Chinezii au creat orezul care combate cancerul si alte boli

Luni, 03 Iulie 2017, ora 17:33
7017 citiri
Chinezii au creat orezul care combate cancerul si alte boli
Foto: Arhiva Pixabay

Cercetatorii din China au creat o varietate de orez negru, modificat genetic, care este bogat in antioxidanti si are potentialul de a reduce riscul de aparitie a cancerului si a altor maladii.

Beneficiile pentru sanatate ale acestei varietati de orez negru (cunoscut si sub numele de "orez purpuriu" datorita culorii pe care o capata dupa recoltare - n.r.) sunt date de concentratiile sale ridicate de antocianine, un grup de pigmenti cu rol antioxidant, care ofera multor fructe si legume culori intense de purpuriu, rosu si albastru, potrivit unui studiu publicat in revista Molecular Plant.

Consumul de orez bogat in antocianine poate fi benefic pentru sanatatea umana, intrucat scade riscul de aparitie a anumitor afectiuni, precum unele tipuri de cancer, boli vasculare, diabet si alte maladii cronice.

Precedentele tentative de a obtine prin manipulari genetice o varietate de orez care sa fie capabil sa produca antocianine au esuat, deoarece procesul aflat la baza biosintezei este deosebit de complex.

Citeste si Orezul brun tine inima sanatoasa si protejeaza de cancer

Pentru a depasi aceasta bariera stiintifica, Yao-Guang Liu, cercetator la Universitatea de Agricultura din sudul Chinei, si colegii lui au dorit mai intai sa identifice genele asociate cu productia de antocianine in diferite varietati de orez.

Savantii chinezi au localizat si genele "defecte" din japonica si indica, doua subspecii de orez care nu produc antocianine.

Apoi, oamenii de stiinta chinezi au dezvoltat "un sistem extrem de eficient, usor de folosit, de insertie transgenica", pe care l-au folosit pentru a introduce in varietatile de orez japonica si indica un numar de opt gene de care este nevoie pentru a produce antocianine.

Asa cum se asteptau, sortimentul de orez negru astfel obtinut continea concentratii ridicate de antocianine cu functie antioxidanta.

In viitor, cercetatorii chinezi sunt de parere ca strategia lor ar putea fi folosita pentru producerea multor nutrimente importante si a unor ingrediente medicinale.

Oamenii de stiinta doresc in prezent sa evalueze gradul de siguranta al noului sortiment de orez in calitatea sa de "aliment biofortificat". Ei vor sa modifice pe cale genetica biosinteza de antocianine si in cadrul altor culturi - porumb, grau si orz - pentru a obtine si alte cereale care sa detina aceste proprietati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#varietate orez negru, #orez negru bogat antioxidan i , #cancer