Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cele mai eficiente strategii pentru a reduce numarul de calorii consumate

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 07:00
8637 citiri
Cele mai eficiente strategii pentru a reduce numarul de calorii consumate
Foto: thinkstock

Oricine stie ca, pentru a slabi, nu este nevoie doar de exercitii fizice facute in mod regulat, ci si de o reducere a numarului de calorii ingerate. Iar in ceea ce priveste conditia din urma, in timp au aparut nenumarate sfaturi si strategii, numai ca unele sunt mai putin eficiente decat altele.

Fitbie.msn.com a scos insa in evidenta cele mai bune metode, bazate pe cercetari, pentru a reusi sa consumi mai putine calorii. Iata care sunt acestea:

1. Mananca proteine - reduci 441 de calorii

Un studiu realizat de o universitate din Washington a aratat ca un consum mai mare de proteine stimuleaza cresterea masei musculare si te ajuta sa mananci mai putin, deoarece te satura pentru mai mult timp.

Concret, mai multe persoane care au participat la studiu au tinut timp de doua saptamani o dieta cu calorii putine si care consta in proportie de 15% in proteine, 35% grasimi si 50% carbohidrati, dupa care au trecut pe o dieta care avea per total tot acelasi numar de calorii zilnic, insa intr-o alta proportie in ceea ce priveste cele trei grupe mari de nutrienti: 30% proteine, 20% grasimi si 50% carbohidrati.

Ulterior, au mentinut proportiile de la dieta din urma, dar fara restrictii la calorii, timp de 12 saptamani. Rezultatele au aratat ca, prin dieta cu un continut ridicat de proteine, dar fara restrictii calorice, persoanele participante au redus aproximativ 441 de calorii pe zi si au slabit aproape 5 kilograme.

2. Savureaza fiecare inghititura - reduci 135 de calorii

O alta cercetare a relevat faptul ca, daca mesteci incet, poti reduce cantitatea de mancare pe care o consumi zilnic cu 135 de calorii. Si asta deoarece e nevoie de 20 de minute pentru ca mesajul prin care creierul este anuntat in legatura cu senzatia de satietate sa fie procesat. Mancatul mai incet te va ajuta sa iti dai seama ca te-ai saturat inainte de a te simti si foarte plin.

3. Foloseste tacamuri mai mici - reduci 59 de calorii

Cercetarile arata ca perceptia noastra asupra hranei este legata de marimea vaselor din care mancam si de cea a tacamurilor pe care le folosim. Spre exemplu, mai multe persoane care au consumat inghetata din boluri mai mici au ingerat mai putin cu 127 calorii decat cele care au mancat inghetata din boluri mai mari. Totodata, cele care au folosit lingurite mai mici au redus marimea portiei cu 59 de calorii.

4. Mananca mai multe fibre - reduci 90-130 de calorii

Fibrele sunt digerate intr-o perioada mai mare, astfel ca te vei simti satul mai mult timp. Cei care au marit cantitatea de fibre consumata zilnic cu aproximativ 14 grame - adica spre exemplu o ceasca cu boabe de fasole neagra gatita - au mancat cu 10% mai putine calorii pe parcursul zilei.

In plus, un alt studiu a scos la iveala faptul ca, cu cat mananci mai multe fibre, cu atat organismul absoarbe mai putine calorii din grasime si proteine.

Daca barbatii maresc cantitatea de fibre de la 18 grame la 36 de grame pe zi absorb cu 130 de calorii mai putin pe zi; iar daca femeile ajung de la 12 grame la 24 de grame de fibre consumate pe zi absorb cu 90 de calorii mai putin.

5. Incepe masa cu o supa - reduci 134 de calorii

Conform unui studiu publicat in jurnalul "Apetit", persoanele care au mancat supa inainte de felul principal au consumat cu 134 de calorii mai putin, in total, decat cei care au inceput direct cu felul principal. Si asta deoarece supele (si salatele) te pot satura cu foarte putine calorii, avand un volum mare, astfel ca mananci mai putin in rest. In plus, contin vitamine si minerale.

6. Inlocuieste bauturile dietetice cu apa - reduci 75-90 de calorii

Indulcitorii artificiali sunt daunatori pentru organism, insa o alternativa ca apa plata te poate ajuta sa mananci mai putin, un studiu aratand ca doua pahare de apa baute inainte de masa pot reduce numarul total de calorii consumate cu 75-90.

7. Inlocuieste bauturile indulcite cu zahar cu cele dietetice - reduci 530 de calorii

De preferat este sa bei cat mai putine sucuri si cat mai multa apa, insa, daca obisnuiesti sa consumi bauturi care contin zahar si nu reusesti sa renunti definitiv la ele, este de preferat macar sa le inlocuiesti cu cele dietetice. Un studiu a aratat ca cei care au baut sucuri dietetice au consumat cu 530 de calorii mai putin in cursul zilei decat cei care au baut sucuri indulcite cu zahar.

8. Mananca mai multe legume - reduci 202-357 calorii

Un alt studiu a aratat ca cei care au pus mai multe legume la diferite feluri de mancare (comparativ cu cat era scris in reteta) au consumat cu 202-357 mai putine calorii decat cei care au mancat preparatele care au respectat fidel reteta.

Cum s-a „răzbunat” un bărbat părăsit de soție pentru că era prea gras: ”A fost o lovitură devastatoare” FOTO
Cum s-a „răzbunat” un bărbat părăsit de soție pentru că era prea gras: ”A fost o lovitură devastatoare” FOTO
Un bărbat a fost părăsit de soție pentru că era „prea gras”. După această lovitură, el și-a schimbat în totalitate stilul de viață. Stephen Ringo cântărea în momentul...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#calorii, #slabit, #redus numar calorii, #reducere numar calorii , #calorii