Alimentele anti cancer, mit sau realitate?

Luni, 28 Iunie 2010, ora 18:16
9278 citiri
Alimentele anti cancer, mit sau realitate?

Raspunsul este simplu: DA, alimentele anti cancer exista. Studiile stiintifice o dovedesc, si chiar daca cercetatorii inca se intreaba cum functioneaza aceste super alimente, exista dovezi clare in sprijinul ideii ca anumite fructe si legume pot preveni tumorile sau le pot stopa evolutia.

Expertii, citati de Caring.com, au intocmit o lista a alimentelor care pot preveni cancerul sau ajuta la vinecarea acestuia, atunci cand e cazul.

Afine, zmeura si merisor Culoarea intensa, bogata, a acestor fructe este data de fitochimicalele care protejeaza de mai multe tipuri de cancer. Recent, cercetatorii de la Universitatea Florida au aratat ca anumiti compusi din aceste fructe fac ca celulele canceroase de la nivelul ficatului sa se autodistruga.

Alte studii au aratat ca merisorul este extrem de benefic femeilor, el luptand cu letalul cancer ovarian. Oamenii de stiinta au aratat ca celulele canceroase rezistente la chimioterapie deveneau de 6 ori mai vulnerabile atunci cand erau expuse la un compus din merisor.

Proprietatile anticancer ale acestor fructe sunt atat de mari, incat s-au realizat deja suplimente avandu-le la baza.

Ceai verde Mult ridicatul in slavi ceai verde isi merita faima, fiind una dintre primele plante studiate pentru propritetatile sale anti cancer. Este inamicul cancerului mamar si nu numai, mai ales in caz de recurenta, gratie catehinelor continute.

Asa dupa cum a aratat un studiu realizat la Universitatea Mississippi, o substanta cunoscuta ca si EGCG inhiba crestearea tumorilor. Doua cescute pe zi sunt suficiente pentru obtinerea efectului dorit.

Usturoi Numeroase studii din ultima vreme (cel putin 30) au aratat ca usturoiul are, intr-adevar, proprietati anti cancer. Cele mai multe cercetari s-au oprit asupra cancerelor digestive, insa usturoiul pare sa protejeze de toate tipurile de cancer, inclusiv de cel mamar si de prostata.

O analiza a 7 studii de anvergura, realizate la nivel national in SUA, a aratat ca cu cat mai mult usturoi proaspat sau gatit o persoana consuma, cu atata riscul de cancer de stomac sau colorectal este mai mic. O cercetare a aratat ca femeile de varsta mijlocie care consuma regulat usturoi prezinta o protectie cu 50% mai mare in fata cancerului de colon.

Mai precis, doua ingrediente active din usturoi sunt cele care protejeaza de cancer atat in cazul animalelor, cat si in cazul oamenilor. De aici si pana la suplimentele ce le contin nu a fost decat un pas.

In cazul usturoiului proaspat, se recomanda sa se astepte 15 minute intre momentul in care se curata usturoiul si taierea lui, pentru a profita la maximum de efectele sale.

Brocoli si varza Anul trecut, un studiu realizat in Marea Britanie tinea prima pagina a ziarelor. Cercetatorii descoperisera ca barbatii cu simptome ale cancerului de prostata, care consumau de 4 ori pe saptramana brocoli, au reusit sa stopeze evolutia tumorilor.

Alte studii au aratat ca si varza, mugurii de Bruxelles si alte legume din familia cruciferelor au proprietati anti cancer.

Ceapa si prazul Studiile au aratat ca populatia din sudul Europei, care are o dieta bogata in ceapa, praz si usturoi, prezinta si un risc mult diminuat de a se imbolnavi de diferite tipuri de cancer.

Rosii Cercetatorii de la Harvard au revazut 72 de studii publicate de National Cancer Institute (SUA), concluzionand ca licopenul, ingredientul activ din rosii, scade riscul de mai multe tipuri de cancer, cum ar fi cel de prostata, mamar, plamani si colon. Iar vestea buna este ca rosiile gatite nu isi pierd efectul, licopenul devenind si mai puternic.

Struguri si vin Ce au in comun strugurii si vinul este antioxidantul numit resveratrol, cu concentratie chiar mai mare in vinul rosu. Numeroase studii au aratat ca resveratrolul are proprietati anti cancer. Echipe de la universitati de prestigiu studiaza efectele acestei substante.

Cel mai recent studiu in acest sens este cel al Universitatii Nebraska, unde s-a aratat ca resveratrolul previne aparitia celulelor anormale, care pot duce la cancerul mamar. Acest tip de cancer este "hranit" de estrogen, iar resveratrolul blocheaza actiunea acestui hormon.

Anterior, o cercetare realizata de Universitatea Alabama a aratat ca soarecii care au primit suplimente de resveratrol si-au micsorat cu 87% riscul de a se alege cu tumori ale prostatei.

Soia Ingredientul activ din soia este genisteina, care protejeaza de tipurile de cancer ce apar din cauze hormonale. Este un inhibitor puternic al catorva proteine implicate in inmultirea celulelor canceroase.

Pentru a profita din plin de calitatile acestui aliment, se recomanda cate 50 de grame oe zi, indiferent ca este proaspat sau sub forma de tofu.

Sofran Popular mai ales in dietele asiatice, sofranul este un inamic al cancerului gratie unui ingredient activ, curcumina, un puternic antioxidant. Cercetatorii de la Universitatea de Stat Ohio au revazut numeroase studii pe animale, concluzionand ca aceasta curcumina este benefica in orice stadiu de dezvoltare a tumorilor.

Oamenii de stiinta din Franta si Marea Britanie au studiat, de asemenea, efectele curcuminei in laborator, concluzionand ca previne si incetineste evolutia tumorilor. O lingurita de sofran zilnic este cel mai bun mod de prevenire a mai multor tipuri de cancer.

De retinut e insa faptul ca sofranul interactioneaza cu anumite medicamente anti cancer, facandu-le mai putin eficiente, dupa cum au aratat testele pe animale.

Nasturelul si spanacul Planta numita nasturel ar trebui sa intre in alimentatia noastra zilnica, spun cercetatorii irlandezi, ei lansand in ultimii doi ani mai multe studii in care arata ca nasturelul, sub denumirea sa stiintifica Nasturtium officinale, previne alterarea ADN-ului, ce poate duce la cancer.

Un studiu publicat de American Journal of Clinical Nutrition a aratat ca antioxidantii care se gasesc in nasturel previn actiunea nociva a radicalilor liberi asupra celulelor sanatoase.

Spanacul, mai popular decat nasturelul, protejeaza de cancerul vezicii urinare, dupa cum au aratat cercetatorii americani. O substanta responsabila pentru culoarea caracteristica a spanacului reduce si riscul de cancer al ficatului, a mai demonstrat un cercetare a Academiei Nationale de Stiinta din SUA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#alimente cancer, #alimente anti cancer, #fructe cancer, #legume cancer, #alimentatie prevenire cancer, #prevenire cancer , #cancer