Mezelurile si carnatii sunt cancerigene, posibil si carnea rosie, pestele are mercur, puiul hormoni - Ce mai mancam Interviu

Joi, 29 Octombrie 2015, ora 08:41
28206 citiri
Mezelurile si carnatii sunt cancerigene, posibil si carnea rosie, pestele are mercur, puiul hormoni - Ce mai mancam Interviu
Foto: Facebook/Cabinet de psiho-nutritie Nela Pricop

La inceputul acestei saptamani, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat ca baconul, carnatii, sunca si alte tipuri de carne procesata sunt clar cancerigene, carnea rosie fiind catalogata "probabil cancerigena". In acest context, daca nu vrem sa renuntam complet la carne, mai raman ca alternative carnea de pui si cea de peste.

Organizatia Mondiala a Sanatatii confirma: Carnatii, sunca si baconul sunt cancerigene. La fel de periculoase ca plutoniul

Insa stim, tot din studiile stiintifice, ca pestele contine mercur (cel oceanic), iar carnea de pui hormoni si antibiotice. Pe de alta parte, dupa cum recunoaste si OMS, carnea rosie are calitatile sale, avand efecte benefice asupra sanatatii, daca este consumata in mod corect. Ce inseamna asta, sub ce forma ar trebui sa o consumam ne-a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com nutritionistul Nela Pricop.

Carnatii, sunca si baconul, cancerigene - Sunt la fel de periculoase ca tigarile sau alcoolul? (Video)

Aceasta ne-a spus si care sunt tipurile de carne "sigure" pentru sanatate, sustinand ca renuntarea la carne nu e o optiune pentru oricine.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat, luni, carnea procesata ca fiind cancerigena, incadrand-o in aceeasi categorie cu tigarile sau plutoniul (desi asta nu inseamna ca sunt la fel de periculoase). Cum e greu de crezut ca ne vom lasa brusc de mezeluri, carnati sau bacon, care ar fi cantitatea la care ar trebui sa ne limitam, astfel incat sa nu fim in pericol?

Aceste informatii nu sunt relativ noi, cu totii eram si suntem constienti de faptul ca alimentele ultra-procesate pot declansa in timp diverse boli. Studii pe aceasta tema s-au tot facut si se vor face mult timp de acum inainte, insa exista si o mare controversa, pentru ca nu sunt luati in consideratie factori ca: sursa carnii, cum s-a hranit si cum a crescut animalul respectiv, ce aditivi, coloranti sau potentiatori de gust etc. s-au folosit in prepararea mezelurilor, ce modalitati de preparare termica s-au folosit, cantitatea de produs si asocierea lui.

Mezelurile nu fac bine nimanui, sunt pline de multe "minunatii", mai putin de carne.

Cum e cu lactatele light? Sa cumparam cartofi gata feliati? Exista mezeluri sanatoase? Interviu cu un nutritionist

Daca, totusi, alegem sa nu renuntam la ele, ar fi bine sa facem o regula de aur din cititul etichetelor si sa le alegem pe cele cu cat mai putine si curate ingrediente.

Carnea rosie si nu numai, provenita de la un animal crescut asa cum trebuie, pregatita termic adecvat, la temperaturi mici, si consumata alaturi de vegetale nu reprezinta un pericol. Stim cu totii ca atunci cand frigem carnea pe gratar la temperaturi ridicate, pana obtinem o crusta de arsura, se dezvolta compusi cangerigeni.

Care dintre tipurile de carne procesata e cea mai periculoasa si ar trebui evitata total?

Nu am recomandat si nu voi recomanda niciodata anumite mezeluri cum ar fi: crenvursti, parizer, salamurile si carnaciorii cu o culoare stridenta de rosu. Nu recomand in general preparatele a caror lista de ingrediente trebuie descifrata cu un dictionar de specialitate.

Aceeasi organizatie a afirmat ca si carnea rosie e "probabil cancerigena". In contextul acestor vesti, sa fie cea mai sigura varianta renuntarii complete la carne?

Carnea rosie macra consumata intr-o cantitate adecvata, alaturi de vegetale si gatita la temperaturi scazute nu reprezinta un pericol. Ea ne poate dauna daca e gatita inadecvat, daca e asociata gresit cu alcool, cu cartofi sau alte legume prajite, daca nu e depozitata corect si lista nu se opreste aici.

Nutritie pe paine cu Nela Pricop: Cu ce sa nu combini niciodata carnea

La ce efecte ne putem astepta daca alegem aceasta cale, a renuntarii la carne?

Cea mai sigura varianta este sa stim ce mancam, cum sa preparam si sa asociem corect hrana in general. Renuntarea completa la carne nu functioneaza in cazul fiecarei pesoane in parte; pentru unii poate fi o solutie buna, pentru alti nu. Depinde foarte mult de intregul "tablou" al individului.

Pe de alta parte, consumul de carne de porc este parte din traditia noastra, de Craciun. Sa renuntam la aceasta? De unde incepe pericolul, de la ce cantitate de carne?

Nu trebuie sa renuntam complet la carnea de porc, are si ea o serie de beneficii. Carnea macra de porc, gatita la temperaturi scazute, nu prin prajire sau frigere, pana la obtinerea crustei de arsura, nu reprezinta un pericol. Pericolul, in preajma Sarbatorilor, este ca se consuma multa mancare in general, chiar si la o singura masa, alimentele nu sunt asociate corect (vezi combinatiile dezastroase de carne de porc cu cartofi, paine, salate cu maioneze, muraturi si alcool, dupa care ne mai rasfatam si cu niste cozonac sau alte dulciuri specifice).

Concret, care sunt efectele benefice ale carnii rosii pentru sanatate?

Carnea rosie reprezinta o sursa foarte buna de proteina, are un continut bogat in fier, magneziu, zinc, minerale, vitamine din grupul B, acid linoleic conjugat, cu rol impotriva bolilor cardiovasculare. In plus, este saraca in clorura de sodiu. Muschiuletul de porc sau de vita are si un continut scazut de grasimi.

Daca renuntam la carnea rosie si la cea procesata, raman variantele peste si carne alba. Insa tot oamenii de stiinta ne anunta ca pestele poate contine mercur, iar carnea de pui hormoni si antibiotice. Mai e vreun tip de carne sigur?

Tocmai de aceea trebuie sa stim de unde cumparam, de unde provine carnea respectiva, cum au fost crescute si hranite acele animale. Trebuie doar sa ne informam corect, sa citim eticheta, sa alegem sa cumparam de la producatori mici, nu neaparat de la marile magazine.

Ce efect au hormonii din carnea de pui asupra organismului?

Hormonii din carnea de pui au o multime de efecte negative, mai ales la cei mici: pubertatea precoce atat la fete, cat si la baieti, pilozitate in exces, probleme de greutate. Anumite bacterii din carnea de pui tratati cu hormoni pot duce la infectii severe, la cancer de san si de prostata.

In urma unor studii stiintifice s-a aratat ca o tulpina a bacteriei Escherichia coli a fost descoperita in ADN-ul puilor de gaina tratati cu hormoni si antibiotice.

Dar mercurul din peste ce efect are? Ce tipuri de peste sa alegem pentru a fi in siguranta?

Mercurul din peste este cu siguranta toxic si are efecte negative asupra sanatatii noastre. Femeile insarcinate ar trebui sa consume cu moderatie anumiti pesti si fructe de mare, tocmai pentru a nu se contamina cu acest element chimic ce ar putea duce la afectarea sistemului nervos al bebelusului.

Poate fi afectata functia neurologica, poate duce la aparitia bolii Alzheimer. Mercurul se elimina din organism destul de lent, prin urina, fecale si lapte matern. Pentru accelerarea eliminarii mercurului din organism se recomanda suplimentarea alimentatiei cu seleniu - de exemplu, consumul de nuci de Brazilia, extrem de bogate in seleniu.

Printre pestii cu continut ridicat de mercur se afla pestele spada, rechinul, macroul.

Cu un continut mai scazut de mercur sunt scoicile, striidele, homarii, crevetii, somonul, somnul, codul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#carne procesata cancer, #mezeluri carnati cancer, #carne rosie cancer, #carne rosie sanatate, #peste mercur, #carne pui hormoni antibiotic , #cancer