Boala care, daca nu te ucide, te mutileaza: Cauzele si simptomele cancerului oral - Interviu

Vineri, 15 Ianuarie 2016, ora 07:39
27563 citiri
Boala care, daca nu te ucide, te mutileaza: Cauzele si simptomele cancerului oral - Interviu
Foto: Clinica Stomatolofica Trident

Cancerul oral poate aparea in orice zona a cavitatii bucale, iar numarul celor afectati de aceasta maladie este in crestere an de an.

"Cancerul oral reprezinta 2-5% din totalul tumorilor maligne. Desi procentul nu este mare, boala si tratamentul pot avea un impact grav (...) acest cancer avand de cele mai multe ori caracter mutilant", explica intr-un interviu acordat Ziare.com doctorul stomatolog Mihaela Radulescu.

Medicul ne-a explicat ce categorie de persoane este predispusa acestei boli, dar si cum poate fi prevenita.

Cancerul oral apare mai des la barbati sau la femei? Exista vreo legatura cu varsta?

Este mai frecvent peste 40 de ani, cu o prezenta de doua ori mai mare la sexul masculin. In ultimul timp, s-a constatat o scadere a limitei de varsta si o frecventa in continua crestere.

De la ce apare cancerul oral?

Cauzele acestui tip de cancer sunt complexe si multe necunoscute, un rol important avandu-l factorii favorizanti oncogeni:

- iritatii locale, traumatisme mecanice produse de dinti, resturi radiculare, obturatii si lucrari protetice necorespunzatoare;

- tutunul si alcoolul concentrat;

- absenta igienei orale;

- agenti virali cu proprietati oncologice;

- ereditatea pare a fi implicata in procesul neoplazic;

- poluarea mediului;

- stresul;

- lipsa de educatie sanitara.

Cancerul oral - Ce spune medicul

Cum poate fi prevenit?

Preventia cancerului oral se realizeaza prin educatia sanitara a populatiei si controale oncologice preventive, periodice. Un control periodic la medicul stomatolog poate avea un rol decisiv in cazul tumorilor orale cu debut asimptomatic, insidios, crescand astfel rata de supravietuire.

Cum poate fi depistat?

Diagnosticarea precoce influenteaza in mod favorabil prognosticul unei tumori. Orice medic stomatolog, generalist, ORL-ist trebuie sa depisteze si sa recunoasca o leziune orala care nu are un aspect clinic normal, o leziune precanceroasa cu potential de malignizare sau o leziune incipienta.

Astfel, se pot depista urmatoarele modificari clinice sau simptome fara cauza precisa:

- pete albe sau rosii;

- suprafete rugoase, neregulate, ulcerative, initial fara simptomatologie dureroasa;

- suprafete cu aspect granular, ferme, indurate la palpare;

- mase polipoide (leziuni exofitice) ;

- nodul dur, submucos (leziuni endofitice) ;

- parestezie (senzatie falsa de furnicaturi) ;

- sangerari spontane;

- trismus (contractie spastica involuntara a muschilor mandibulei, care impiedica deschiderea gurii), disfagie (dificultate in inghitirea alimentelor) ;

- adenopatie cervicala (tumefierea anormala a unuia sau mai multor ganglioni limfatici de la nivelul gatului).

Orice leziune orala depistata, care nu se remite dupa indepartarea unui posibil factor cauzal, trebuie suspectata si supusa investigatiilor pentru precizarea diagnosticului.

Ce teste se fac?

Aceste investigatii sunt: citologie exfoliativa, coloratia intravitala cu albastru de toluidina sau cu solutie de iod, tomografie computerizata (CT) sau RMN.

Examenele clinic si paraclinic permit stabilirea unui diagnostic prezumtiv, dar diagnosticul de certitudine este dat de biopsie.

9 din 10 cazuri de cancer oral sunt cauzate de alcool si tutun

In ce consta tratamentul?

Tratamentul tumorilor este asociat, multimodal, chirurgical, radiant, chimioterapic, citostatic si imunologic, iar scopul lui este cresterea duratei de supravietuire si a calitatii vietii.

Care este rata de supravietuire?

La un pacient cu cancer oral operat, prognosticul ratei de supravietuire dupa cinci ani este intre 14% si 70%, aplicarea unei tratament in faza initiala modificand favorabil cifrele.

Potrivit statisticilor din 2014, in Romania se depistau cu 12,88% mai multe cazuri de cancer oral fata de anii precendeti, mortalitatea fiind de 8,2%. Tara noastra se clasa pe locul cinci in privinta ratei de incidenta a cancerului oral, fiind dupa Belgia (care are o rata de incidenta de 14% si cea de mortalitate de aproape 10%).

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu partidul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#cancerul oral cauze, #cancerul oral tratament, #cancerul oral preventie , #cancer