Din beneficiile aspirinei: previne si cancerul

Joi, 07 August 2014, ora 09:51
3665 citiri
Din beneficiile aspirinei: previne si cancerul

Sunt indeobste cunoscute beneficiile aspirinei privind scaderea febrei, efectele antiinflamatoare si cele anticoagulante.

Cercetatorii britanici au constatat insa ca aspirina, administrata vreme relativ indelungata si in doze riguros controlate de medic, poate reduce simtitor si riscul de cancer, noteaza publicatia germana Der Spiegel.

La aceste concluzii a ajuns echipa condusa de Jack Cuzick de la Universitatea Queen Marry din Londra, care a costatat efectele pozitive ale aspirinei la persoanele intre 50 si 65 de ani, care si-au amninistrat dozele prescrise timp de cel putin cinci ani.

In unele cazuri, s-au observat chiar si beneficii mai mari la administrarea dozelor timp de zece ani, dar numai sub o buna supraveghere medicala si fara a depasi aceasta durata, intrucat devin inevitabile efectele secundare ale aspirinei: hemoragii gastrice, intenstinale sau chiar la creier.

De altfel, marirea dozei peste limita aratata nu contribuie cu ceva suplimentar in prevenirea bolii canceroase.

Cea mai delicata problema la administrarea aspirinei ca mijoc profilactic pe o perioada inlungata ramane insa cea a dozelor. Nu exista o evaluare general valabila privind acestea si, ca urmare, ele trebuie studiate de medic strict individualizat, de la caz la caz, facandu-se totodata monitorizarea permanenta a pacientului pe toata durata tratamentului.

Cu titlu de orientare, dozele pot porni de la un minimum de 75 miligrame aspirina pe zi si pana la un nivel maxim de 325 mligrame zilnic. Sub 75 miligrame nu sunt de asteptat efecte palpabile chiar si pe o durata mai lunga, iar peste 325 miligrame administrarea devine periculoasa chiar si pentru organismele cele mai rezistente.

Profesorul Cuzick si colegii sai considera ca exista cateva puncte sensibile care mai trebuie investigate de acum incolo, pentru a se putea stabili o metoda controlata si sistematica de tratament.

De exemplu, nu s-a putut determina pana in prezent la ce varste sunt mai mari riscurile decat beneficiile, atat la barbati, cat si la femei.

In plus, a intervenit un aspect nou al problemei. Recent, cercetatorii americani au publicat un studiu, din care rezulta ca nu toate organismele se comporta in acelasi fel la tratamentul cu aspirina.

Exista organisme mai receptive sau mai putin receptive, in functie de o anumita enzima prezenta in celulele intestinale. Va fi necesara studierea modului cum actioneaza aceasta enzima, care probabil ca este hotaratoare si pentru stabilirea dozelor.

In functie de modul cum actioneaza aceasta enzima, este posibil ca, pentru anumite cazuri individualizate, tratamenul cu aspirina sa nu aiba un efect semnificativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#aspirina tratament preventiv cancer, #aspirina dozare, #cancer prevenire aspirina, #aspirina riscuri sanatate , #cancer