Un nou test de sange poate depista tuberculoza in doar cateva ore

Marti, 28 Martie 2017, ora 12:29
12067 citiri
Un nou test de sange poate depista tuberculoza in doar cateva ore
Foto: Arhiva Pixabay

O echipa de cercetatori americani a anuntat luni ca a dezvoltat un test de sange prin care se poate diagnostica si cuantifica rapid severitatea cazurilor de tuberculoza activa, acesta fiind un pas esential in lupta contra acestei boli care reprezinta o importanta amenintare la nivel mondial.

"In stadiul actual al testarilor tuberculozei, sputa expectorata, hemocultura, biopsiile invazive ale plamanilor si limfei sau punctiile sunt singurele modalitati de diagnosticare a tuberculozei", a declarat Tony Hu de la Universitatea din Arizona, care a condus studiul.

Insa rezultatele pot avea rezultate negative false. In plus, pana la aflarea rezultatului pot trece zile sau chiar saptamani, a explicat cercetatorul.

Noua metoda combina nanotehnologia cu tehnica numita spectometrie, pentru masurarea moleculelor mici, cunoscute sub numele de peptide din Mycobacterium tuberculosis, in vederea depistarii infectiilor active cu tuberculoza, noteaza oamenii de stiinta in jurnalul american Proceedings of the National Academy of Sciences.

Echipa a anuntat ca noul test, numit NanoDisk-MS, nu numai ca depaseste toate celelalte tipuri de analize de pe piata, dar necesita numai cateva ore pentru afisarea rezultatelor. Acest lucru este deosebit de important deoarece pentru controlul eficient al tuberculozei este nevoie ca pacientii sa fie tratati cat mai repede posibil, astfel incat sa fie diminuat riscul de raspandire a bolii.

De asemenea, testul poate imbunatati semnificativ diagnosticarea si gestionarea afectiunii deoarece este primul de acest fel care poate masura severitatea infectiilor active cu tuberculoza, se mai arata in studiu. Acest lucru se realizeaza prin detectarea nivelurilor din sange a doua proteine - CFP-10 si ESAT-6 - eliberate de bacteria de tuberculoza in timpul infectiilor active.

"Suntem foarte incantati de capacitatea testului nostru de a oferi rezultate cantitative rapide, ce pot fi utilizate in vederea monitorizarii efectelor tratamentului, fapt ce va oferi medicilor posibilitatea de a trata mai eficient infectiile cu tuberculoza la nivel mondial", a mentionat Hu.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), tuberculoza este o boala infectioasa, letala care ramane o problema de sanatate la nivel mondial, cu peste 10 milioane de noi cazuri anual si 2 milioane de decese pe an.

Bacteria care provoaca tuberculoza poate ramane in tesutul pulmonar al unei persoane timp de mai multe decenii inainte de declansarea spontana a bolii contagioase. Potrivit estimarilor OMS, in prezent pana la o treime din populatia lumii ar putea prezenta astfel de infectii cu tuberculoza in stare latenta.

Medicii au avertizat anul trecut ca ne ameninta o forma de tuberculoza mai agresiva decat cea "clasica".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#test sange detecteaza tuberculoza, #nou test tuberculoza, #tuberculoza severitate test, #test sange tuberculoza , #boli