Radiografiile pot provoca leucemie copiilor

Joi, 07 Octombrie 2010, ora 08:09
15823 citiri
Radiografiile pot provoca leucemie copiilor

Radiografierea creste riscul de a dezvolta leucemie in cazul copiilor. Cercetatorii au descoperit ca micutii bolnavi de leucemie acuta limfoida (LLA) au fost radiografiati de cel putin doua ori mai mult comparativ cu cei care nu au leucemie.

Radiografiile toracale au fost asociate cu o usoara crestere a riscului de boala fata de radiografierea altor regiuni ale corpului, informeaza Medical News Today .

Sursele naturale de radiatie ionizanta sunt omniprezente, de la aerul respirat pana la solul pe care mergem. Sursele medicale spun ca un american este expus, in medie, la 360 mrem de radiatie pe an, generata atat de surse antropice, cat si de surse naturale - radonul si diagnosticarea radiologica.

Remul este unitatea de masura a dozelor de radiatie absorbite de tesutul viu.

Radiatia ionizanta genereaza, deseori, cancer, in timp ce alte tipuri de radiatie, cum ar fi semnalele radio, microundele si energia electrica din liniile de inalta tensiune nu provoaca aceasta boala.

Doza de radiatie pe care organismul uman o recepteaza in urma unei radiografii este echivalente cu radiatia pe care o "luam" in mod obisnuit din mediul inconjurator intr-un interval de 10 zile.

"Impresia clinica generala este ca nivelul de radiatie la care este expus un copil in timpul unei radiografii este infim si nu confera un risc aditional pentru a dezvolta cancer. Insa rezultatele studiului nostru spun altceva", declara Patricia Buffler, de la Northern California Childhood Leukemia Study.

Leucemia este cancerul globulelor albe, "soldatii" sistemului imunitar cu misiunea de a detecta si distruge agentii cauzatori de boala.

Majoritatea leucemiilor din copilarie au caracter acut. 80% sunt leucemii acute limfoide (LLA), caracterizate prin producerea in exces a limfocitelor B si T anormale, iar 20% sunt leucemii acute mieloide (LAM).

Studiul a cuprins 827 de copii in varsta de pana la 15 ani si diagnosticati cu ambele forme de leucemie. Mamele au fost chestionate asupra numarului radiografiilor pe care micutii le suferisera in ultimul an, inainte de debutul leucemiei sau in timpul sarcinii.

Radiografiile dentare nu au fost luate in calcul datorita nivelului foarte scazut de radiatii.

Studiul a evidentiat un risc crescut al radiografiilor in cazul leucemiei LLA. Nu a fost semnalat un risc asociat radiografiilor in timpul sarcinii.

Furnizorii de servicii medicale sunt foarte precauti cand administreaza radiografii copiilor. Acestea se recomanda in special in cazurile de boli respiratorii si fracturi.

O grija sporita ar trebui sa fie acordata noilor tehnologii imagistice care castiga teren si au o doza superioara de radiatii.

Tomografiile computerizate produc imagini 3D. Numarul scanarilor a crescut de la 3 milioane, in 1980, la 70 de milioane, in prezent, in SUA. Pe parcursul anului 2007 pacientii americani au facut 72 de milioane de tomografii, ceea ce a condus, in 2009, la aparitia a 29.000 de cancere suplimentare.

"Daca radiografiile obisnuite cresc usor riscul de cancer, atunci trebuie sa ne intrebam despre tomografiile computerizate, care pot genera de pana la 500 de ori dozele de radiatii ale clasicelor radiografii", declara Dr. Rebecca Smith-Bindman, radiolog din San Francisco.

"Tehnologiile imagistice pot fi utile stabilirii unui diagnostic corect, dar administrarea radiatiilor ionizante, in cazul copiilor, este asociata unui risc redus - dar real - pentru complicatii ulterioare, generate de expunerea la radiatii", conchide Dr. Smith-Bindman.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#radiografii copii leucemie, #radiografii cancer studiu , #cancer