Zona zoster - Ce spune medicul

Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 16:42
26307 citiri
Zona zoster - Ce spune medicul

Zona zoster este o boala care afecteaza mai multe persoane decat s-ar crede, atacand atunci cand organismul este slabit, sistemul imunitar nu mai functioneaza cum trebuie si infectia se poate instala in voie.

Virusul care provoaca aceasta afectiune este unul de natura herpetica, varicela-zona zoster. Daca o persoana a avut varicela, virusul se poate activa si reactiona diferit fata de prima data. Varsta inaintata, o alta boala sau unele medicamente care slabesc sistemul imunitar, dar si o perioada stresanta sau unsoc puternic pot declansa zona zoster.

Boala nu este transmisibila ca atare, adica nu o vei lua daca stai langa o persoana care sufera de ea, dar poti face varicela in acest fel. Se poate primi atat prin aer, cat si prin atingerea zonei de piele afectata.

Dupa cum declara dr. Bodan Macadon pentru Ziare.com, boala provoaca durere de cap, o sensibilitate crescuta la lumina, mancarimi ale pielii sau durere, dupa care, in cateva zile, apare eruptia ca atare, sub forma de banda, pe o singura parte a corpului. De obicei acestea se ivesc pe piept, dar si spatele sau fata pot fi afectate.

Zona zoster are 3 stagii de dezvoltare, cu cat incepe sa fie tratata mai devreme, cu atat fiind mai bine. In prima dintre ele, chiar inainte de eruptia propriu-zisa, persoana in cauza poate crede ca se confrunta cu o raceala, numai ca una mai puternica, insotita de un tiuit in ureche, dureri de stomac si diaree.

Dupa aceea apare eruptia in sine, de bubite pline cu un lichid, extrem de dureroase, ca si cand cineva ti-ar infige ace in piele. Acestea se sparg treptat si apoi se formeaza o coaja (crusta), care cade in cateva zile. Important este sa incerci sa nu iriti si mai mult zona, pentru ca nu cumva sa ramana cicatrici.

Un asemenea episod dureaza in jur de o luna, dar daca nu sunt luate masuri si sistemul imunitar continua sa fie la pamant, se poate prelungi chiar mai mult de un an. Pe langa iritatia ca atare, mai rau este ca si durerea continua la fel de mult, fiind extrem la atingere, chiar si cea a hainelor.

Cea mai buna metoda de prevenire este sa te feresti de varicela, existand un vaccin impotriva acesteia, pe care il pot face copiii sau adultii care au suferit in trecut de aceasta boala si doresc sa opreasca posibilitatea manifestarii ei din nou.

Copiii si persoanele care deja au infectii in organism care le slabesc sanatatea, precum diabetul sau HIV, trebuie sa stea departe de cei care au zona zoster, caci pentru ei riscul este imens.

Doctorii care te pot sfatui in aceasta problema sunt in primul rand cel de familie, care iti da o trimitere la un dermatolog sau chiar neurolog (din cauza ca boala afecteaza nervii din piele). Ei iti vor da medicamente care sa scada perioada de manifestare a bolii, sa iti intareasca sistemul imunitar si sa amelioreze simptomele, in special durerea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#zona zoster, #zona zoster simptome, #zona zoster cauze, #zona zoster informatii , #boli