Descoperire de proportii: inca un pas spre aflarea originii cancerului

Joi, 15 August 2013, ora 23:29
3705 citiri
Descoperire de proportii: inca un pas spre aflarea originii cancerului
Foto: BBC

Oamenii de stiinta dintr-o echipa internationala au reusit sa identifice 21 de mutatii majore care conduc spre formarea tumorilor. Odata cu aceasta descoperire, cercetatorii anticipeaza ca vor reusi sa identifice noi tratamente pentru cancer.

La ora actuala, putini factori au fost identificati clar drept cauze ale cancerului, scrie BBC. Fumatul si razele ultraviolete sunt printre cele mai cunoscute, dar restul raman doar banuieli.

O tumoare apare atunci cand o celula nu mai functioneaza corect. In timpul vietii, celulele pot dezvolta o serie de mutatii care, intr-un final, pot duce catre formarea unei tumori care creste necontrolat.

Echipa internationala de cercetatori, condusa de Wellcome Trust Sanger Institute din Marea Britanie, a cautat cauzele acestor mutatii intr-un studiu foarte amplu cu privire la codul genetic al celulelor canceroase. Spre exemplu, razele ultraviolete produc mutatii ale ADN-ului celulei, mutatii care, daca sunt analizate, prezinta o serie caracteristici specifice care indica destul de clar cauza dezvoltarii cancerului.

Oamenii de stiinta au analizat peste 7.000 de mostre genetice si au identificat 21 de "modele" de cancer. Astfel, cele 21 de modele, fiecare apartinand unui set bine stabilit de cauze, ar putea fi responsabile pentru 97% dintre cazurile de cancer.

"Sunt foarte incantat. Ascunse in genomul cancerului sunt aceste modele, aceste semnaturi, care ne pot arata exact care sunt cauzele cancerului. Este o mare descoperire", a declarat profesorul Mike Stratton, pentru BBC.

Unele dintre semnaturi au fost identificate ca avand o puternica legatura cu imbatranirea si cu slabirea sistemului imunitar. De exemplu, celulele raspund, in cazul unei infectii, prin activarea unor enzime care provoaca mutatii virusului pana cand acesta nu mai poate functiona.

"Credem ca atunci cand se intampla acest proces apar efecte colaterale. Celula provoaca mutatii si propriului genom devenind astfel, in timp, o celula care se poate transforma foarte usor intr-una canceroasa", a continuat profesorul Stratton.

Oamenii de stiinta inca nu au reusit sa identifice, pe baza celor 21 de semnaturi, factorii care duc la cancer dar numai faptul ca le-au identificat este un pas extrem de important in medicina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#cancer semnatura cercetatori identificare , #cancer