6 tipuri de cancer care ataca barbatii si semnele lor

Duminica, 27 Noiembrie 2011, ora 08:56
11746 citiri
6 tipuri de cancer care ataca barbatii si semnele lor

Niciun barbat nu este invincibil atunci cand vine vorba de boli, cancerul fiind cea mai cunoscuta si des intalnita afectiune din prezent.

Iata ce forme ale sale sunt cel mai des intalnite si ce simptome pot prezenta, conform Men's Health:

Cancerul de prostata

De obicei, boala debuteaza fara simptome. Un examen rectal poate spune daca prostata este in regula, existand si un test specific pentru depistarea unei tumori in aceasta zona. Nu trebuie sa te sperii neaparat daca urinezi mai des decat de obicei, fluxul este mai slab sau simti ca nu elimini tot lichidul din vezica. S-ar putea la fel de bine sa suferi de o ingustare a uretrei sau o marire a prostatei.

Acest tip de tumoare creste destul de incet, asa ca de obicei nu este foarte periculoasa. Daca medicii au motive sa creada ca poate fi vorba de cancer, va fi efectuata o biopsie. Daca, in schimb, este vorba doar de o infectie, vei fi tratat cu antibiotice.

Cancer pulmonar

Nici aceasta forma de cancer nu ofera simptome la inceput, ci mai degraba va parea ca o raceala care nu mai trece. Si durerea in piept poate fi un semnal de alarma, dupa cum spune dr. Ezra Cohen, oncolog la Universitatea din Chicago.

O alarma falsa poate fi reprezentata de pneumonie. Cu ajutorul unei radiografii se poate face lumina in acest sens, dar ea trebuie repetata 4-6 saptamani mai tarziu pentru siguranta.

Cancer colorectal

Primul simptom pe care il vei vedea este prezenta sangelui in scaun. Acesta nu trebuie ignorat, nici macar daca se intampla o singura data. Poate sa fie vorba de un polip canceros care sangereaza.

Alarma falsa: la barbatii sub 50 de ani o asemenea sangerare poate sa fie provocata de hemoroizi, colita sau o problema la un vas de sange abdominal. In orice caz, daca asa ceva ti se intampla trebuie sa vizitezi neaparat un medic. Ti se va face o colonoscopie pentru a scoate din calcul cancerul.

Cancer de vezica

Sangele din urina este primul semn, care nu trebuie ignorat nici daca nu ai implinit 60 de ani. Totusi, acesta mai poate semnala si pietrele la rinichi.

O vezica foarte activa cu durere la urinare este mai degraba un semn al unei infectii decat al unei tumori. Ti se poate face un test al urinei pentru a-ti fi verificate celulele.

Limfom

Noduli limfatici inflamati, nedurerosi, la nivelul gatului, care stau asa mai mult de o saptamana: acesta ar fi semnalul de alarma. In plus, te poti confrunta cu o scadere brusca in greutate pe o perioada de 1-2 luni, senzatia de mancarime si umflare a diferitelor zone ale pielii din preajma gatului, chiar fara o eruptie evidenta.

Ganglionii limfatici se pot umfla si din cauza unei infectii. Un test de sange va lamuri doctorul despre ce este vorba, putand fi nevoie si de recoltarea unei mici biopsii.

Cea mai letală boală din lume lovește necruțător, fără să știi: Acum vine de la 35 de ani, creștere uriașă de 57%
Cea mai letală boală din lume lovește necruțător, fără să știi: Acum vine de la 35 de ani, creștere uriașă de 57%
O echipă de experți de la Universitățile College din Londra și de la Leeds, care a efectuat un studiu amplu publicat în British Medical Journal pe 19 ianuarie 2024, a descoperit un fapt cu...
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
#cancer barbati, #cancer prostata, #cancer pulmonar, #cancer barbati semne, #cancer colorectal , #cancer