"Mingi de baschet" impotriva cancerului

Joi, 25 Septembrie 2008, ora 09:57
2786 citiri
"Mingi de baschet" impotriva cancerului
Foto: Discovery Tech

Cercetatorii au identificat genele care conduc la rezistenta cancerului la medicamente si incerca sa gasesca noi modalitati de a combate actiunea acestora.

Acestia considera ca mai important sa reduca rezistenta la medicamente decat sa creeze unele noi, relateaza Discovery Tech.

"Majoritatea celulelor canceroase care nu pot fi indepartate chirurgical sunt deja rezistente la medicamente sau devin pe parcurs", a spus specialistul Michael Gottesman.

Gottesman a descoperit o gena, SIRT1, care este raspunzatoare pentru aproape jumatate din tipurile de cancer care nu mai pot fi tratate cu Cisplatin, un medicament utilizat in chimioterapie pentru tratarea cancerului testicular, ovarian, vezicular sau pulmonar.

Tratarea cancerului cu medicamente conventioanle poate distruge 99 din 100 celule canceroase, dar celula care supravietuieste poate sa dezvolte o infectie letala sau o tumora.

"Circa 70% din tipurile de cancer ovarian sunt inca de la prima sesiune de chimioterapie rezistente la medicamente", a precizat Mansoor Amiji de la Northeastern University.

Celule canceroase devin imune la medicamente fie prin blocarea canalelor prin care acestea patrund in celule sau prin expulzarea acestora daca reusesc sa ajunga in interior.

Gena SIRT1 ajuta celulele sa-si regleze metabolismul si procesul de nutritie al celulelor. Acesta gena SIRT1 incetineste metabolismul celulelor canceroase, acordandu-le timp sa asimileze medicamentele care combat cancerul.

Cercetatorii incerca sa adapteze tratamentul fiecarui pacient si mai ales tratarea sa fie mai putin dureroasa.

"Tintim un tratament personalizat. Vom adapta medicamentele ADN-ului fiecarei persoane pentru a le face mai eficiente si pentru a inlatura efectele secundare", a spus Gavin Robertson de la Universitatea din Pennsylvania care a identificat recent particule in forma de mingi de baschet care fac cancerul vulnerabil la administrarea medicamentelor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
În stilul caracteristic, cunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu a avut o postare pe rețelele sociale în care amintește de medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria...
Obezitatea și sedentarismul, cauze pentru cancerul de colon. Cum ne putem proteja mai eficient
Obezitatea și sedentarismul, cauze pentru cancerul de colon. Cum ne putem proteja mai eficient
Expunerea obezității în legătură cu riscul de cancer de colon a devenit o preocupare majoră în ultimii ani, potrivit unui nou studiu prezentat de specialiști în domeniul oncologiei, arată...
#cancer, #tratament, #rezistenta, #studiu , #cancer