Mielomul multiplu, o forma rara de cancer incurabil - cum se manifesta si pe cine afecteaza interviu

Joi, 18 Februarie 2016, ora 08:08
78257 citiri
Mielomul multiplu, o forma rara de cancer incurabil - cum se manifesta si pe cine afecteaza interviu
Foto: Arhiva personala

Mielomul multiplu este o forma rara, dar incurabila de cancer al sangelui, cu care sunt diagnosticati anual zeci de mii de europeni.

Cum se manifesta boala respectiva si cum poate fi diagnosticata a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com prof. dr. Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie si Transplant Medular din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Chiar daca este o boala incurabila, exista un tratament pe care il pot urma pacientii diagnosticati cu mielomul multiplu, iar prof.dr. Daniel Coriu a explicat despre ce este vorba.

Ce este mielomul multiplu?

Mielomul multiplu este o forma incurabila, rara si foarte agresiva de cancer al sangelui, care afecteaza maduva osoasa. Acesta reprezinta aproximativ un procent dintre toate tipurile de cancer 1-3 si este a doua boala ca frecventa in ceea ce priveste cancerul de sange.

Complexitatea acestei boli este data de un tipar specific de perioade de remisiune, urmate de recadere. Pentru pacient, acest lucru inseamna ca boala revine intr-o forma mult mai agresiva dupa o perioada sub tratament, in care se simte mai bine. In timp, boala progreseaza, perioadele in care aceasta este tinuta sub control se scurteaza, iar complicatiile se inmultesc.

Ce simptome are? Cum se manifesta?

Cel mai frecvent, mielomul multiplu se manifesta prin dureri puternice de spate, la care se adauga alte simptome, precum: fracturile si infectiile repetate, anemia, astenia, insuficienta renala, tasarea vertebrelor.

In cazul multor pacienti, simptomele raman latente o lunga perioada de timp si se manifesta doar in momentul in care boala se afla deja intr-un stadiu avansat.

Prin ce teste poate fi descoperit? Este greu de diagnosticat?

Dupa cum am mentionat, simptomele mielomului multiplu apar in momentul in care boala se afla deja intr-un stadiu avansat, astfel ca pacientul ajunge destul de tarziu la medic pentru investigatii. Diagnosticarea acestei afectiuni se face plecand de la o serie de analize uzuale, asa cum sunt cele ale sangelui, hemoleucograma completa, electroforeza de proteine serice, calcemia sau analizele de rinichi.

In functie de rezultate, medicul poate decide sa trimita persoana in cauza sa faca o serie de investigatii specifice si mai amanuntite (de exemplu: radiografia de oase), care sa confirme sau sa infirme diagnosticul prezumtiv.

Poate fi confundat cu alta afectiune?

Da, cel putin in prima faza, cand simptomele nu sunt atat de numeroase. Medicul va trebui sa efectueze niste testari hematologice, pentru a face diagnosticul diferential.

Afecteaza mai mult femeile sau barbatii?

Sunt afectate ceva mai mult femeile decat barbatii, insa diferentele nu sunt semnificative.

Cat conteaza varsta?

Chiar daca este considerata o afectiune specifica persoanelor in varsta, aproximativ 37% dintre cei diagnosticati au mai putin de 65 de ani.

Descoperire uluitoare: Testul simplu care poate depista cancerul

Ce speranta de viata are o persoana care sufera de aceasta boala?

In ultimii ani, s-au facut progrese substantiale in ceea ce priveste optiunile de tratament si multi pacienti traiesc cu boala zece ani sau chiar mai mult. Varsta pacientului, stadiul bolii, agresivitatea acesteia, alte afectiuni asociate si raspunsul la tratament sunt factori care pot influenta speranta de viata.

Este vorba despre o boala incurabila. Totusi, ce tratamente se pot urma pentru incetinirea evolutiei bolii?

Ingrijirea si tratamentul pacientilor cu mielom multiplu reprezinta o provocare pentru medici, pentru ca, pe masura ce boala evolueaza, fiecare optiune de tratament devine mai putin eficace, iar cu fiecare recadere, tratamentele disponibile sunt din ce in ce mai limitate.

Din fericire, avem vesti bune pentru pacientii recazuti, care nu mai raspund la terapia anterioara, pentru ca exista tratamente inovatoare, cu rezultate complexe si de durata, care prelungesc perioada de viata, fara progresia bolii. Aceste tratamente au la baza molecule complexe, care inhiba proliferarea celulelor canceroase.

Cate cazuri sunt inregistrate in Romania?

In fiecare an, sunt diagnosticati cu mielom multiplu aproximativ 39.000 de pacienti in intreaga Europa si sunt raportate 24.000 de decese. In ceea ce priveste Romania, nu exista o statistica nationala cu privire la prevalenta acestei afectiuni. De exemplu, in cadrul Institutului Clinic Fundeni, in sectiile de hematologie, sunt identificate aproximativ 200 de cazuri noi pe an.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#mielomul multiplu, #cancer sange, #boala incurabila mielomul multiplu, #mielomul multiplu incurabil , #cancer