Cancerul cervical - Ce spune medicul

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 18:19
6769 citiri
Cancerul cervical - Ce spune medicul

Cancerul cervical este o afectiune care face din ce in ce mai multe victime, desi prin multa grija fata de propriul corp poate fi prevenita.

Cervixul este o parte din aparatul reproducator al unei femei, fiind localizat in zona pelviana. El reprezinta partea mai ingusta din uter, conectandu-l pe acesta de vagin. In perioada menstruatiei, sangele curge din uter prin cervix, in vagin, iesind din corp. Tot cervixul este si cel care creeaza acel mucus ce ajuta la lubrifiere in momentul actului sexual.

Iar in timpul sarcinii, el se strange la maximum, pentu a mentine fatul in interiorul uterului. Se deschide doar atunci cand vine momentul nasterii.

Principalele cauze ale aparitiei cancerului cervical sunt virusul HPV, partenerii sexuali multipli, pastilele contraceptive luate pe perioade mari de timp (mai mult de 5 ani) si o viata sexuala inceputa la o varsta frageda.

In afara de motivele principale ale aparitiei acestui tip de cancer, alti factori de risc mai sunt:

- lipsa controalelor medicale regulate;

- fumatul, caci acesta are un rol in aparitia tuturor tipurilor de cancer;

- un sistem imunitar slabit, astfel incat corpul nu se mai poate apara de celulele periculoase;

- nu este periculos doar ca o femeie sa aiba multi parteneri sexuali. La fel de rau este ca aceasta sa faca sex cu un barbat care a avut in trecut o viata sexuala dezordonata si care a avut contacte intime neprotejate cu multe femei, caci tot ce a dobandit el poate sa transmita cu usurinta femeii cu care este in prezent.

- studiile au aratat ca femeile care nasc mai mult de 5 copii sunt mai predispuse la cancerul cervical.

Dupa cum declara pentru Ziare.com dr. Bogdan Macadon, o examinare regulata a zonei pelviene poate sa detecteze celulele precanceroase si alte schimbari care au loc in cervix. Se poate apela la cauterizare, criochirurgie sau la laser.

Cele mai comune simptome ale cancerului cervical sunt sangerarea anormala, in timpul ciclului menstrual si nu numai, si durerea pelviana. Mai pot sa apara sangerari si dupa contactul sexual sau chiar in timpul acestuia, menstruatie mai abundenta sau care dureaza mai mult decat in mod normal, sangerari chiar si dupa ce o femeie a intrat la menopauza, secretii neobisnuite la nivelul vaginului, durere in timpul actului sexual.

Tratament

Odata ce a fost depistat cancerul, exista mai multe variante de tratament, de la operatie pana la radiatii, chimioterapie si pastile combinate. Alegerea depinde de gradul de dezvoltare la care a ajuns tumoarea si daca femeia doreste sa ramana insarcinata in viitor sau nu.

In cazul celor care deja au dat nastere si au o varsta mai inaintata, mai ales daca stadiul cancerului este unul avansat, se recomanda histerectomia totala.

In cazul in care femeia este tanara, o asemenea procedura nu este indicata, caci ea va vrea sa aiba copii in viitor. Astfel, se recurge la chimioterapie si radioterapie, aceasta putand fi interna (o substanta radioactiva este inserata direct prin vagin, cu ajutorul unui tub) sau externa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#cancer cervical simptome, #cancer cervical cauze, #cancer cervical semne, #cancer cervical tratament, #cancer cervical sarcina , #cancer
Comentarii