Cancerul pulmonar si metodele noi de tratament. Interviu cu medicul primar oncolog Catalin Costovici

Sambata, 13 Ianuarie 2018, ora 07:49
31093 citiri
Cancerul pulmonar si metodele noi de tratament. Interviu cu medicul primar oncolog Catalin Costovici
Foto: Arhiva Ziare.com

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai agresive forme de cancer, cu o evolutie foarte rapida si o rata de supravietuire destul de mica.

Pe langa metodele clasice de tratament exista si imunoterapia, dar inca asteapta aprobare din partea Casei de Asigurari de Sanatate. Intr-un interviu acordat Ziare.com, Dr. Catalin Costovici, medic primar oncolog, a vorbit despre cancerul pulmonar si metodele sale de tratament.

Care sunt primele semne ale cancerului pulmonar? Cum se manifesta acestea la un nefumator fata de un fumator? De exemplu, cand trebuie sa ne ingrijoram din cauza unei tuse?

Inainte de a enumera simptomele cancerului pulmonar este important de stiut faptul ca exista mai multe tipuri de cancer pulmonar dar ca, in general, se disting doua categorii - cancerul pulmonar cu celule mici, diagnosticat in 15% dintre cazuri si cancerul pulmonar fara celule mici, identificat in aproximativ 85% din cazuri.

In Romania, categoria de varsta cea mai expusa acestei boli este reprezentata de persoanele cu varsta cuprinsa intre 45 - 65 de ani, 85% dintre pacientii diagnosticati fiind fumatori cronici.

De altfel, fumatul reprezinta principalul factor de risc care cauzeaza aparitia cancerului pulmonar (denumit si cancer bronhopulmonar) - peste 90% dintre persoanele care sufera de aceasta boala au fost sau sunt fumatori curenti. Mai mult, comparativ cu nefumatorii, riscul de imbolnavire la fumatori este de 30 de ori mai mare.

Astfel, pentru ambele tipuri de pacienti, fie ca vorbim despre fumatori sau nefumatori, exista o varietate de simptome care preced cancerul bronhopulmonar: infectiile pulmonare repetate care nu raspund la antibiotice in decurs de trei saptamani, cresterea intensitatii tusei si a cantitatii de flegma (sau sputa) pe care pacientul o produce, sputa de culoare sangerie, pierderea vocii, greutatea in respiratie, dureri in piept, umflaturi faciale si/sau in gat, pierderea in greutate sau oboseala inexplicabila.

Ce rata de supravietuire au acesti pacienti? Se schimba procentul in cazul nefumatorilor?

Conform studiilor de specialitate, rata de supravietuire a pacientilor diagnosticati cu aceasta boala este extrem de redusa la 5 ani - pentru cei in stadiu avansat sansele de supravietuire sunt de aproximativ 18%, in timp ce, pentru pacientii care sufera de cancere pulmonare metastazate, in stadiu foarte avansat, rata de supravietuire este estimata la numai 2%.

In cazul tuturor pacientilor, pentru toate stadiile de evolutie ale bolii, rata de supravietuire la 5 ani este de numai 15%.

Cancerul pulmonar este recunoscut drept una dintre cele mai agresive forme de cancer, cu o evolutie foarte rapida.

Care sunt cele mai noi metode de diagnosticare?

Diagnosticul imagistic este sugestiv pentru cancer, dar nu este de certitudine. Procedurile radiologice standard pentru stabilirea extensiei bolii includ examinarea Computer Tomografica si examinarea PET CT (Tomografia cu emisie de pozitroni). La ora actuala, aparatele de imagistica sunt din ce in ce mai performante, depistand leziuni cu caracter suspect cu dimensiuni sub 0.5 cm.

Diagnosticul de certitudine al unui cancer este intotdeauna anatomopatologic, ca urmare, si in cancerul pulmonar ramane definitorie, pentru diagnostic, biopsia, fie ca este vorba de bronhoscopie, fie ca este mediastinoscopie, biopsie sub ecran tomografie, biopsie prin toracoscopie videoasistata sau biopsie prin interventie chirurgicala deschisa.

In acest moment sunt in curs de validare proceduri de bronhoscopie cu fluorescenta capabile sa identifice leziuni precursoare (leziuni preneoplazice). Aceasta metoda prezinta o sensibilitate semnificativa si poate fi utilizata chiar ca procedura de screening la subiecti cu risc crescut de a dezvolta un cancer pulmonar (mari fumatori etc.)

Viitorul se arata mai mult decat promitator in materie de screening, mai ales prin posibilitatea de identificare, in aerul expirat, a metabolitilor neoplazici. De asemenea, noile tehnici de secventiere genetica pot identifica mutatii genetice frecvent asociate cancerului pulmonar. Identificarea unor asemenea mutatii poate recomanda in pasul urmator investigatii imagistice de inalta performanta pentru identificarea cancerului pulmonar intr-un stadiu infraclinic. Secventierea genetica se poate face din ser sau plasma (Biopsia lichida), din sputa sau din lavajul bronsic. In acet moment aceste proceduri sunt in curs de perfectionare, pentru ca principala problema a acestora ramane sensibilitatea si specificitatea testului.

In conditiile in care aceste teste vor fi validate si acceptate de intreaga comunitate stiintifica, acest lucru ar insemna un mare pas inainte si din perspectiva compliantei pacientului. De multe ori in alegerea terapiei si, mai ales, atunci cand boala devine rezistenta la o prima linie terapeutica si se decide trecerea la o alta linie terapeutica, ar fi utila o rebiobsiere a tumorii, situatie greu acceptabila de catre pacient. In aceste conditii biopsia lichida ar fi de un real ajutor atat pentru pacient, cat si, evident, pentru medic.

Despre ce este vorba in imunoterapie?

Imunoterapia vizeaza sistemul imun si nu tumora propriu-zisa, cu celule canceroase. La baza imuno-oncologiei sta explicatia conform careia sistemul imunitar este suficient de puternic si eficient ca mecanism astfel incat organismul sa poata lupta impotriva unor boli, cum este cazul cancerului. In comparatie cu terapiile clasice care tintesc direct tumora, cele imuno-oncologice ajuta sistemul imun sa isi valorifice propriile resurse. Ceea ce terapiile imuno-oncologice reusesc sa faca este activarea sistemului imun care permite recunoasterea si distrugerea, in definitiv, a celulelor canceroase.

In comparatie cu chimioterapia, tratament care afecteaza semnificativ calitatea vietii pacientilor, prin reactiile adverse care o insotesc, imunoterapia nu numai ca poate prelungi speranta de viata, dar si imbunatateste calitatea vietii pacientului in timpul tratamentului.

Ce rata de reusita are?

Daca luam ca exemplu tratamentul cu pembrolizumab, terapie aprobata in prima linie de tratament pentru pacientii cu cancer pulmonar in stadiul VI (stadiu metastatic), studiile recente au aratat ca sansele de supravietuire ale acestor pacienti se pot dubla - tratamentul cu acest tip de medicament a crescut supravietuirea generala cu mai mult de un an, mai mult decat dublul perioadei obtinute cu chimioterapia (30 de luni, respectiv 14,2 luni). In plus, rezultatele pentru aceasta terapie arata o reducere a riscului de deces cu pana la 37%.

Cat de important este daca un membru al familiei a avut cancer pulmonar?

Asa cum aminteam mai sus, fumatul reprezinta principalul factor de risc care cauzeaza aparitia cancerului pulmonar, alti factori asociati cu aceasta boala fiind expunerea la un fond chimic in care sunt prezente substante ca radonul sau azbestul, expunerea accidentala la radiatii ionizante, dar si preexistenta unor afectiuni pulmonare precum cicatriciile granulomatoase sau sclerodermia. Intr-adevar, in unele studii medicale a fost demonstrat faptul ca, in anumite cazuri, factorii genetici pot reprezenta o cauza pentru acest diagnostic.

Cum face fata sistemul medical romanesc pacientior cu aceasta forma de cancer?

Sistemul medical romanesc face eforturi sustinute pentru a ajuta acesti pacienti, insa este vital ca autoritatile competente sa ia masurile necesare astfel incat accesul acestora la terapii inovatoare care le pot dubla sansele de supravietuire sa nu mai fie intarziat. Daca luam in calcul imunoterapia, acest tip de tratament inca asteapta aprobare din partea Casei de Asigurari de Sanatate. Un exemplu concret este tratamentul cu pembrolizumab de care aminteam in randurile anterioare si care, desi a fost aprobat de Comisia Nationala de Oncologie ca tratament de linia I pentru pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar metastatic si poate fi o solutie salvatoare pentru acestia, costul acesteia nu este, inca, decontat de Casa de Asigurari de Sanatate. In acest moment, pentru acesti pacienti este imposibil accesul la singurul tratament care, in definitiv, le poate salva viata.

La cat timp ar trebui sa isi faca o radiografie pulmonara oamenii? Mai ales fumatorii?

Nu exista o parere unanima legata de utilitatea radiografiei pulmonare standard ca procedura de screening, si aceasta din cauza sensibilitatii modeste a acestei investigatii. Asociatiile profesionale de genul Societatii Americane de Cancer sau Societatea Europeana de Oncologie Medicala nu recomanda radiografia anuala de rutina.

In schimb, la subiectii cu risc crescut (fumatori curenti sau fosti mari fumatori care nu mai fumeaza de 10 ani), cu varsta cuprinsa intre 50 si 75 de ani se recomanda efectuarea anuala a unui examen ComputerTomografic toracic cu expunere redusa la radiatii (low dose CT).

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#cancer pulmonar tratament, #cancer pulmonar risc, #cancer pulmonar pacienti , #cancer