Porumbeii, asi in detectarea cancerului

Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 10:34
7633 citiri
Porumbeii, asi in detectarea cancerului
Foto: Ziare.com

Porumbeii pot fi dresati inclusiv pentru a distinge tesuturile canceroase de cele sanatoase, au descoperit oamenii de stiinta in urma unui experiment.

Radiologilor le ia ani buni pana sa invete sa diferentieze tesutul sanatos de cel afectat de cancer, chiar daca dispun de tehnologie care sa ii ajute. Chiar si asa, uneori gresesc. In viitor ar putea fi inlocuiti de porumbei, care ajutandu-se doar de ochi, pot diferentia tesutul sanatos de cel afectat de boala, dupa cum arata un studiu recent publicat de jurnalul Plos One.

In doar 15 zile de practica, subiectii porumbei au ajuns la o acuratete de 85% in detectarea tesuturilor canceroase (de la nivelul sanului), afirma unul dintre autorii cercetarii, Richard Levenson, profesor la Universitatea California-Davis. Celor 8 porumbei folositi in studiu li s-au aratat fotografii cu tesut, exact asa cum un medic ar vedea la microscop, relateaza CNN.

Chiar si atunci cand fotografiile cu tesuturi bolnave sau sanatoase au fost schimbate, fiind introduse unele noi, sau cand pozele erau facute din alte unghiuri, porumbeii s-au descurcat la fel de bine, relateaza Medical Daily.

"Nu asteptam prea mult de la pasari, dar s-au descurcat mai bine decat credeam", a recunoscut celalalt autor al studiului, Edward A. Wasserman, de la Universitatea Iowa. "Sunt muncitori harnici; nu-si iau zile de concendiu pe motiv de boala. Sunt niste 'workaholici' veritabili!", a mai spus acesta.

Cum vor ucrainenii sa scape de porumbei: sa-i imbete si sa-i deporteze

Avantajul porumbeilor, al caror stramos comun cu omul a trait in urma cu 310 milioane de ani, este ca vad mai mult decat ceea ce ochii nostri percep, inclusiv razele ultraviolete. Studii anterioare au aratat ca porumbeii sunt asi la impartit obiectele in categorii, ei putand diferentia chiar literele din alfabet. Ne pot recunoaste pe noi, oamenii, chiar daca ne schimbam hainele.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#porumbei detectare cancer, #porumbei mamografie, #porumbei tumori maligne, #animale detecteaza cancerul , #cancer