Identifica corect nodulii benigni

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 07:00
70751 citiri
Identifica corect nodulii benigni
Beautips

Multe dintre persoanele care descopera un nodul intr-o anume parte a corpului intra in panica si se gandesc imediat la ce e mai rau, si anume cancer. Putine stiu insa ca nodulii nu sunt neaparat formatiuni maligne, unii fiind aproape inofensivi.

Cu toate acestea, este important de retinut ca orice structura suspecta si care nu este normala pe corp trebuie verificata de catre un specialist pentru a stabili daca este maligna sau benigna.

Cu ajutorul unor experti in domeniu, dailymail.co.uk a intocmit o lista cu cele mai frecvent intalnite tipuri de noduli benigni.

1. Pe gat

Cel mai adesea, nodulii aparuti pe gat sunt chisturi sebacee. Acestea se formeaza de regula prin acumularea secretiei unei glande sebacee atunci cand aceasta este obturata.

Chisturile sebacee nu dor, nu pot deveni maligne si pot fi indepartate chirurgical, cu anestezie locala. Acestea, mai ales daca sunt foarte tari, pot fi insa si un semn de leucemie, un semn al bolii Hodgkin sau chiar un indiciu al unui cancer instalat intr-o alta parte a corpului.

2. Pe picior

Nodulii care apar pe picioare sunt deseori incadrati in categoria dermatofibromului. Acesta este o leziune benigna care poate face ca pielea sa arate mata, lucioasa sau solzoasa.

Cei mai multi dintre pacienti au un singur nodul de acest tip insa exista si persoane care fac mai multi. Acestia se pot dezvolta din cauza unei rani minore, cum ar fi intepatura unui spin, sau chiar de la o muscatura de insecta.

Dermatofibromul nu are nevoie de niciun tratament si nici nu deranjeaza pacientul, avand in vedere ca nu doare, insa poate fi indepartat chirugical, tot sub anestezie locala, daca este prea inestetic. In cazul in care un nodul de pe picior incepe sa sangereze, sa doara sau sa provoace mancarimi, ar trebui sa mergi de urgenta la medic specialist.

3. Sub brat

Nodulii benigni care apar in aceasta zona pot avea drept cauza blocarea unei glande sudoripare. Totodata, si glandele limfatice de sub brat se pot umfla atunci cand este vorba de o infectie sau un virus, ca si tesuturile din aceasta zona in cazul femeilor care alapteaza.

Indiferent care ar fi cauza insa, indicat este sa mergi la un medic pentru a se stabili ce fel de nodul este. In cazul unei infectii ai nevoie de tratament. In plus, faptul ca multi dintre nodulii care apar sub brat sunt benigni nu exclude posibilitatea ca unii sa fie si maligni.

4. La incheietura mainii

Aici poate fi vorba de un chist ganglionar; acestia pot varia in marime, iar cauza lor nu este cunoscuta. Daca este dureros si afecteaza miscarile mainii, chistul ganglionar poate fi drenat de catre medic.

Exista insa si sanse destul de mari, in proportie de 50%, ca acesta sa se resoarba. In unele cazuri, foarte rare, un nodul de la incheietura mainii poate fi si semn al unui cancer. De aceea, cel mai bine este sa verifici natura acestuia mergand la un specialist.

5. Pe umar

Un nodul aparut pe umar poate fi un lipom, adica o grupare de celule adipoase, si poate varia de la marimea unui bob de mazare pana la un diametru de aproximativ 2,5 centimetri.

In general, acesta nu necesita sa fie extirpat, mai ales ca nu doare, insa, daca apasa pe vreun nerv sau medicul vrea sa se asigure ca nu este de natura maligna, poate fi indepartat chirurgical, cu anestezie locala.

6. Pe sani

Aproximativ 90% dintre nodulii care apar pe sani sunt benigni. La femeile sub 30 de ani acestia sunt de regula fibroadenoame nedureroase, care apar cel mai adesea din cauza unor schimbari hormonale. Totodata, intre 30 si 40 de ani poate fi vorba si de un chist, care nu se poate transforma in formatiune maligna.

Cu toate acestea, femeile care au mai multe chisturi ar trebui sa fie mai atente deoarece sunt supuse unui risc mai mare de a face cancer mamar.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#noduli, #tipuri noduli benigni , #cancer