Nu numai femeile fac cancer de san. Iar la barbati e si mai periculos Interviu

Duminica, 13 August 2017, ora 18:38
11398 citiri
Nu numai femeile fac cancer de san. Iar la barbati e si mai periculos Interviu
Foto: Dr. Catalin Costovici

Cancerul de san este din ce in ce mai raspandit. Chiar daca mai ales femeile sunt afectate de aceasta boala, si barbatii pot fi diagnosticati cu acest tip de cancer.

Catalin Costovici, medic primar oncologie, Expert Doc.ro, ne-a declarat, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca aceasta forma de cancer este extrem de rara in cazul barbatilor.

Fiind mai rar si nedureros in primele faze, cancerul mamar la barbati este diagnosticat foarte tarziu, iar riscul de deces este mult mai mare decat in cazul femeilor.

Boli frecvente in randul femeilor care pot aparea si la barbati

Care sunt principalele deosebiri intre cancerul de san in cazul barbatilor fata de cel in cazul femeilor?

Cancerul mamar la barbati este extrem de rar - inseamna cam 1% din totalul cancerelor mamare. In general, se diagnosticheaza mai tarziu pentru ca, de obicei, barbatii sunt mai putin "reactivi" la modificarile sanului comparativ cu femeile.

Care sunt factorii de risc?

Factorii de risc sunt dati de: varsta inaintata, expunerea la un nivel crescut de estrogen terapeutic sau persoanele obeze care produc estrogeni in exces sau expuneri accidentale la pesticide gen DDT, afectiuni hepatice, istoric familial de cancer mamar sau modificari genetice (ex. BRCA1 si 2), expunere la radiatii (terapeutic; de exemplu - pentru o boala hematooncologica in copilarie).

Care sunt primele simptome? Cand trebuie sa isi puna un barbat semne de intrebare?

In principiu, tabloul clinic este similar cancerului mamar la femei - modificari de forma a sanului, retractie mamelonara, retractie tegumentara, formatiune palpabila si/sau vizibila, scurgeri mamelonare, leziuni cu aspect eczematiform la nivel mamelonar. Durerea apare, in general, tardiv in evolutie.

Nu exista elemente specifice cancerului mamar la barbati.

Exista anumite analize de sange care pot indica o problema in acest sens?

Nu exista analize de sange care sa indice o eventuala problema mamara. Markerii tumorali, precum CA15-3, doar sporadic se modifica in boala incipienta si aproape intotdeauna in boala avansata sau metastatica.

Cancerul la barbati, diagnosticat, in majoritatea cazurilor, mult prea tarziu

In ce consta tratamentul?

Tratamentul depinde de stadiul bolii si este similar celui din cazul femeilor. Acesta include operatia, ca prim gest terapeutic in stadiile incipiente I si II, urmata sau nu de terapie adjuvanta citostatica, iradianta sau hormonala, in functie de profilul tumorii.

In stadiile local avansate IIIa sau IIIB terapia preliminara este, in general, citostatica, urmata de operatie si/sau radioterapie.

Am citit ca riscul de deces este mult mai mare fata de cazul femeilor. Este adevarat?

Intr-adevar, spre deosebire de cancerul mamar "obisnuit" la femei, la barbati, in general, cancerul este mai agresiv si prognosticul este mai prost.

Protejeaza-te! Afla mai multe despre beneficiile si riscurile acoperite de asigurarile de viata.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#cancer san barbati, #simptome cancer san barbati, #cancer san barbati tratament , #cancer