Cancerul de piele, nudismul si hainele cu protectie UV - sfaturile unui dermatolog

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 12 Iunie 2013, ora 12:33
12140 citiri
Cancerul de piele, nudismul si hainele cu protectie UV - sfaturile unui dermatolog

Numarul cazurilor de cancer de piele din Romania creste ingrijorator in fiecare an. Deocamdata nu exista statistici precise ale melanomului malign, dar se estimeaza ca el reprezinta un procent de 2-3% din totalul tumorilor maligne.

In Europa cea mai mare incidenta a acestei teribile maladii este in tarile scandinave, iar cea mai redusa in tarile mediteraneene. Noi suntem undeva pe la media europeana, insa trendul este unul nefavorabil.

Medicul dermatolog, Alin Nicolescu, secretarul Societatii Romane de Dermatologie, atrage atentia ca melanomul malign este o forma de cancer cu mortalitate ridicata: "Prognosticul depinde, sigur, de faza in care a fost depistat acesta. Astfel, in fazele incipiente, rata de supravietuire poate depasi 10 ani la un procent intre 50-90% din pacienti. In fazele avansate acest interval scade la 5 ani sau chiar sub", a declarat acesta pentru Ziare.com.

In aceste conditii, prudenta este extrem de importanta. Este motivul pentru care este esential sa acordam atentie fiecarei modificari a pielii cat de nesemnificativa in aparenta. De multe ori, spune dr. Alin Nicolescu, ceea ce noua ni se poate parea o alunita nevinovata sau o "cojita" pe care o rupem intentionat sau din neglijenta poate ascunde o boala de piele teribila. Asa ca orice mica schimbare la nivelul pielii trebuie aratata medicului dermatolog.

Cauzele aparitiei bolii pot fi mai multe, dar in primul rand factorul genetic, asa numitul fototip si, mai ales, factorii de mediu. Expunerea intensa si indelungata la soare este in mod cert o cauza a cancerului. L-am intrebat pe doctorul dr. Alin Nicolescu de ce abia acum soarele a devenit un dusman atat de agresiv. Oamenii se expun de mii de ani la soare fara creme de protectie.

"Din pacate, stratul de ozon cu rol protector fata de UV este din ce in ce mai distrus, astfel incat protectia naturala fata de acestea s-a diminuat. In plus aproape ca a disparut primavara, cand practic se facea tranzitia catre sezonul estival, acea pregatire voluntara sau involuntara pentru vara", arata medicul.

Zonele cele mai periculoase pentru piele sunt, desigur, cele unde soarele este mai puternic, pe litoral, in Delta. De exemplu, in Delta, medicii SRD au consultat in cateva ore 150 de pacienti si au descoperit 6 cazuri de cancer de piele.

Este adevarat ca pe litoral oamenii sunt in general si mai prudenti. Este motivul pentru care cele mai urate arsuri apar la munte unde din cauza aerului mai rece, a vantului, cu atat mai mult iarna nu percepem la adevarata valoare puterea soarelui.

Si nu este vorba numai despre zonele geografice, ci despre cele anatomice. Nudistii se expun unui risc mai mare de a dezvolta cancer de piele, pentru ca zonele in general acoperite cu costum de baie, in special sanii, sunt si cele mai sensibile la radiatia UV.

Dar soarele poate fi periculos oriunde, avertizeaza dr. Alin Nicolescu. De exemplu, in masina, geamurile sau parbrizul nu ofera niciun fel de protectie UV. La fel daca stam acasa sau intr-un birou in dreptul unei ferestre. Si in aceste cazuri pot aparea arsuri.

In aceste conditii care ar fi masurile pe care trebuie sa le ia fiecare pentru a se proteja? "Ar trebui sa foloseasca obligatoriu cremele de protectie solara cu un factor de protectie cat mai mare, cel putin in primele zile de expunere. In al doilea rand, ar trebui sa nu stea la soare mai tarziu de ora 9-10, respectiv nu inainte de 17. Trebuie sa se stie si faptul ca nici hainele nu protejeaza in totalitate de radiatiile solare, motiv pentru care pot suferi arsuri chiar daca stau imbracati", avertizeaza doctorul Nicolescu.

Este motivul pentru care au aparut pe piata hainele cu protectie UV. Ele sunt singurele sub care nu e nevoie sa folosim creme de protectie.

De asemenea, trebuie stiut ca la plaja nu este suficienta o singura aplicare a cremei pe piele. Dupa fiecare intrare in apa e nevoie sa ne dam din nou cu crema.

O atentie speciala trebuie sa o avem la copii care au o piele mai subtire, mai sensibila. Aceasta sensibilitate mai mare este motivul pentru care ei au nevoie de creme de protectie speciale, diferite de ale adultilor chiar la acelasi grad de protectie.

Ce creme trebuie sa folosim?

"Personal recomand inceperea protectiei cu factorul 50 plus, indiferent de tipul de piele. Pe masura ce ne-am expus, se poate trece la un factor mai mic, dar nu

recomand niciodata sub 25. Ceea ce recomand eu sunt insa cremele din farmacii, acele dermatocosmetice, deoarece au in spate studii care ne sunt aduse la cunostinta si stim sigur in ce conditii sunt produse.

In plus, in farmacii sunt protectoare solare care se regasesc in toate formele - creme, lotiuni, spray-uri etc, astfel incat putem alege formula ideala pentru fiecare tip de ten.

Cremele autobronzante trebuie alese de asemenea cu foarte mare atentie si, de

preferat, la indicatia si sub indrumarea unui medic dermatolog", explica doctorul Alin Nicolescu.

Din nefericire, prea multi pacienti se duc la medic atunci cand cancerul de piele este intr-o faza atat de avansata incat nu se mai poate face mare lucru pentru ei. Asa ca, daca nu se duc ei la medic, se duc medicii la ei.

Societatea Romana de Dermatologie a declansat o campanie de informare si depistare a cancerului de piele in zonele cele mai vulnerabile. Adica in scoli si licee, pentru ca vara tinerii sunt predispusi la excese, si pe litoral, chiar pe plaja.

Medicii vor arata, vor explica, vor consulta si vor oferi creme gratuite. Sigur ca nimeni nu va primi vestea cea rea in concediu, ci doar recomandarea de a se duce cat mai repede la un control dermatologic.

Campania "Pune stop cancerului de piele! Informeaza-te!" se va desfasura in Mamaia, Eforie Nord si Neptun, in perioadele 28-30 iunie, 12-14 iulie si 9-11 august.

"Dorinta noastra este ca oamenii sa inteleaga ce trebuie facut ca sa aiba posibilitatea sa se expuna la soare in conditii cat mai sigure", a explicat doctorul Alin Nicolescu.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#cancer piele protectie UV, #nudism cancer piele, #creme protectie solara, #cancer piele plaja , #cancer