Infectia cu HPV ar putea creste riscul de cancer de piele

Duminica, 18 Iulie 2010, ora 16:47
4099 citiri
Infectia cu HPV ar putea creste riscul de cancer de piele
skinrejuvenationtoday

Infectia genitala cu HPV (Human Papilloma Virus), una dintre bolile cu transmitere sexuala cele mai raspandite, despre care s-a descoperit ca are legaturi cu cancerul cervical, vaginal si de gat, ar putea creste si riscul aparitiei cancerului cu celule scuamoase (SCC), care este a doua cea mai comuna forma de cancer de piele, dupa cum arata un nou studiu.

Oamenii de stiinta subliniaza insa ca este nevoie de mai multe cercetari pentru stabilirea cu certitudine a acestui risc.

Expertii au identificat deja o legatura intre HPV si cancerul de piele la pacientii care au fost supusi unui transplant de organe, din cauza medicamentelor imunosupresoare, precum cele pe baza de glucocorticoizi, dupa cum releva consumer.healthday.com. In plus, s-a descoperit ca si cei care sufera de o boala rara de piele, denumita epidermodisplazie veruciforma, sunt mai predispusi la infectia cu HPV.

Exista deja pe piata vaccinuri care sa protejeze organismul impotriva HPV, insa specialistii spun ca exista peste 100 de tulpini ale acestui virus si ca vaccinurile nu pot asigura o aparare impotriva tuturor.

Noul studiu, care a fost publicat recent in British Medical Journal, a comparat nivelul de anticorpi anti-HPV la 663 de adulti care aveau cancer cu celule scuamoase (SCC), 898 care aveau cel mai comun tip de cancer de piele - carcinomul bazocelular si la 805 persoane sanatoase.

Analizele au scos apoi la iveala ca depistarea pozitiva cu doua-trei tipuri de HPV a crescut cu 44% riscul de a face SCC, in timp ce patru-opt tipuri au crescut riscul cu 51%, iar mai mult de opt l-au marit la 71%.

Specialistii atrag insa atentia ca cele mai multe cazuri de cancer de piele apar din cauza expunerii la soare in exces. De aceea este important sa folosesti produse cu factor de protectie solara. In plus, conteaza sa incerci sa minimizezi tot ce ti-ar putea compromite sistemul imunitar, cum ar fi statul prea mult timp la soare sau anumite medicamente. Totodata, ai grija la alimentatie, sa fie cat mai sanatoasa cu putinta, nu pierde noptile si straduieste-te sa reduci stresul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#legatura HPV cancer piele, #infectie HPV cancer celule scuamoase , #cancer