Un simplu test ne va putea spune daca exista riscul sa facem boli cronice in urmatorii trei ani

Sambata, 18 Martie 2017, ora 15:11
5301 citiri
Un simplu test ne va putea spune daca exista riscul sa facem boli cronice in urmatorii trei ani

Cercetatorii au descoperit ca este posibila preconizarea cu o acuratete de aproape 80% a riscului de a suferi de boli cronice prin efectuarea unui test care combina varsta pacientului cu informatii obtinute in urma unor analize simple de sange, conform AFP.

Acest test simplu, bazat pe analiza combinata a acestor date, determina probabilitatea de imbolnavire in urmatorii trei ani de una dintre maladiile cronice cele mai frecvente, conform cercetatorilor care si-au prezentat concluziile vineri, cu ocazia conferintei anuale a Colegiului American de Cardiologie care se desfasoara la sfarsitul acestei saptamani la Washington.

Printre bolile cronice ce pot fi detectate astfel se numara diabetul, insuficienta renala si cea cardiaca, maladia coronariana sau pulmonara cronica, fibrilatia atriala, aritmia cardiaca, infarctul si accidentele vasculare cerebrale dar si dementa, conform cercetatorilor.

"Obiectivul nostru a fost de a obtine un instrument clinic util si usor de folosit si care sa usureze munca medicilor generalisti", a precizat Heidi May, epidemiolog la Intermountain Medical Center Heart Institute din Salt Lake City, coordonatoarea acestui studiu.

"Speram ca acest test va putea fi folosit pentru a-i identifica pe acei pacienti care se confrunta cu niveluri ridicate de risc" de a suferi de boli cronice si care au nevoie de tratamente personalizate si de a fi tinuti sub observatie medicala, a adaugat ea.

Heidi May si echipa sa au realizat acest studiu pe un grup de voluntari, barbati si femei in stare buna de sanatate si fara antecedente de imbolnaviri cronice. In randul femeilor, cele care au obtinut rezultate moderate la acest test se confrunta cu un risc de trei ori mai mare de a suferi de boli cronice prin comparatie cu cele care au obtinut rezultatele mai slabe. Femeile care au obtinut rezultatele cele mai ridicate la test se confrunta cu un risc de 11 ori mai mare, conform cercetatorilor.

In cazul barbatilor, cei care au inregistrat rezultatele medii se confrunta cu un risc de 5,6 ori mai mare de a fi diagnosticati cu o afectiune cronica in urmatorii trei ani, in timp ce rezultatele mai ridicate de atat corespund unui risc de pana la 11 ori mai mare.

Mai mult de jumatate din populatia adulta din SUA sufera de cel putin o maladie cronica, iar frecventa acestor patologii ar putea creste cu 40% in urmatorii 10 ani, conform proiectiilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#test boli cronice, #test risc boli cronice , #boli