Tipuri de hernii si cauzele lor - Ce spune medicul

Vineri, 05 August 2011, ora 23:05
41167 citiri
Tipuri de hernii si cauzele lor - Ce spune medicul

In afara de hernia de disc, care este cea mai cunoscuta si de care se teme majoritatea persoanelor, mai sunt si alte tipuri de hernii, care pot fi la fel de dureroase si necesita, de asemenea tratament chirurgical pentru vindecare.

Dupa cum declara dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, aceasta afectiune este reprezentata de iesirea unui organ din locul unde sta el in mod normal, ca urmare a rupturii unei parti a stratului muscular. Acestea pot fi:

- hernii femurale: afecteaza in principal femeile si pot fi detectate din cauza aparitiei unor proeminente in partea superioara a coapsei. Ele mai sunt numite si "hernii de slabiciune", aparand foarte frecvent la pacientii obezi, malnutriti sau cu o varsta inaintata. Tusea poate provoca o durere destul de mare in aceste conditii.

- hernii inghinale: sunt cele mai frecvente si proeminentele apar in zona scrotului sau inghinala, la barbati, sau a labiei mari, care acopera vaginul, la femei. Acestea sunt mai frecvente la barbati. uneori, umflarea poate aparea si in zona interioara a coapsei.

- hernii ombilicale: reprezinta in jur de 5-10% din totalul herniilor, fiind mai frecvente la copii mici. Acestea deplaseaza ombilicul si pot afecta si persoanele supraponderale, mai ales cele in varsta. De cele mai multe ori acestea sunt destul de usoare si pot ramane chiar netratate, trecand de la sine, dupa o perioada, in cazul celor mici.

- herniile incizionale: acestea apar in zona operata de curand, adica exact unde se afla cicatricea.

Cauzele herniilor pot fi multiple, asa ca nu se poate face o lista clara cu acestea. Cel mai adesea, ele apar ca urmare a unui efort exagerat, dar la copii mici, cele ombilicale apar din cauza ca ombilicul nu s-a vindecat corect dupa nastere. Se intampla, uneori, ca acestea sa fie detectate mult mai tarziu, caci nu exista o simptomatologie foarte clara.

Factorii de risc in aparitia afectiunii sunt:

-de presiune: efort, obezitate, sarcina (mai ales cu mai multi feti), tumori foarte mari; constipatie cronica, adenom de prostata;

- metabolici: daca pacientul a avut in trecut tuberculoza, daca sufera de diabet zaharat sau fibroza chistica;

- congenitali: istoricul familial are un procentaj destul de mic, dar existent, in ceea ce priveste aparitia bolii.

Simptomele pot include:

- aparitia unei proeminente posibil dureroase, iar in stadii avansate pot aparea senzatii frecvente de greata si voma;

- in cazurile incipiente, apare doar o usoara jena sau un disconfort, acestea accentuandu-se cand persoana face o miscare brusca, se apleaca, ridica greutati, merge rapid sau alearga.

Chiar si la cel mai mic discorfort care persista pe perioade mai lungi de timp este bine sa mergi sa consulti medicul de familie, care va considera daca este nevoie sau nu sa te trimita la un medic specialist. El va inspecta proeminenta aparuta si va spune daca este vorba de o hernie sau alta problema. In plus, ii va pune pacientului anumite intrebari specifice, va vrea sa stie daca a indeplinit unii dintre factorii de risc si in cazul in care diagnosticul final este hernia, va vorbi despre o eventuala operatie.

Medici recomanda operarea cat mai rapida, dar aceasta poate fi intarziat atunci cand exista probleme cardiace ale bolnavilor, care le-ar pune viata in pericol in timpul interventiei chirurgicale. Aceasta nu se poate amana, insa, o perioada foarte indelungata, caci interiorul sacului herniar poate necroza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#tipuri hernii, #hernia ombilicala, #hernia femurala, #hernia inghinala, #hernie cauze, #hernie motive, #hernie tratament , #boli