Femeile cu putini copii sunt mai expuse cancerului uterin

Joi, 22 Iulie 2010, ora 12:54
1361 citiri
Femeile cu putini copii sunt mai expuse cancerului uterin

In ultimele decenii s-a inregistrat un numar record de femei diagnosticate cu cancer uterin, cauza fiind faptul ca nu au copii sau au putini. Rata bolii a crescut cu aproape 50% in ultimii 30 de ani, constata cu regret Daily Mail.

Doctorii arata ca faptul ca femeile aleg sa aiba putini copii - sau deloc - adesea pentru a face cariera, este una din principalele cauze ale bolii. O alta cauza a cancerului uterin este obezitatea, care poate dubla riscul de a face o tumoare.

In Marea Britanie, circa 1 700 de femei mor anual de cancer uterin, arata Cancer Research UK, care adauga ca 19 femei din 100 000 dezvolta aceasta boala, fata de 13 din 100 000 in 1975, cresterea fiind de aproape 50%.

Cancerul uterin este a patra forma de cancer la femei, iar incidenta lui a crescut mai repede decat orice alta forma a bolii, in afara melanomului malign, o forma de cancer al pielii.

El apare de obicei dupa menopauza, intre 60 si 69 de ani. Expertii spun insa ca riscul de imbolnavire creste cand exista cantitati mai mari de estrogen in sange.

Nivelul acestui hormon este mai scazut in timpul sarcinii; prin urmare, femeile cu putini copii au niveluri crescute de estrogen o perioada mai lunga de timp.

Invers, cele care au mai multi copii au perioade mai scurte in timpul vietii cand sunt expuse riscului de imbolnavire. Si femeile suprapoderale sau obeze au cantitati mai mari, tesutul gras transformand alti hormoni in estrogen.

O alta tendinta evidenta este ca femeile amana pentru tot mai tarziu formarea unei familii, ceea ce inseamna ca vor avea mai putini copii decat inainte. Altele aleg sa nu aiba copii sau se hotarasc prea tarziu, cand fertilitatea lor scade.

Potrivit statisticilor oficiale, una din cinci femei n-a avut copii pana la 40 de ani, de doua ori mai mult decat acum 20 de ani. Familiile sunt mai mici, doar una din 10 femei avand mai mult de patru copii, fata de una la cinci in urma cu 20 de ani, se incheie articolul din Daily Mail.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cancer col uterin, #cancer risc femei, #cancel col copii , #cancer