Virusul care ar putea ucide 40 de milioane de oameni

Sambata, 18 Februarie 2012, ora 21:30
5161 citiri
Virusul care ar putea ucide 40 de milioane de oameni
Foto: Fox News

Oamenii de stiinta au facut experimente prin care au modificat un virus periculos. El s-ar putea dovedi mortal pentru oameni, daca s-ar raspandi.

Doua studii aparute recent arata ca omenirea este in pericol, iar expertii evalueaza deocamdata riscul la care suntem expusi. Chiar Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a dat un comunicat in aceasta privinta, transmite Fox News.

Specialistii in domeniul bolilor contagioase s-au intalnit recent la Geneva pentru a pune la punct detaliile referitoare la posibila mutatie a virusului H5N1.

40 de milioane de posibile victime

Gripa aviara transmisa de acest virus a suferit mutatii periculoase. Cercetatorii din Olanda si SUA au lucrat independent si au creat o forma de virus care, in mainile unor organizatii teroriste, poate face ravagii in intreaga lume.

Pandemia ar putea avea proportii si mai mari decat cea din anii 1918-1919. Atunci, "gripa spaniola" a omorat aproximativ 40 de milioane de oameni.

"Trebuie discutat mai pe larg cu privire la riscurile si beneficiile cercetarilor in acest domeniu", a spus oficialul OMS, Gregory Hartl. Virusul a fost descoperit in anul 1997 la Hong Kong, fiind concentrat in principal in Asia. Totusi, el este inca intr-o forma care se transmite greu la oameni. Din 2003, virusul a infectat aproape 700 de persoane, omorand jumatate din pacienti.

Riscurile bioterorismului

Rata mortalitatii este mult mai mare decat cea prezentata de gripa porcina. Aceasta este cauza pentru care e nevoie de mai multa grija atunci cand se fac cercetari asupra virusului. Oamenii il pot lua doar prin contact direct cu pasarile, dar nu si de la alte persoane care poarta virusul.

Intalnirea specialistilor in domeniu a avut ca scop si evaluarea riscului bioterorismului cu gripa aviara. Specialistii sustin ca, pentru moment, riscurile sunt foarte mici si putem sta linistiti.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#gripa aviara virus, #experimente virus aviara, #cercetari gripa aviara, #virus mortal, #bioterorism , #boli