Cancerul de prostata - Ce spune medicul

Duminica, 08 Mai 2011, ora 19:08
15990 citiri
Cancerul de prostata - Ce spune medicul

Prostata este o mica glanda a aparatului genital masculin, localizata in fata rectului, avand forma unei piramide inversate cu baza alipita de vezica urinara si este traversata de uretra prostatica si de canalele ejaculatoare. Incepe sa se dezvolte la pubertate si continua sa creasca toata viata, producand majoritatea lichidului din care este alcatuita sperma.

Ce este cancerul de prostata

"Cancerul de prostata este o afectiune maligna in care celulele prostatice se modifica, se inmultesc necontrolat si cresc foarte repede, dand nastere unei mase tumorale la nivelul prostatei. Celulele canceroase pot ramane localizate la nivelul prostatic, dar pot si metastaza", dupa cum explica Dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna.

"Cancerul de prostata reprezinta prima boala neoplazica (in care se dezvolta tesut tumoral) din punct de vedere al frecventei cu care este intalnita in urologie.

De obicei, tumora creste foarte lent, incepand sa isi arate simptomele doar in stadii avansate. Descoperit in stadiu precoce, poate fi vindecat, dar daca trece dincolo de glanda devine mortal.

Datorita cresterii lente, majoritatea barbatilor care au cancer prostatic mor din alte cauze, nestiind ca au aceasta afectiune".

Factori de risc

Mai multi factori au fost asociati cu un risc ridicat de aparitie a cancerului de prostata, dintre acestia amintindu-i pe cei mai importanti:

Varsta: cancerul de prostata apare rareori inainte de varsta de 50 ani si este foarte frecvent la barbatii de 60-70 de ani. Peste 75 de ani, afectiunea va aparea la 1 din 9 barbati.

Rasa: populatia afro-americana este cea mai expusa la acest tip de cancer, la polul opus aflandu-se populatia asiatica.

Statusul hormonal: nivelul crescut al testosteronului cu peste 50% fata de medie determina un risc dublu de aparitie a cancerului.

Istoricul familial: barbatii care au avut o ruda de gradul I diagnosticata cu cancer de prostata au un risc dublu de a dezvolta cancer, in timp ce prezenta in familie a 2 sau 3 pacienti ampflifica riscul de 5 sau chiar 11 ori.

Dieta: o dieta bogata in grasimi de origine animala poate creste riscul de cancer prostatic.

Simptome

Dupa cum aminteam si mai sus, cancerul de prostata nu ofera simptome clare decat in stadiile avansate ale bolii. Domnul doctor le enumera pe cele mai frecvente:

- urinare frecventa, in special noaptea;

- nevoia urgenta, aparuta dintr-o data, de a urina;

- jetul urinar slab proiectat;

- jetul urinar intrerupt;

- senzatia ca vezica nu se goleste complet dupa urinare;

- dificultati la inceperea si terminarea urinarii;

- hematurie: prezenta sangelui in urina;

- hemospermie: prezenta sangelui in sperma;

- scaderea volumului spematic ejaculat;

- impotenta;

- durere locala sub forma de jena, intepatura, senzatie de corp strain localizat in perineu.

In jurul varstei de 50 ani este recomandat "screening-ul", o procedura prin care se cauta semne caracteristice afectiunii chiar daca barbatul nu prezinta simptome sugestive de boala. Astfel, cancerul de prostata poate fi identificat in stadiu incipient, cand tratamentul este foarte eficient.

Modalitati de diagnosticare si tratament

Principalele modalitati de diagnosticare ale cancerului de prostata sunt:

- tuseul rectal;

- testul PSA;

- ecografia transrectala si punctia biopsie prstatica.

Ecografia transrectala permite masurarea exacta a prostatei si identifica ariile suspecte. Tot ea furnizeaza si imagini ale veziculelor seminale si ale tesuturilor din vecinatatea prostatei.

Biopsia prostatica este procedura standard de diagnosticare a cancerului de prostata. Aceasta se realizeaza transrectal, sub ghidaj ecografic (cu ajutorul unui ac extrem de fin). Se face o anestezie locala pentru comfortul pacintului.

Daca biopsia certifica prezenta bolii, trebuie stabilit nivelul de dezvoltare. Acestea sunt:

Stadiul I: reprezinta un cancer detectat precoce, care poate fi pus in evidenta doar prin examen microscopic, nu si tuseu rectal;

Stadiul II: formatiunea tumorala poate fi evidentiata prin tuseu rectal, dar este limitata la prostata;

Stadiul III: tumora s-a extins in afara prostatei si poate invada veziculele seminale;

Stadiul IV: formatiunea tumorala a invadat organele invecinate sau exista metastaze.

Diagnosticarea de cancer sperie bolnavul, dar trebuie stiut ca aceasta boala surprinsa in stadii incipiente beneficiaza de tratament curativ.

Exista mai multe variante terapeutice care pot aduce vindecarea, precum: prostatectomia radicala, radioterapia externa, brahiterapia, iar in stadiile cele mai avansate se face un tratament homeoterapeutic, care are ca scop oprirea bolii la stadiul la care a fost descoperita.

Alegerea metodei de tratament apartine medicului urolog, in colaborare su oncologul si radioterapeutul.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#cancer de prostata, #camcer de prostata factori de risc, #cancer de prostata cauze, #cancer prostata tratament, #cancer prodtata simptome, #cancer prostata diagnosticare , #cancer