Renuntarea la hrana traditionala a crescut numarul de cancere digestive

Duminica, 20 Decembrie 2015, ora 10:29
6304 citiri
Renuntarea la hrana traditionala a crescut numarul de cancere digestive

Frecventa cancerelor digestive a crescut in ultimii ani, odata cu inlocuirea alimentatiei traditionale cu hrana moderna, specifica altor tari, spune profesorul Mircea Beuran, aratand ca o alta problema in Romania este lipsa unui program de screening pentru depistarea acestor boli.

"Viata moderna a adus cu ea si schimbarea stilului alimentar. Dar organismul nu se obisnuieste peste noapte cu o noua alimentatie, mai condimentata, mai piperata, cu sosuri diverse sau altele, de aici si cresterea suferintelor digestive.

Mai mult de o treime din cancerele din om sunt pe tubul digestiv. Vorbim de cancer de colon si rect, dar si de stomac, ficat, pancreas, esofag, adica toate segmentele tubului digestiv si anexele tubului digestiv - ficat si pancres", a spus Mircea Beuran, seful Sectiei chirurgie II la Spitalul Floreasca.

Potrivit medicului, "tot ce mancam si bem introducem in acest tub digestiv care, probabil, nu mai are componentele chimice necesare ca arderile care se produc in timpul metabolismului sa poata fi evacuate fara elemente intermediare care sunt nocive si care pot dezvolta boala oncologica".

"Sigur, trebuie sa atentionez totusi, ca o cauza catre gastrita, ulcer, cancer poate fi o bacterie Helicobacter pilori, care mentine o inflamatie a zonei. 85 la suta din populatia globului are aceasta bacterie. (...) Important: sa mancam foarte bine dimineata, apoi ceva mai putin la pranz, iar seara sa o dam dusmanilor", a mai spus Beuran.

Totusi el a apreciat ca au fost facute progrese importante in depistarea cancerului.

"Progrese in depistarea cancerului sunt tot mai vizibile. S-a dezvoltat endoscopia atat ca diagnostic, cat si ca tratament. Facand genomul uman, putem avea harta genetica a noastra si sa aflam mult mai de timpuriu ce potential de boala avem in noi si care ar fi gestul profilactic ca sa nu trecem prin evolutia bolii", a aratat medicul.

Romania nu are insa un sistem de screening, ceea ce a dus la cresterea frecventei cancerelor digestive, a atras el atentia.

Beuran semneaza, alaturi de medicul oncolog Alexandru Irimie si gastroenterologul Mircea Grigorescu, cel de-al treilea volum al "Tratatului de Oncologie Digestiva", dupa cele aparute in 2013 si 2014.

Pentru realizarea volumului, premiat de Academia Romana, cei trei autori coordonatori au colaborat cu toate specializarile implicate in patologia oncologica digestiva - gastroenterologi, radiologi, oncologi, geneticieni, anatomopatologi, chirurgi - si cu profesionisti din cercetare.

"Fiecare segment anatomic al tubului digestiv este analizat si din punctul de vedere al modificarilor genetice, ceea ce reprezinta un alt punct forte al lucrarii. In al doilea rand, sunt abordate toate metodele folosite pentru investigarea imagistica, de la ecografia super performanta, CT, RMN, angiograf, scintigraf etc., pana la PET-scan, care este util in unele forme de cancer, dar nerecomandabil in alte forme de cancer. De asemenea, sunt abordate noutatile din oncologia digestiva: chimioterapia, radioterapia, alte tipuri de terapii oncologice, nanoterapii", a explicat Beuran.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#cancer digestiv cauze, #cancer digestiv renuntare mancare traditionala , #cancer