Reusita neasteptata in tratamentul cancerului de piele

Miercuri, 27 Mai 2015, ora 13:30
6231 citiri
Reusita neasteptata in tratamentul cancerului de piele

Virusul herpetic modificat genetic este eficient impotriva cancerului de piele prin infectarea si distrugerea celulelor canceroase ca si prin declansarea unui raspuns imunitar, potrivit rezultatelor unui studiu clinic publicat marti in revista americana "Journal of Clinical Oncology", care indica potentialul pe care il are virusoterapia.

Este vorba despre primul studiu, aflat in faza a treia de teste clinice, bazat pe aceasta noua abordare care care indica rezultate pozitive, potrivit cercetatorilor de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, informeaza AFP.

Potrivit oamenilor de stiinta, aceste rezultate ar putea conduce agentia americana a medicamentelor (FDA) si omoloaga sa europeana, ca in urmatoarele luni, sa permita introducerea pe piata a acestui tratament numit T-VEC (Talimogene Laherparepvec) produs in SUA de compania farmaceutica multinationala Applied Molecular Genetics (Amgen).

Vitamina care previne un tip de cancer: E obscen de ieftin si la indemana tuturor

Cercetatorii au selectat aleatoriu 436 de pacienti cu melanom avansat inoperabil pentru a le administra o injectie cu T-VEC sau o alta imunoterapie.

Peste 16% dintre cei tratati cu T-VEC au avut un raspuns sustinut pe parcursul a peste sase luni, comparativ 2,1% in grupul de control. Unii pacienti au fost in remisie pentru mai mult de trei ani, precizeaza studiul citat de AFP.

Raspunsul la tratament a fost mai pronuntat la pacientii cu cancer de piele aflat intr-un stadiu mai putin avansat si la cei care nu au avut anterior vreun tratament, ceea ce demonstreaza ca virusoterapia poate fi considerata ca prima linie de tratament pentru melanomul metastazic, considera specialistii.

Cei 163 de pacienti din studiul clinic cu melanom mai putin avansat (stadiul 3 si inceputul stadiului 4) tratati cu T-VEC au supravietuit in medie 41 de luni, comparativ cu 21,5 luni cat s-a inregistrat in cazul celor 66 de pacienti aflati intr-un stadiu similar, insa tratati cu alte imunoterapii.

"Virusoterapia, cum este T-VEC impotriva cancerului, are o popularitate in crestere, deoarece poate lansa un dublu atac pentru distrugerea celulelor canceroase direct din interior, cu un virus care infecteaza si stimuleaza sistemul imunitar pentru a viza tumoarea insasi, iar toate acestea cu mai putine efecte secundare decat chimioterapia sau alte noi imunoterapii", a afirmat profesorul Kevin Harrington de la Institutul de Cercetare a Cancerului, unul dintre principalii responsabili ai studiului clinic.

Celulele canceroase dezvolta un mecanism de a se sustrage sistemului imunitar al gazdei ceea ce inseamna ca acestea sunt vulnerabile la o infectie virala, explica AFP.

Virusul herpetic a fost modificat pentru acest studiu clinic prin eliminarea a doua gene cheie, ceea ce a impiedicat replicarea sa in celulele sanatoase. Prin urmare, celulele normale au detectat si au distrus virusul T-VEC inainte ca acesta sa provoace daune, mai noteaza agentia citata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#virus herpetic tratament cancer, #studiu virus herpetic tratament cancer, #tratament cancer piele , #cancer