Prin ce difera metastaza pulmonara de cancerul la plamani si in ce consta tratamentul minim invaziv

Duminica, 03 Septembrie 2017, ora 21:14
114892 citiri
Prin ce difera metastaza pulmonara de cancerul la plamani si in ce consta tratamentul minim invaziv
Foto: Metropolitan Hospital

Metastazele pulmonare sunt formatiuni tumorale, maligne, ce se dezvolta la nivelul tesutului pulmonar si care isi au originea intr-un neoplasm al altui organ.

In cursul dezvoltarii tumorii de origine, multe celule neoplazice sunt angrenate in torentul sangvin sau cel limfatic si, din cauza conformatiei sistemului circulator, care face ca sangele sistemic sa treaca prin plamani, aceste celule ajung la nivelul tesutului pulmonar, unde se dezvolta ca noi tumori maligne.

Chiar daca e vorba tot de o tumora maligna, o metastaza pulmonara este diferita de un cancer pulmonar ce s-a dezvoltat initial in plaman. Tratamentul acestora este, de asemenea, diferit.

Aproape toate tumorile maligne pot metastaza la nivel pulmonar, iar plamanii sunt al doilea cel mai frecvent loc in care neoplaziile extratoracice metastazeaza.

Cel mai frecvente neoplasme care dau metastaze pulmonare sunt: de vezica urinara, de san, cel de colon, neoplasmul renal, melanomul, neoplasmul ovarian, neoplasmul tiroidian.

In momentul in care un pacient a fost diagnosticat cu metastaze pulmonare, acesta trebuie tratat corespunzator cat mai rapid. Tratamentul ideal este o combinatie, foarte bine cantarita, intre tratamentul chirurgical si tratamentul oncologic.

Chirurgia intervine in managementul metastazelor pulmonare in diagnostic, prin efectuarea biopsiei pentru un diagnostic de certitudine, in tratamentul curativ, prin efectuarea exciziei metastazelor (indepartarea acestora), precum si in tratamentul paleativ, in cazul pacientilor in stadii avansate, depasiti din punct de vedere al tratamentului chirurgical curativ.

Chirurgia toracica video-asistata (VATS) este o abordare care aduce o serie de avantaje pacientului operat. Aceste avantaje sunt datorate faptului ca interventiile chirurgicale sunt minim invazive si produc agresiuni minore.

Interventiile se efectueaza prin incizii de mici dimensiuni, de 1-2 cm, fara departarea si lezarea coastelor, fara lezari de mari dimensiuni ale tegumentului si muschilor intercostali.

Fiind vorba de incizii mici, agresiunea asupra cutiei toracice, per ansamblu, este mult mai mica, de unde rezulta o recuperare post-operatorie mult mai rapida. Timpul de spitalizare este redus la 2-3 zile. Durerile post-operatorii sunt diminuate, putand fi controlate foarte usor cu antialgice uzuale.

Complicatiile intra si post-operatorii sunt reduse, datorita tehnologiei folosite in cadrul interventiilor. Se folosesc instrumente chirurgicale de ultima generatie, special dezvoltate pentru acest tip de abordare, instrumente optice de inalta rezolutie (toracoscop, ecrane HD), cu ajutorul carora se vizualizeaza cavitatea toracica pe interior, instrumente de electro-chirurgie cu care se practica disectia structurilor anatomice si hemostaza prin sigilare vasculara, staplere mecanice cu ajutorul carora se face sectionarea si sutura pulmonara etc.

Un alt avantaj al minim invazivitatii, in cazul pacientilor cu metastaze pulmonare, este ca in cadrul unei singure interventii chirurgicale se poate face atat biopsia, pentru diagnostic, cat si excizia formatiunii tumorale metastatice (biopsie excizionala), cu riscuri si complicatii minime.

Daca formatiunea tumorala este usor abordabila, periferica si de mici dimensiuni, rezectia poate fi efectuata chiar printr-o singura incizie de aproximativ 2 cm, incizie prin care va fi exteriorizat si tubul de drenaj pleural.

In cazul metastazelor multiple, metastazelor bilaterale sau metastazelor complexe, excizia chirurgicala se va face dupa ce se vor pune in balanta riscurile si beneficiile pe care aceasta le va aduce pacientului.

In ceea ce priveste rezultatele post-operatorii, studiile recente arata superioritatea abordului videoasistat in defavoarea abordului clasic prin toracotomie.

Ca orice abord chirurgical, VATS are limite si contraindicatii. Din acest motiv, consultatia de specialitate chirurgie toracica este necesara inainte de orice decizie.

Dr. Felix Dobritoiu

Medic specialist chirurgie toracica

Metropolitan Hospital

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Tratamentul minim invaziv al metastazelor pulmonare, #tratament metastaze pulmonare, #metastaze pulmonare , #cancer