Studiu: 1 din 5 romani nu s-ar vaccina impotriva virusului hepatitei B chiar daca i-ar spune medicul

Miercuri, 14 Octombrie 2015, ora 21:33
2290 citiri
Studiu: 1 din 5 romani nu s-ar vaccina impotriva virusului hepatitei B chiar daca i-ar spune medicul
Foto: Ziare.com

Un sfert dintre romani nu au incredere in vaccinuri, iar una din cinci persoane nu s-ar vaccina impotriva virusului hepatitei B, chiar daca i-ar recomanda un medic, in timp ce aproape 60% dintre acestia nu s-au testat niciodata pentru hepatita B si C, arata un studiu al Institutului "Matei Bals".

Institutul National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals" a facut publice rezultatele unui studiu reprezentativ la nivel national despre cunostintele si practicile populatiei cu privire la HIV/SIDA si hepatita B si C.

Conform concluziilor studiului, prezentate miercuri, intr-o conferinta organizata cu ocazia zilelor unitatii sanitare, 60 la suta dintre romani nu s-au testat niciodata pentru hepatita B sau C, iar una din cinci persoane nu s-ar vaccina impotriva virusui hepatitei B, chiar daca un medic le-ar recomanda vaccinarea.

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase, a spus ca, desi romanii au inceput sa cunoasca din ce in ce mai multe despre HIV/SIDA, dar si despre hepatitele B si C, aceste infectii raman in continuare o problema urgenta si reala de sanatate publica.

"De exemplu, aproape toti romanii (97%) au auzit de HIV/ SIDA si hepatitele B si C, iar aproape jumatate stiu ca folosirea prezervativului reprezinta o metoda eficienta de reducere a riscului pentru aceste infectii.

Exista insa in continuare cateva probleme majore: testarea sau mai degraba lipsa testarii pentru aceste infectii, lipsa de incredere in vaccinuri si existenta unor mituri cu privire la cele trei infectii. Aceste motive impiedica uneori prevenirea, diagnosticarea si tratamentul corect al infectiilor.

In plus, majoritatea romanilor inca nu s-au testat pentru hepatita B si C, ceea ce reprezinta un impediment puternic in gestionarea acestor infectii", a declarat medicul Adrian Streinu-Cercel.

Conform studiului, cu toate ca majoritatea romanilor au auzit de aceste boli, aproape jumatate nu sunt constienti de faptul ca o persoana poate fi infectata fara a avea vreun semn de boala. In acelasi timp, doar o treime dintre cei care au participat la studiu s-au testat vreodata pentru hepatita B, C sau HIV, 72 la suta dintre acestia cred ca nu au niciun risc sau au un risc minim sa se imbolnaveasca de hepatita B sau C, iar in cazul HIV proportia creste la 76 la suta.

"Este foarte important ca oamenii sa inteleaga ca testarea poate face uneori diferenta dintre viata si moarte. Infectia cu HIV, precum si cea virusurile hepatitice B si C, evolueaza de multe ori fara simptome sau poate fi confundata cu alte infectii, astfel ca singura modalitate de a afla daca o persoana este infectata sau nu este testarea.

Cu rezultatele acestor testari vom putea, impreuna cu Ministerul Sanatatii, sa punem bazele unor politici de sanatate publica care sa permita interventii mai rapide si mai eficiente, care sa diminueze amploarea infectiilor in randul tinerilor, grupurilor vulnerabile, dar si in randul publicului larg", a explicat Adrian Streinu-Cercel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vaccinare hepatita B, #testare hepatita B, #Streinu Cercel hepatita B , #boli
Comentarii
Poza Mos bazil
Mos bazil
rank 5
Expliatia e simpla. 1 din 5 romani au anticorpii necesari sa nu se