Ziare.com

Risti sa faci cancer renal sau de vezica?

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 12:28

   

Risti sa faci cancer renal sau de vezica?
Fumatorii sunt printre cei mai expusi cancerului renal si de vezica, au anuntat medicii cu ocazia Saptamanii Europene a Urologiei, marcata in intervalul 23-27 septembrie.

"Un fumator are cu 50% mai multe riscuri de a face un cancer renal in comparatie cu o persoana care nu fumeaza. La 10 ani dupa renuntarea la fumat, probabilitatea de a face aceasta boala este egala cu cea a unui nefumator", explica medicul urolog Marc-Olivier Timsit de la Spitalul Georges Pompidou din Paris, conform Huffington Post.

Alti factori de risc implicati in aparitia acestui cancer sunt predispozitia genetica, lipsa exercitiilor fizice, obezitatea, iradierea si hipertensiunea arteriala netratata.

De asemenea, tigarile cresc cu 2-10% probabilitatea aparitiei cancerului de vezica urinara. Aceasta afectiune este favorizata de stocarea la nivelul vezicii a substantelor cancerigene eliminate de rinichi (doar tigarile contin 43 de substante cancerigene).

La acestea se adauga munca in mediul toxic (coloranti, cauciucuri, pesticide, aluminiu), care este implicata in 5 pana la 25% din cazurile de cancer de vezica urinara.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2380 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor