Tatuajul medical, o idee care poate salva chiar si vieti

Duminica, 20 Mai 2012, ora 16:30
5765 citiri
Tatuajul medical, o idee care poate salva chiar si vieti
Foto: Infoniac

Exista cazuri cand unei persoane, careia i-a venit rau pe strada, nici macar un cadru medical nu-i poate veni in imediat ajutor, din lipsa de diagnostic.

Pe de alta parte, suferinzii de boli cronice sunt deja demult diagnosticati, dar detaliile nu apar, decat pe fisa de la clinica, Infoniac.

In crizele majore, intarzierea poate fi fatala

Este clasic cazul diabeticilor insulino-dependenti, care pot lesina in public din cauza unei crize de hipoglicemie, usor de rezolvat daca stii care este cauza. Chiar si un medic, daca este de fata si n-are la el glucometrul, este pus in imposibilitate de a actiona rapid.

Intr-un cuvant, persoanele cu boli cronice ar trebui sa poata fi identificate, pentru o eventuala interventie imediata, daca este cazul.

Pentru asemenea situatii, doctorul Saleh Aidouqi, de la Michigan State University, SUA, a propus folosirea tatuajelor, cu care sa fie marcate acele persoane suferinde care, in cazul unei crize majore, necesita o anumita interventie imediata.

In cazul diabeticilor dependenti de insulina, despre care vorbeam mai sus, ei au adesea asupra lor o seringa, cu preparatul care restabileste nivelul zaharului din corp. Specialistul in ingrijirea caruia se afla nu scapa din vedere sa-i recomande preparatul, daca stie ca exista acest risc.

In cazul crizei severe de hipoglicemie, care a dus la inconstienta, orice persoana, chiar si fara pregatire medicala, ii poate aplica injectia. Acul este minuscul si se poate injecta in orice parte a corpului, la nevoie, chiar prin camasa sau haina, daca acestea nu sunt prea groase (acul are 8 mm lungime).

O astfel de procedura simpla poate salva un om de la moarte, cu o singura conditie: sa-i stii diagnosticul.

Bineinteles, acesta este numai un exemplu. Scopul tatuajului medical - spune dr. Saleh Aidouqi - este de a avertiza asupra riscurilor persoanei bolnave. De exemplu, in cazul unui accident, nici medicul nu poate aplica medicatia adecvata, pana nu se asigura ca organismul o tolereaza si ca nu ea este incompatibila cu alte medicamente administrate.

Se impune o standardizare

Tatuajul, executat dupa metode standardizate, poate indica si ce alte medicamente consumi, la ce substante esti alergic, si, mai ales, bolile cronice de care suferi.

In lipsa unor informatii sigure, chiar si un medic are de ales intre a astepta rezultatul unor analize si aplicarea "orbeste" a tratamentului general, neindividualizat, care poate crea consecinte imprevizibile.

Initiativa specialistului de la Michigan State University a fost bine primita in mediile medicale de specialitate, dar, pentru realizarea ei, este necesara o standardizare, pentru ca limbajul riscurilor medicale sa fie exprimate in coduri usor accesibile si cu posibilitatea modificarii ulterioare, daca in starea de sanatate a bolnavului intervin modificari.

Principalul inconvenient sta in aceea ca nimeni nu poate fi obligat sa-si aplice tatuaje, daca nu le doreste. Motivele pot fi multe, incepand de la cele de aspect si pana la faptul ca te poti simti stigmatizat, prin aplicarea unei pecete de identificare pe corp.

Ca urmare, nici in SUA, unde a aparut sugestia, nu s-au elaborat inca propuneri legislative, considerandu-se ca problema mai necesita dezbatere.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Tatuajul medical boli, #tatuaj medical diabet, #interventie medicala tatuaj , #boli