Cancerele de piele se inmultesc accelerat in Romania. O metoda sigura de diagnostic nu e decontata de stat

Joi, 25 August 2016, ora 08:31
15376 citiri
Cancerele de piele se inmultesc accelerat in Romania. O metoda sigura de diagnostic nu e decontata de stat
Foto: Dr. Lucian Russu

Dermatologii atrag constant atentia referitor la expunerea la soare si pericolul dezvoltarii cancerului de piele. In ultimii ani, numarul romanilor diagnosticati cu aceasta afectiune creste.

Dr. Lucian Russu, medic dermato-venerolog la clinica Bioderm din Bucuresti si fondator al Asociatiei Melanoma MayDay, asociatie care lupta impotriva cancerului de piele, a organizat in aceasta vara o campanie de testare gratuita a alunitelor, iar bilantul este ingrijorator.

"Vara aceasta, Unitatea Mobila de Dermatoscopie a derulat, timp de o saptamana, in Parcul Tineretului, una dintre cele mai ample campanii de prevenire a cancerului de piele la nivel national.

In cadrul acestei campanii, am efectuat dermatoscopii gratuite pentru 1.810 persoane care ne-au trecut pragul si am identificat, in doar sapte zile, nu mai putin de 22 de suspiciuni de melanom, 48 de suspiciuni de cazuri de alte cancere de piele si 300 de displazii, adica alunite cu risc de transformare in leziuni maligne.

Un bilant dramatic, care trage un semnal puternic de alarma si confirma inca o data ca, fara un program de screening organizat, national, numarul cazurilor de cancer de piele continua sa creasca accelerat", a explicat medicul pentru Ziare.com.

Vezi cand trebuie sa te ingrijoreze alunitele si cum le autoevaluezi in mod corect

"Chiar daca o dermatoscopie nu poate pune un diagnostic, acesta putandu-se pune doar in urma unei biopsii, practica ne-a aratat ca suspiciunea de cancer de piele ridicata de dermatoscopie s-a confirmat la 99 de pacienti din 100", a completat specialistul.

Dr. Lucian Russu considera ca avem "in jurul nostru mai multe cazuri de cancer de piele decat ne-am putea imagina", avand in vedere ca in urma cu 15 ani exista un singur caz de melanom pe an, iar acum, in cateva zile, la aceasta campanie s-au descoperit zeci de potentiale cazuri.

"Intr-adevar, in ultimele decenii, frecventa melanomului a crescut de peste 15 ori, afectand din ce in ce mai multi tineri. Daca pana acum cativa ani nici nu ne uitam la alunitele tinerilor, acum ne uitam cu foarte mare atentie chiar si la alunitele copiilor de 10-11 ani", a mentionat specialistul.

Aceasta situatie este cauzata de expunerea repetata la soare, fara produse de protectie, dar si de schimbarile climatice si folosirea solarelor.

E drept insa ca acum sunt si diagnosticate mult mai usor aceste afectiuni de piele. O mai mare acuratete a metodelor de diagnosticare ii ajuta pe medici sa depisteze mai multe cazuri de cancer de piele ca niciodata.

Citeste si de ce alt tip de cancer mai sunt legate alunitele

"Vestea buna este ca melanomul, cea mau agresiva forma de cancer, poate fi vindecat, daca este depistat si tratat in stadiile incipiente, cand este localizat doar in stratul superficial al pielii. In stadiile mai avansate, insa, melanomul se poate raspandi sau metastaza pe cale hematogena (prin sange) sau limfatica (prin limfa), iar sansele de supravietuire sunt infime", ne-a declarat medicul.

In ultimii ani, au existat numeroase campanii pentru prevenirea cancerului de piele, dar acesta este un pas foarte mic, pentru ca oamenii trebuie sa fie mai mult decat informati.

"Majoritatea campaniilor derulate pana acum au avut drept unic scop informarea cu privire la cancerul de piele, ceea ce este laudabil. Informarea este o conditie obligatorie, nu poti face nimic fara informare. Insa, pentru a avea rezultate, pentru a reusi cu adevarat sa scadem incidenta cancerului de piele, este nevoie de mai mult decat informare.

Ca sa schimbam comportamente, trebuie sa mergem catre oameni, sa ii convingem pe pielea lor, la propriu, de ce este nevoie de testare. Iar noi am incercat acest lucru si vom continua sa facem astfel de campanii de testare gratuita a alunitelor prin Asociatia Melanoma MayDay, pentru ca multi dintre romani nu stiu efectiv cum se pot testa, nu au auzit niciodata de dermatoascopie, o investigatie care le poate schimba viata in cateva secunde, desi in alte tari este standardul de aur, de cateva decenii", ne-a mai spus medicul.

Problema este ca dermatoscopia nu este o investigatie decontata de catre CNAS. "In spitalele de stat, medicii dermatologi continua sa controleze alunitele/leziunile pacientilor cu lupa. Iar daca medicii experimentati pot vedea suspiciuni cu lupa, si nici asta nu ofera o siguranta, acest lucru nu este valabil in cazul medicilor fara experienta necesara, care nu au la activ prea multe astfel de diagnostice. In plus, lupa poate 'scapa' anumite leziuni care il pot costa viata pe pacient", a subliniat dr. Lucian Russu.

Dermatoscopia digitala este o procedura fara de care dermatologii nu mai pot sa lucreze, chiar daca la inceput nu toti au imbratisat imediat aceasta metoda.

"Acum 17 ani, cand am introdus, in premiera in Romania, dermatoscopia digitala, inclusiv medici, colegi de-ai nostri, erau sceptici ca va fi utila. Astazi, nu mai putem functiona fara dermatoascopie digitala. De aceea, am infiintat si Asociatia Melanoma MayDay, pentru a duce mai departe aceasta lupta contra melanomului, cel mai agresiv tip de cancer de piele, precum si impotriva altor forme de cancere de piele", a punctat medicul.

Initiativa Asociatiei Melanoma MayDay va continua in luna septembrie, in Ploiesti, cu o campanie pentru constientizarea pericolului cancerului de piele. Inainte de a se adresa publicului general, asa cum s-a intamplat in aceasta vara, asociatia a mers in sediile unor companii sau institutii ale statului (Ford, Monitorul Oficial, Orange, Ministerul Sanatatii, Spitalul CF2, Scoala Americana, Televiziunea Romana, Romatsa, Cummings Generators, British American Tobacco, Arctic, ISPH, Ministerul Transporturilor, CNADNR, One to One Nursing Home etc.), pentru a efectua dermatoscopii angajatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#cancer piele alunite, #campanie cancer piele , #cancer