Mastectomia, pe intelesul tuturor - ce este si ce analize trebuie sa faci inainte de interventie Interviu cu un medic oncolog

Luni, 05 Octombrie 2015, ora 07:28
30086 citiri
Mastectomia, pe intelesul tuturor - ce este si ce analize trebuie sa faci inainte de interventie Interviu cu un medic oncolog
Foto: Arhiva Ziare.com

Exemplul Angelinei Jolie de a se supune unei duble mastectomii, indicata atunci cand exista sanse mari de tumori canceroase maligne in zona sanilor, a fost urmat de multe femei in intreaga lume.

Ce reprezinta mastectomia, de cate feluri este, ce analize trebuie sa realizei inainte de a lua o decizie si ce contraindicatii exista a explicat pentru Ziare.com medicul rezident oncolog Costin Stefan Sirbu.

Cate tipuri de mastectomii exista si in ce consta fiecare?

Exista mai multe tipuri de mastectomie, (totala sau subtotala fiind gruparea majora) cel mai frecvent tip de mastectomie este Madden, care include limfodisectia axilara (axila de aceeasi parte cu sanul afectat). Acest tip de mastectomie presupune inlaturarea intregii glande mamare, insa cu prezervarea muschiului pectoral minor. Se poate in anumite cazuri pastra tegumentul adiacent (dar in aceste cazuri exista riscuri de infectie si necroza - risc 2-9 %, necroza - risc 11%) sau areola cu mamelon.

Aceste tipuri de mastectomie sunt efectuate pentru a evita chirurgia sanului controlateral, astfel incat sa se poata ajunge la o simetrie dupa reconstructia sanului excizat.

Mastectomia cu prezervarea tegumentului este indicata in cazurile cu mutatie BRCA 1/2, neoplasie intraepiteliala, mai ales in cazul leziunilor neoplazice initiale intinse sau a recurentelor sau leziunilor multicentrice.

Contraindicatiile absolute ale mastectomiei cu prezervarea tegumentului sunt urmatoarele: invazia neoplazica a tegumentului. Contraindicatiile relative sunt: fumatul, efectuarea tarzie a reconstructiei, radioterapia adjuvanta (adica DUPA operatie, sau mai exact dupa tratamentul de prima intentie), radioterapia in antecedente la acel nivel.

Contraindicatiile mastectomiei in care se pastreaza areola si mamelonul sunt: tumori in cadranul central (2 cm in jurul areolei), sangerare de la nivelul mamelonului, tumora palpabila la mai putin de 1 cm de mamelon, microcalcificari sau alte semne radiologice langa mamelon.

Care sunt pasii pe care trebuie sa ii parcuga o femeie aflata in aceasta situatie?

Vorbim de situatiile in care trebuie sa fie excizate ambele glande mamare, adica mastectomie profilactica. Chirurgia profilactica, mai ales mastectomia dubla, la femeile cu risc crescut poate sa reduca riscul de a dezvolta cancer cu pana la 90%. Fiind o chirurgie destul de mutilanta, in care se inlatura tot sanul, trebuie sa te duci la medic si el trebuie sa faca o lista a factorilor de prognostic negativi. In primul rand trebuie sa ai un istoric familial de cancer la san: mama, sora, fiica, in special inainte de 50 de ani. Asta este prima intrebare pe care trebuie sa o adrese medicul.

Trebuie sa ai testare pozitiva pentru genele BRCA 1, BRCA 2 sau PALB 2. Aceste gene trebuie sa fie mutante. Testul pozitiv inseamna ca mutatia este prezenta, aceste mutatii cresc riscul de cancer la san. BRCA este o gena supresoare, o gena care codifica o proteina tumorala supresoare. Daca sunt mutante nu mai codifica protecerea acelor proteine tumorale supresoare. Aceste doua gene au fost incriminate in producerea cancerului.

Trebuie sa existe o istorie personala de cancer la san. Daca ai avut prima data cancer la un san exista mult mai multe sanse sa dezvolti cancer si la celalalt.

Trebuie sa fie diagnosticul de carcinom lobular in situ. Carcinom in situ inseamna un cancer intr-un stadiu extrem de incipient care nu a depasit membrana bazala a tesutului original. Carcinomul in situ va deveni invaziv. Nu este o forma benigna. Ca o paranteza, unele tumori benigne se pot transforma in maligne; pot, dar nu 100%. Pe cand carcinomul in situ este cancer, foarte foarte incipient, care se va transforma sigur in cancer invaziv.

Alt factor. Daca ai facut radioterapie pe torace inainte de 30 de ani, creste riscul de neoplazie. Radioterapia poate sa provoace mutatii, chiar si fiind ea insasi o terapie anticancerigena, ca si chimioterapia. Exista un mic risc sa dezvolti cancer dupa tratamentul cancerului.

Daca ai microcalcificari sau daca ai sani cu glanda mamara foarte densa. Daca doctorul gaseste o aglomerare de microcalcificari, este posibil ca printre acelea sa fie prezent si cancer, neoplazie. Daca sanii sunt mari, glanda mamara este densa, este destul de dificil sa diagnostichezi anormalitati. Pentru siguranta 100% trebuie sa faci biopsie, asta este diagnostic de certitudine.

Sperante pentru femeile cu "gena Angelinei Jolie": Medicamente uzuale care riscul de cancer mamar

De ce este important sa faci testarile acestea? Pentru ca exista o probabilitate foarte mare si pentru cancer ovarian, si pentru cancerul de san. Pentru cancerul de san, in mod normal 12% din populatia generala o sa dezvolte cancer la san in timpul vietii la un moment dat. In cazul femeilor care au BRCA 1 mutant riscul este crescut pana la 55-65%. Riscul este de in jur de 45% pentru femeile care mostenesc BRCA 2 mutant, acestea vor dezvolta cancer la san pana la varsta de 70 de ani.

In cancerul ovarian, riscul pentru populatie in general este relativ mic, la cele mai recente estimari 40% dintre femeile care mostenesc BRCA 1 mutant, sub 5% pentru populatia feminina normala. Pentru BRCA 2 mutant mostenit, riscul creste pana la aproximativ 20%.

Daca sansele sunt de 50%, o femeie ar trebui sa recurga la aceasta interventie?

Medicii de obicei nu spun asta. Eu, ca medic, prezint niste lucruri foarte clare. Este 100% decizia pacientului si este foarte delicat sa spui. Factorul individual fiind foarte puternic nu poti niciodata sa spui.

Cat dureaza recuperarea?

Depinde, pentru ca exista un factor individual in orice tip de recuperare. Chirurgul este foarte des blamat pe motv ca "cicatricea mea arata asa, iar a celuilalt nici nu se vede". Unii recupereaza mai bine, e vorba de materialul pacientului de multe ori. Bineinteles ca exista si culpe chirurgicale si de procedura in sine a fiecaruia, ideea e ca nu trebuie sa blamezi chirurgul din prima.

Evident, pentru femei este o chirurgie destul de mutilanta si din punctul meu de vedere nu asta ar trebui sa fie ideea. Recuperarea dureaza individual. Poti sa faci reconstructia sanului. Sunt mai multe variante. Poate sa o faca in acelasi timp operator. Dar exista niste principii generale. Daca nu o face in acelasi timp operator, poate sa ii puna un dispozitiv care se numeste extender, care se umfla ca sa ii intinda pielea. Extenderul asta se tine o perioada.

Atunci cand exista o problema cand o femeie isi face o ecografie, unii medici recomanda o analiza a markerilor tumorali. Ce reprezinta acestia?

Legatura dintre Angelina Jolie si cresterea numarului femeilor care isi fac dubla mastectomie

Prima data faci examen clinic, se face palparea sanului. Sunt femei cu glande mamare foarte voluminoase, la palmare nu poti sa simti decat foarte putin. Poti sa simti daca are chisturi sau tumoara doar daca sunt mari, altfel nu. De aceea se face mamografie sau ecografie mamara. La femeile care au glanda mamara si sunt tinere, in premenopauza, este foarte buna ecografia, nu mamografia.

Aceasta nu se face pana la o anumita varsta. Care este exact varsta?

Da, in premenopauza glanda mamara este foarte bine dezvoltata si se ia ca reper varsta intrarii la menopauza sau varsta de 45 de ani. Poti sa faci mamografii incepand de la 45 de ani, cand glanda mamara nu mai are functia de alaptare si scade foarte mult. Atunci se vede mai bine contrastul la mamografie, pe cand ecografia este cu ultrasunete.

In privinta markerilor, se fac markerii CA 125 pentru ovar si CA15-3 pentru san sau CA 27 29. Este posibil sa fie crescut.

Cand este crescut markerul faci identificari repetate, dar nu poti sa faci nimic pe baza acestora.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#mastectomie cancer san, #mastectomie san, #analize mastectomie san , #cancer