Ziua Mondiala a Epilepsiei, marcata in Romania in premiera

Marti, 27 Martie 2012, ora 20:04
2379 citiri
Ziua Mondiala a Epilepsiei, marcata in Romania in premiera

Ziua Mondiala a Epilepsiei, instituita la nivel international in 2008 sub numele de Purple Day, a fost marcata luni in Romania pentru prima data, in Capitala fiind impartite mii de materiale informative despre aceasta afectiune.

Potrivit Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie din Romania (ASPERO), tara noastra s-a alaturat astfel unui numar de peste 50 de tari de pe toate continentele lumii care marcheaza Ziua Mondiala a Epilepsiei pe 26 martie.

Un numar de 500.000 de romani sunt afectati de epilepsie, iar la nivel mondial 1 din 100 de oameni sufera din cauza acestei afectiuni, anunta ASPERO.

Aceasta tulburare raspunde la tratament medicamentos in doar 70% din cazuri, astfel ca 3 din 10 pacienti nu isi pot controla afectiunea, intrucat unele forme ale bolii sunt rezistente si necesita altfel de interventii sau tratamente adecvate.

"Cea mai serioasa problema cu care se confrunta cei care sufera de epilepsie si familiile lor este stigmatizarea. Cei din jur ii marginalizeaza pentru ca nu inteleg natura afectiunii lor sau sunt speriati, precum si din cauza diverselor si multiplelor mituri create in jurul acestei boli.

Deseori, epilepticii sunt pusi in situatia in care trebuie sa ascunda existenta acestei afectiuni pentru a putea trai o viata cat mai normala in societate, pentru a putea sa obtina chiar un loc de munca. In plus, din cauza crizelor imprevizibile si a nevoii constante de insotitor, multi pacienti epileptici ajung sa se simta o povara pentru cei din jur si dezvolta depresii", a declarat Ileana Stefan, director executiv al Asociatiei Pacientilor cu Epilepsie din Romania (ASPERO), care lupta pentru apararea drepturilor acestor bolnavi.

La randul sau, dr. Ioana Mandruta, medic primar neurolog, a subliniat ca "pacientii care sufera de epilepsie se confrunta deseori cu probleme sociale si psihologice pentru ca sunt marginalizati sau discriminati si astfel ajung sa se izoleze".

"Toate acestea se intampla din cauza crizelor epileptice pe care nu le pot controla si care pot izbucni oricand. Pacientul cu epilepsie are un risc crescut de deces prematur. Acest fapt se datoreaza situatiilor impredictibile legate de crizele cu alterare de constienta si caderi si, de asemenea, acesti bolnavi au un risc crescut de moarte subita prin afectarea functiilor cardiace sau respiratorii. De aceea, este foarte important pentru noi toti sa stim sa le acordam primul ajutor si este critic sa ne informam in privinta acestei boli", a spus aceasta.

Principalele probleme evidentiate de medicii specialisti din Romania sunt legate de anumite deficiente din domeniul acestei patologii.

Acestea se refera la numarul redus de centre specializate in explorarea si tratarea epilepsiei, accesul limitat al pacientilor la investigatii specifice (din cauza lipsei de echipament sau a pretului ridicat al analizelor), lipsa de cooperare a pacientilor, cauzata de nivelul redus de educatie, refuzul de a accepta diagnosticul si tratamentul.

"Exista anumite forme specifice de epilepsie care nu raspund la tratamentul obisnuit, astfel incat cercetarea si dezvoltarea de tratamente inovatoare este esentiala pentru noi. Intelegem provocarile acestei patologii si de aceea ne orientam eforturile si investitiile in mod constant pentru a raspunde acestei nevoi si pentru a putea oferi pacientilor speranta unei vieti normale, a unei boli ce poate fi controlata", a declarat Dana Constantinescu, directorul medical al GSK Romania.

Medicii propun ca solutii pentru ameliorarea acestor deficiente cresterea accesului la investigatii specifice pentru diagnosticarea epilepsiei, fondarea mai multor centre specializate in managementul afectiunii, formarea unor echipe interdisciplinare (neurolog, pacient, psiholog si familie), o mai buna informare a medicului de familie in ceea ce priveste simptomatologia bolii si o mai buna educare a pacientilor cu privire la boala lor si importanta terapiilor.

A doua cea mai frecventa tulburare neorologica

Epilepsia afecteaza 3,4 milioane de europeni si peste 50 de milioane de oameni la nivel mondial si este a 2-a cea mai frecventa tulburare neurologica.

Aproximativ 90% dintre persoanele care sufera de epilepsie traiesc in tari aflate in curs de dezvoltare, unde incidenta afectiunii este aproape de 2 ori mai mare in comparatie cu tarile dezvoltate (unde sunt inregistrate 40-70 de noi cazuri de epilepsie pe an, raportat la 100.000 de persoane).

La nivel mondial, 10% dintre oameni au o criza convulsiva de-a lungul vietii si suspecteaza ca ar putea fi afectati de epilepsie, desi tulburarea presupune in fapt recurenta crizelor convulsive.

Epilepsia este o tulburare neurologica incurabila, care afecteaza peste 50 de milioane de oameni in intreaga lume, care apare cel mai frecvent fie la varste foarte mici, fie foarte inaintate, iar in aproape 50% din cazuri cauzele afectiunii nu sunt identificate. Epilepsia se manifesta prin crize bruste si imprevizibile, de cateva secunde sau minute.

Unele crize pot trece aproape neobservate, in timp ce altele sunt dramatice. Cateva dintre cauzele cunoscute sunt traumatismele craniene, accidente vasculare, infectii, tumori, tulburari de dezvoltare a creierului, suferinta la nastere si factorii ereditari.

Cea mai comuna forma de epilepsie (idiopatica) afecteaza 6 din 10 pacienti si poate avea un teren genetic. Daca nu este tratata corect, epilepsia poate avea consecinte grave asupra pacientului, determinand deteriorare fizica si psihica importanta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Purple Day epilepsie, #Ziua Mondiala a Epilepsiei, #statistici epilepsie, #Romania epileptici , #boli