Fii in forma: Caloriile - Prieten sau dusman? Ce trebuie sa stii

Luni, 27 Aprilie 2015, ora 15:08
4574 citiri
Fii in forma: Caloriile - Prieten sau dusman? Ce trebuie sa stii
Foto: NutriShape

Revistele, ziarele, emisiunile TV, etichetele alimentare, dietele - toate ne fac sa ne gandim la un singur lucru despre calorii, si anume sa stam cat mai departe de ele.

Daca toti si toate ne spun asta inseamna ca trebuie sa fie adevarat, nu-i asa? Ei bine, NU! Nu numarul lor este problema pentru care sa ne facem griji, ci tipul de calorii consumate, explica pentru Ziare.com Alexandra Ispas, nutritionist si Life Coach NutriShape.

Cand vine vorba de energie, caloriile pot fi cele mai bune prietene ale tale. Tot ce trebuie sa faci este sa ai informatiile corecte despre acestea. Consumand alimentele potrivite, in cantitatile potrivite, iti vei incarca metabolismul si vei prevenii caderile bruste de energie.

Fii in forma: Cum ne pregatim pentru sezonul cald

Trebuie insa sa retinem ca o calorie nu este doar o calorie. Sa comparam de exemplu 100 de calorii provenite din chipsuri de cartofi si 100 de calorii provenite din migdale. Chipsurile intra in organism si se duc direct in "departamentul de irosire". Migdalele in schimb, intra intr-un proces complex de digestie care arde calorii si ofera organismului nutrienti.

Carbohidratii ofera patru calorii pe gram, fie ca sunt carbohidrati simpli sau complecsi. Insa cei complecsi au o valoare mai ridicata, deoarece iti vor oferi vitamine, minerale si fibre in acelasi numar caloric.

Grasimile au noua calorii pe gram, ceea ce inseamna ca ne ofera multa energie intr-un gramaj foarte mic, iar din acest motiv, grasimile contribuie foarte mult la supraponderabilitate. Insa grasimile sanatoase sunt esentiale organismului, deoarece ajuta la absorbtia vitaminelor A, D, E si K.

Fii in forma: Adevarul despre produsele dietetice si la ce trebuie sa fii atent

Ce risti daca consumi prea putin calorii

Lipsa caloriilor poate duce la inabilitatea corpului de a functiona normal, inclusiv de a lupta impotriva infectiilor si a bolilor. Alte consecinte ale dietelor caloric restrictive pot fi oboseala, lipsa motivatiei de a fi activ si incapacitatea organismului de a obtine vitamine si minerale, fapt care la randul lui poate duce la o serie de probleme medicale.

Prin urmare, data viitoare cand mergeti la cumparaturi, nu va uitati doar la numarul de calorii al produselor, ci si la calitatea caloriilor si la ce nutrienti oferiti organismului.

Alexandra Ispas - Nutritionist si Life Coach at NutriShape (www.nutrishape.ro) - a absolvit Facultatea de Nutritie Globala si Sanatate, specializare in "Lifestyle Coaching & Fitness Management", in cadrul Universitatii Metropolitan (Copenhaga, Danemarca). A condus workshopuri in Danemarca dedicate atat nutritiei si sanatatii fizice, cat si coaching-ului si sanatatii psihice. Alexandra este adepta practicilor integrative ce imbina cercetarea de ultima generatie si conceptul de sanatate holistica.

Daca aveti vreo intrebare pentru specialistii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Importanta caloriilor pentru organism, #calorii importanta organism, #feluri calorii , #calorii