8 alimente care tin la distanta cancerul la san

Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 12:10
9212 citiri
8 alimente care tin la distanta cancerul la san
Foto: Huffington Post

Cancerul la san este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei, iar factorii de risc sunt numerosi, printre acestia aflandu-se varsta inaintata (riscul este mai ridicat dupa 50 de ani) si istoricul familial.

Insa probabilitatea de a face cancer mamar poate fi redusa prin adoptarea mai multor masuri. Intai, sunt foarte importante mentinerea unei greutati corporale normale si efectuarea de exercitii fizice in mod regulat, iar apoi este esentiala grija pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

Potrivit Cheryl L. Rock, profesor de medicina preventiva si de familie in cadrul Universitatii din California, o femeie isi poate reduce riscul de cancer cu circa doua treimi daca are o alimentatie buna si isi tine greutatea sub control, relateaza Huffington Post. "Chiar si o femeie care poarta genele BRCA 1 si BRCA 2 - doua mutatii genetice ce reprezinta factori de risc - isi poate reduce acest risc", a adaugat aceasta.

Iar unele alimente sunt foarte indicate in aceasta privinta.

1. Prunele si piersicile

Mai multe cercetari au scos la iveala faptul ca prunele si piersicile au niveluri atat de ridicate de antioxidanti incat pot rivaliza cu afinele - considerate un superaliment. Ele contin doua tipuri de polifenoli (antioxidanti) care pot ajuta la uciderea celulelor canceroase, fara sa le afecteze pe cele sanatoase. Tratamentele traditionale anticancer adesea deterioreaza si celule sanatoase.

2. Nucile

Rezultatele unui experiment, publicate in revista "Nutritie si cancer", releva ca nucile pot incetini cresterea tumorilor de cancer mamar. In cadrul experimentului, soarecii dintr-un grup au fost hraniti cu o anumita cantitate de nuci zilnic, pe langa alte alimente, in timp ce soarecii dintr-un alt grup au primit hrana cu acelasi numar de calorii, dar care nu includea nuci. Dupa 34 de zile, rata de crestere a tumorilor la cei care au mancat nuci a fost cu 50% mai mica decat la cei cu dieta care nu includea nuci.

Expertii sunt de parere ca proprietatile antiinflamatoare ale nucilor, care ar putea veni de la continutul de acid alfa-linoleic, fitosteroli si antioxidanti, sunt cele care au acest rol benefic.

3. Broccoli

Sulforafanul - un compus din broccoli - a redus numarul celulelor stem canceroase (care provoaca raspandirea cancerului si recurenta) la soareci, conform unei cercetari realizate in cadrul Universitatii din Michigan.

Daca mananci broccoli fiert s-ar putea sa nu oferi organismului suficient sulforafan (fierberea il distruge). Insa pentru a consuma cat mai mult este indicat sa mananci capatanile crude sau doar putin gatite la aburi ori prajite (cat mai putin timp).

4. Somonul, sardinele, tonul

Daca iei suplimente cu ulei de peste cel putin zece ani iti poti reduce riscul de carcinom ductal - cel mai comun tip de cancer mamar, conform unui studiu. Se crede ca acizii omega-3 din uleiul de peste reduc inflamatia, care poate duce la aparitia cancerului la san.

Insa poti sari peste suplimente, potrivit autorilor studiului, daca ai grija sa consumi circa 225 de grame de peste gras (somon, sardine, ton) pe saptamana.

5. Uleiul de masline

Dupa ce mai multi cercetatori din Barcelona au oferit sobolanilor cu cancer la san o alimentatie in care cea mai mare parte a grasimilor venea de la ulei de masline extra-virgin, ei au remarcat ca acesta (mai exact, antioxidantii si acidul oleic din el) a inabusit cresterea celulelor maligne.

6. Patrunjelul

Oamenii de stiinta de la Universitatea Missouri au descoperit ca patrunjelul poate inhiba cresterea celulelor canceroase. Animalele care au primit apigenin - un compus care se gaseste din abundenta in patrunjel si telina - au avut o rezistenta mai mare la dezvoltarea tumorilor canceroase.

Expertii recomanda sa adaugi zilnic putin patrunjel tocat, proaspat, la diverse feluri de mancare (cam cat prinzi in trei degete).

7. Cafeaua

Conform unui studiu realizat in martie anul acesta, consumarea a circa 600 de mililitri de cafea zilnic ar putea reduce riscul de a face o forma agresiva de cancer mamar, dar este nevoie de mai multe cercetari in ceea ce priveste cantitatea (este cam mare si poate avea efecte negative asupra altor parti ale corpului).

8. Fasolea

Dupa cum arata o noua cercetare, marirea aportului de fibre poate ajuta la reducerea riscului de cancer la san. Cu cat mananci mai multe fibre, cu atat scade riscul.

Cercetatorii au descoperit ca la fiecare 10 grame de fibre pe care o femeie le include in alimentatia zilnica, riscul de cancer mamar scade cu 7%. Iar 10 grame de fibre se gasesc in circa o jumatate de cana cu fasole. Alte alimente bogate in fibre sunt orzul, lintea, mazarea, anghinarea, zmeura.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#alimente cancer san, #cancer san prevenire, #cancer mamar preventie, #factori risc cancer san , #cancer