentie la urmarile epuizarii la munca!

Marti, 05 Iunie 2012, ora 07:02
12477 citiri
Sindromul burn-out - atentie la urmarile epuizarii la munca!

Sindromul burn-out sau epuizarea profesionala este o problema din ce in ce mai frecventa in societatea actuala.

Acest sindrom are manifestari fizice (insomnie, palpitatii, dureri diverse etc.), insa si psihologice, putandu-se ajunge chiar la o depresie grava. De aceea este important sa se recunoasca semnele stresului profesional si sa se ia masuri din timp, dupa cum aflam din Psycho.

Ce inseamna burn-out

Este vorba de o expresie care provine din limba engleza si care indica o stare de epuizare, fizica si mentala, legata de un stres profesional puternic. Este adevarat ca nu este un fenomen nou, insa studiile arata ca in societatea actuala apare mai frecvent.

Cum se manifesta

La inceput se manifesta printr-o epuizare fizica: oboseala intensa, tulburari de somn, palpitatii cardiace frecvente. Eczemele sau alte afectiuni ale pielii, precum si caderea parului pot fi alte manifestari ale stresului profesional. Te simti epuizat psihic, anxietatea si grijile par de nedepasit. Sarcinile de serviciu si responsabilitatile tot mai multe consuma intreaga energie. Devii iritabil si suspicios fata de colegi, te simti singur si fara sprijin.

Desigur ca aceasta este o trecere in revista a principalelor manifestari ale epuizarii la locul de munca. Fiecare persoana este diferita si reactiile si manifestarile atunci cand intervine suprasolicitarea la serviciu sunt si ele diferite. Trebuie retinut ca acest sindrom nu este o boala in sine, insa poate conduce la o depresie grava, la infart miocardic, la ulcer stomacal sau la alte probleme de sanatate.

Cum se ajunge la acest sindrom

Cauzele epuizarii profesionale sunt multiple si difera de la o persoana la alta. Simplificand, putem spune ca epuizarea profesionala care antreneaza o viata dezechilibrata este la originea acestui sindrom. Astazi, datorita spiritului de competitie exagerat, se ajunge la o confuzie intre valoarea personala si performanta profesionala.

O alta mare cauza a anxietatii la serviciu o constituie conflictele intre persoane la locul de munca. Rivalitatile intre colegi si neintelegerile cu sefii pot conduce la aparitia sindromului.

Se pare ca si entuziasmul prea mare legat de job poate fi un punct de pornire catre acest sindrom. De obicei incepatorii sunt foarte entuziasmati de cariera, investind foarte multa energie, de unde si acest termen de "ardere". Insa lucrurile nu pot fi mentinute la acest nivel ridicat al inceputului, putand parea o stagnare in munca si apoi chiar frustrari, plitiseala si oboseala.

Pe langa faptul ca afecteaza sanatatea, acest sindrom afecteaza si calitatea muncii. Chiar si cei mai buni profesionisti pot cunoaste astfel de momente in cariera, in care nu mai au acelasi randament al muncii. In astfel de momente, companiile pot apela la angajarea suplimentara a unui candidat "proaspat", care desi nu are experienta celorlalati, poate veni cu idei inovatoare si cu o altfel de viziune.

Ce categorii sunt mai afectate

Stresul profesional poate afecta toate categoriile sociale. Studii efectuate in Statele Unite ale Americii au pus in evedinta profesii "cu risc", fiind vorba de acelea in care stresul este mai puternic si mai frecvent. Este vorba in special de controlori de trafic aerian, persoane din invatamant, manageri, comercianti, politisti, medici si asistente medicale.

S-a constat ca femeile sunt mai atinse de aceasta patologie anxioasa decat barbatii (proportia este de doua femei la un barbat), in special atunci cand sunt tinere.

Cum se poate depasi aceasta stare

Sidromul de epuizare profesionala nu se instaleaza dintr-o data si in totalitate. Burn-out nu inseamna depresie, dar o precede. De aceea, fiecare dintre noi, atunci cand simtim ca oboseala sau sentimentele de frustrare legate de serviciu devin coplesitoare, ar trebui sa reactionam. Burn-out nu este un esec, ar trebui considerat ca o stare de slabiciune trecatoare, care trebuie infruntata cu curaj, pentru a putea sa o luam de la capat intr-un mod sanatos.

Ar trebui sa stam de vorba cu noi insine, sa ne evaluam echilibrul psihic, obiceiurile alimentare, orele de somn, activitatile recreative, miscarea pe care o facem, relatiile cu partenerul si cu prietenii. Daca toti acesti parametri sunt la un nivel inferior, ar trebui sa spunem "stop". Este momentul sa incercam sa ne mai culpabilizam, spunandu-ne ca nu facem intotdeauna destul sau ca suntem indispensabili la locul de munca. Este timpul sa facem un pas inapoi si sa incercam sa mai delegam din sarcini.

Ar trebui sa luam o pauza sau chiar un concediu. Sa profitam pentru a recupera somnul pierdut si sa invatam sa avem grija de noi. Odata intorsi la serviciu, lucrurile pot fi percepute altfel, mai ales daca incercam sa fim mai putin exigenti.

Ar mai trebui sa impartasim presiunea pe care o resimtim cu cineva apropiat sau chiar cu un psiholog, deoarece o privire din exterior este mai obiectiva si ne poate ajuta sa vedem lucrurile la adevarata valoare. De asemenea, sportul, practicat cel putin o data pe saptamana, este o modalitate excelenta de a rezista stresului.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#sindrom burn out, #epuizare munca, #urmari stres serviciu, #suprasolicitare profesionala, #stres loc munca urmari , #boli