Lupta contra cancerului continua: Cartita-sobolan si imunitatea

Duminica, 03 Octombrie 2010, ora 14:32
13414 citiri
Lupta contra cancerului continua: Cartita-sobolan si imunitatea

Southwest Research Institute (Institutul de Cercetari din Sud-Vest), din San Antonio, Texas, a publicat recent un referat stiintific privind ultimele cercetari de depistare a genelor care pot sa impiedece cancerul.

Cercetari de acest fel, explorand genomul uman, se efectueaza aproape in toate tarile lumii, dar ce e extrem de intersant este ca metodologia folosita in San Antonio s-a axat pe un animal aproape necunoscut. Nu au folosit animale clasice de laborator soarecii si sobolanii. Ei au folosit asa-numita "cartita-sobolan", fara par, din Africa de est.

Acest animal, Heterocephalus glaber, creste la o lungime de vreo 10 cm, cantarind doar 25 de grame, cu exceptia femelei-mama, care poate ajunge la 50 gr. Traind subteran, in tuneluri si galerii ce pot depasi 4 km lungime, formeaza colonii de vreo 100 de indivizi, cu o structura sociala uimitoare, asemanatoare albinelor.

Intreaga comunitate de cartite-sobolan e condusa de o femela, "regina", care tine pe langa ea 3 sau 4 masculi fertili. Restul animalelor sunt infertile si traiesc intr-o diviziune a muncii de necrezut.

Pastila - minune care reduce tumorile canceroase

Femelele care nu pot reproduce au grija de puii reginei. Ceilalti membri ai coloniei sunt impartiti in "lucratori" si "soldati" care intretin si sapa tunele subterane sau previn atacurile contra coloniei.

In fata, aceste animale au niste puternici dinti incizori, care sunt folositi drept scule de sapat sau arme de aparare. Intre dintii din fata si restul cavitatii orale, exista o membrana, o buza interioara, care previne ingestarea materialului dislocat prin

sapare.

Fiind coprofage (isi mananca excrementele) tunelurile lor sunt foarte curate. Neavand par, pielea lor, asa subtire cum e, nu are niciun fel de receptori nervosi pentru durere. Cu alte cuvinte, aceste animale pot alerga prin foc - in cazul incendiilor de padure - fara sa-i doara ranile arsurilor. Asa numita "substanta P", absolut necesara pentru neurotransmisia senzatiilor, e complet absenta in pielea lor.

In acelasi timp, cartita-sobolan, nu are un mecanism de autoreglare a temperaturii corpului. Daca e prea cald, se refugiaza in tunelurile adanci. Daca e prea frig, se aduna in tunelurile care sunt aproape de suprafata si primesc energie termica solara.

Ciuperca lui Dumnezeu, remediul minune pentru cancer

Metabolismul cartitei-sobolan este extrem de lent. Deoarece se hraneste cu radacini de plante si copaci, a caror celuloza nu poate permite o digestie completa, reingestia fecalelor, pentru o a doua digestie, e o necesitate vitala. (Ca iepurii.)

Longevitatea acestor rozatoare e de necrezut: in captivitate traiesc peste 30 de ani, ceea ce e posibil si in mediul lor din Kenya, si Etiopia, unde au foarte putini dusmani. Principalii pradatori ai lor sunt serpii, pe care, uneori ii pun pe fuga cu mult success. In tunelurile lor, serpii nu au cum sa-si retraga corpul pentru a izbi

victima pe care vrea s-o muste. Cartitele-sobolan folosesc doi soldati care ataca sarpele concomitent, imobilizandu-i capul, dupa care il omoara si-l trag afara, pentru a nu se descompune in tunnel.

Gestatia lor e de vreo 70 de zile, "regina" producand pana la 28 de pui, nascuti fara ochi, de cate 5 gr fiecare. Mama lor ii va alapta vreo zece zile, dupa care lucratorii specializati in "cresa" vor avea grije de ei.

In cazul in care regina coloniei nu mai poate procrea, din cauza de boala sau de batranete, lipsa totala a emisiei de hormoni sexuali provoaca schimbari ovariene in alte femele, care se lupta pentru a cuceri postul de regina.

Aceste animale sunt complet immune la cancer si tumori.

Radiate la maximum, injectate cu carcinogenice, avand tesuturi canceroase transplantate de la soareci si sobolani, nu sunt afectate deloc. Cercetatorii din San Antonio au reusit sa izoleze o gena, nedocumentata pana acum, asa-numita "P 16" care confera imunitate totala la cancer, oprind inmultirea celulelor "straine".

Cancerul din frigider

Corpul uman are in genomul sau o gena similara, "P27", care se pare ca incetineste cresterea tesuturilor canceroase, dar numai la un anumit timp dupa declansarea inmultirii celulelor canceroase.

O alta caracteristica demna de remarcat este faptul ca datorita cantitatii reduse de oxigen, in tunelurile subterane, plamanii acestui rozator au abilitatea de a "inmagazina" oxigen in sangele din splina, folosindu-l numai cand e nevoie.

Urmatorul pas in aceste cercetari, dupa cum se exprima autorii acestui referat stiintific, ar fi ingineria genetica necesara reproducerii acestei gene sau introducera ei in alte organisme de rozatoare. In cel putin 10 ani se va poatea dezvolta o tehnica eficienta de lupta contra cancerului.

Unii sceptici spun ca din moment ce cancerul e o mina de aur pentru industria farmaceutica si pentru practica oncologica, nu vad obstacole pentru eliminarea totala a bolii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#cancer cartita sobolan, #gena imunitate cancer, #cercetari lupta contra cancer , #cancer